7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPepiniera de 100 ha, la pret de garsoniera

Pepiniera de 100 ha, la pret de garsoniera

Un urias scandal planeaza asupra unor parlamentari si magistrati vasluieni, cu ramificatii in randul unor afaceristi controversati, care au in spate scandaluri financiare de rasunet. Miza acestui scandal il reprezinta un patrimoniu al statului roman, care valoreaza zeci de milioane de euro si care a fost impartit dupa bunul plac al unor politicieni si afaceristi locali. Este vorba de bunurile – cladiri, terenuri, utilaje – apartinand fostei Intreprinderi Judetene de Executie si Exploatare a Lucrarilor de Imbunatatiri Funciare (IEELIF) Vaslui, instrainate in urma unor tranzactii mai mult decat dubioase.

Scandalul, care a debutat in urma cu un an de zile, a ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Institutia suprema ar urma sa decida, in zilele urmatoare, daca aproba stramutarea unor procese din Vaslui catre alte tribunale din tara, pe fondul unor suspiciuni de coruptie si aranjamente in randul judecatorilor vasluieni. In centrul afacerii se gaseste deputatul PSD de Vaslui, Vasile Butnaru, cel care are legaturi de afaceri cu omul lui Culita Tarata din Insula Mare a Brailei, ieseanul Constantin Dulute.
Deputatul Butnaru a fost anchetat in mai multe randuri de DNA, pentru faptul ca ar fi folosit incorect banii UE, in executia unor lucrari de drumuri, avand pe rol procese la instantele din Vaslui. In timp ce o gasca de afaceristi si politicieni se imbogatesc peste masura, 90% din populatia judetului Vaslui traieste cu cateva sute de mii de lei lunar, ajutoare sociale de la Guvern.

Un protocol falsificat cu buna stiinta

In 1991, IEELIF Vaslui s-a rupt in doua, fiind infiintate doua societati: SC SCELIF SA si SC Hidrotehnica SA. Primei societati, SCELIF, ii revenea un patrimoniu de 935 milioane de lei, iar celei de-a doua in jur de 400 de milioane. Erau sume si valori uriase pentru acea perioada, cand, de exemplu, cu patrimoniul SCELIF s-ar fi putut cumpara 9.350 de masini Dacia 1310! Unitatea SCELIF urma sa se ocupe de activitatea de imbunatatiri funciare. Pentru aceasta, i s-au atribuit suprafete intinse de teren, printre care si Plantatia Agrosilvica de la intrarea in municipiul Barlad, aproape 100 de hectare. La inceputul anului 1992, apar si instructiunile legate de modul in care se poate trece la separarea patrimoniulu intre cele doua societati. La art. 24, legiuitorul prevedea ca "societatile comerciale cu capital de stat, in termen de 15 zile de la obtinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, au obligatia inregistrarii acestuia in documentele de publicitate imobiliara prevazute de lege".
In iulie 1991, apare un protocol de divizare a IEELIF, in care noua societate Hidrotehnica prelua, in afara legii si a obiectului sau de activitate, si Pepiniera Agrosilvica Barlad, obiectiv evaluat la pretul pietei la peste 40 de milioane de euro. Protocolul de divizare, asa cum avea sa se afle ulterior, este semnat in fals de una si aceeasi persoana, contabilul-sef al IEELIF din acea vreme, Cristofor Banan. In fapt, la pozitia "contabil-sef al Hidrotehnica SA" apare numele de Larion Vasile, persoana care la acel moment, in iulie 1991, nici nu mai era in unitate! "Lucram de o luna la Garda Financiara cand, ca din senin, aud ca ar fi un act la care apare si numele meu ca semnatar. Am luat foc si am cerut desfiintarea acelui act", sustine Larion, omul care se lupta in instantele din Romania pentru a obtine desfiintarea unui act ilegal.
In acest timp, Baban, fostul contabil-sef al SCELIF, in prezent pensionar, sustine ca "nu era nimic in neregula, dl Larion plecase de la noi si am cerut avizul Ministerului Agriculturii, care ne-a permis sa semnam la pozitia contabil-sef, in cazul de fata eu, personal, in dreptul ambelor societati".

Vasile Butnaru, pusculita CDR-PSD
In momentul in care CDR a ajuns la putere, in 1996, un inginer de la regia locala de gospodarire, Vasile Butnaru, a fost pus pe functia de director la Hidrotehnica SA. Membru PNTCD, Butnaru incepe sa le faca jocurile taranistilor aflati la putere, prin vanzarea la preturi de nimic a activelor de la Hidrotehnica. Rand pe rand, cladiri si terenuri sunt vandute de Butnaru, desi acesta stie ca protocolul de divizare este un fals si nu are dreptul sa se atinga de unele bunuri. In doar doi ani, Hidrotehnica devine "cuibusorul de afaceri" al PNTCD Vaslui, in care intra, ca actionari sau prin intermediari, prefectul Dumitru Baltatu, directorul FPS, Florin Anicai, directorul DGAA, Constantin Dulute. Butnaru devine "pusculita" taranistilor. De sub aceasta umbrela politica, se pun la cale tunurile imobiliare. In 2000, Hidrotehnica este scoasa la privatizare. Prin hotarare de guvern, se stabileste ca Hidrotehnica putea cumpara doar activele ce corespundeau obiectului de activitate. Butnaru, sfatuit de amicul sau Dulute, directorul Directiei Agricole si actionar prin interpusi la Hidrotehnica, decide sa vanda terenurile care nu-i apartineau la preturi de nimic.
Pentru a intelege cum de a fost posibil ca Butnaru sa ajunga deputat PSD, plecand de la postura de membru si sustinator al PNTCD Vaslui, trebuie sa ne intoarcem putin in trecut. Dupa privatizarea Hidrotehnica, in martie 2001, Ovidiu Grecea, pe atunci sef al Autoritatii de Control a Guvernului, vine in control la Vaslui. Obiectivul anuntat – privatizarile facute de PNTCD in judet. Pe lista se afla, in mod firesc, si privatizarea Hidrotehnicii. Simtind ca neregulile de la Hidrotehnica vor fi descoperite, speriat, Vasile Butnaru se duce umil si supus la PSD Vaslui, anuntand ca vrea sa devina membru de partid.
Printre altele, Butnaru le spune sefilor de la PSD ca vor putea organiza oricate sedinte vor dori in sala sa de conferinte, de la parterul cladirii, si ca va finanta actiunile de partid. Este primit in PSD cu bratele deschise si, ca prin minune, orice verificare guvernamentala se blocheaza. In iulie 2001, cu un tupeu iesit din comun, Butnaru merge la un notar public si inregistreaza protocolul fals de divizare a IEELIF. Trecusera aproape 10 ani si acest protocol nu fusese inregistrat, nici la notar, nici la Cadastru, pentru ca se stia ca este intocmit ilegal.

"Matusa Tamara" a lui Constantin Dulute

Pe baza acestor documente intocmite in fals, in decembrie 2001 Butnaru ii vinde lui Dulute obiectivul "Pepiniera Agrosilvica de la Barlad", 100 de hectare de teren, la pretul unei garsoniere: 375 milioane de lei vechi. Asta, desi nu avea cum sa aiba in patrimoniu acea suprafata, fiind a ANIF (unitatea care a inlocuit fostele SCELIF). Conform contractului incheiat intre SC Hidrotehnica SA Vaslui si SC Agroaliment SRL Iasi, reprezentata prin Aurica Nacu (matusa lui Dulute, o fosta croitoreasa in varsta de 86 de ani, cu o pensie de 1,5 milioane de lei/luna!), pepiniera cu 94,7 ha teren agricol trece in proprietatea Agroaliment pentru suma de 374.850.000 lei. Intentia de jaf este bine conturata in acest contract, prin aceea ca Dulute nu este obligat nici macar sa plateasca toata suma, ci se face o esalonare in trei rate.
In acel moment, Dulute era consilierul de afaceri al patronului Cerealcom Vaslui, Gheorghe Strungariu. Din aceasta pozitie, il cunoaste pe ex-deputatul PSD, Culita Tarata, cel care preia in acelasi an Insula Mare a Brailei (IMB). Tarata se asociaza cu Strungariu, iar acesta din urma pompeaza 21 milioane de dolari in IMB, sfatuit de Dulute. Banii nu se mai intorc, Strungariu da faliment, iar Dulute trece sub protectia lui Tarata, care ii da tot felul de afaceri, inclusiv cu cherestea. In 2004, Dulute primeste cadou sistemul de irigatii si baza de masini din IMB, contra sumei de 64 miliarde de lei. Improprietarit ilegal cu terenul de la Barlad (cea mai mare pepiniera agrosilvica din Romania), Dulute mai da o lovitura cu ajutorul fostului partid de guvernamant, ajutat si de partnerul de afaceri, deputatul PSD din acel moment, Culita Tarata.

Judecatorul din dosarele Butnaru, prieten de familie

Impotriva tripletei Butnaru-Dulute-Tarata se ridica un singur om, care contesta atat protocolul de divizare, despre care spune ca este un fals grosolan, cat si vanzarea Pepinierei Agrosilvice. Vasile Larion, fostul contabil-sef al Hidrotehnica, a dechis mai multe procese pentru a demonstra ca protocolul este un fals ordinar, iar pepiniera agrosilvica nu are ce cauta intre bunurile Hidrotehnicii, deci nu putea fi vanduta de catre Butnaru. Bunuri de zeci de milioane de euro au ajuns ilegal in mana cuplului Butnaru-Dulute, care le-au impartit dupa cum au vrut. Interesant este ca in toate dosarele apare numele lui Dulute, care de fiecare data blocheaza instantele de judecata.
Pentru ca in procesele de la Vaslui omului nu i s-a facut dreptate, acesta s-a adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cerand stramutarea dosarelor. Uimirea sa a fost sa constate ca in absolut toate cauzele apar doua nume care par a detine si bloca orice actiune in instanta. "Am contactat un avocat din Bucuresti care m-a sunat si mi-a spus: "Domnule, nu aveti nici o sansa, in toate dosarele dvs. apare un anume Dulute, care blocheaza orice actiune". Am ramas stupefiat. Avocatul mi-a mai spus, dupa studierea dosarelor, ca a citit cum ca un judecator de la Vaslui, dna Galescu, a intervenit pentru ca dosarele sa nu fie stramutate de la Vaslui la Bucuresti. A spus catre Inalta Curte ca nu e nevoie de stramutare, e o problema interna. E o minciuna", spune Larion.

Vasile Larion ameninta cu procese la CEDO
Fostul contabil-sef Larion s-a trezit, in urma acestor procese, cu tot felul de sicane din partea deputatului Butnaru. Acesta i-a blocat accesul la garajul cumparat in 1992 in sediul Hidrotehnica, locuinta sa fiind situata in aceeasi zona. Mai mult, s-a trezit ca o ditamai masina a fost amplasata in fata garajului sau, iar aceasta ii este sechestrata de un sistem de bare cu senzori, amplasat de Butnaru. Desi are toate certificatele de proprietate, nici o institutie din Vaslui nu indrazneste sa ia masuri impotriva lui Butnaru pentru a-l face sa respecte legea.
Suparat, omul s-a adresat presedintelui Romaniei. "M-am adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care mi-a dat termene in februarie si martie 2008, pentru stramutarea dosarelor privind litigiul cu aceasta persoana, dar avocatii consultati au spus ca acesta are influenta in intreaga tara si imi va respinge cererile de stramutare a dosarelor prin care am sesizat nedreptatile la care sunt supus impreuna cu familia. Stau si ma intreb: toti trebuie sa mergem la Strasbourg pentru a ni se face dreptate?", i-a scris Larion presedintelui Basescu. Nemultumit de justitia si administratia din Vaslui care, spune el, "tin mai mult cu infractorii decat cu oamenii cinstiti", acesta ameninta ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Deputat
» "Abonat" la DNA

In ultimii ani, deputatul Vasile Butnaru a fost in centrul unor scandaluri legate de finantari europene, fiind pe rol si o serie de procese impotriva sa. Din postura de secretar executiv al PSD Vaslui, Vasile Butnaru taie si spanzura in comunele din judet, primind lucrari de milioane de euro, pe care le executa defectuos. Acum un an si jumatate, 750 de sateni din localitatea Teisoru au anuntat ca il vor da in judecata pe Butnaru pentru ca banii primiti de la PNUD, pentru un drum in cadrul comunitatii rrome, peste 3 miliarde de lei, nu s-au cheltuit conform utilitatii lor. In martie 2007, Butnaru a fost trimis in judecata de procurorii DNA Iasi pentru neregulile inregistrate in utilizarea fondurilor SAPARD, in calitatea sa de manager al SC Hidrotehnica SA Vaslui. Prejudiciul inregistrat in bugetul european este de 52.000 de euro. A fost trimis in judecata, iar procesul este pe rolul Tribunalului Vaslui. De asemenea, Butnaru a refuzat sa puna in aplicare o hotarare definitiva de repunere in drepturi a unui fost angajat la firma sa, concediat abuziv. Acesta l-a reclamat pe Butnaru pentru santaj, inselaciune, tulburare de posesie, fals in inscrisuri si uz de fals, dosarul fiind in lucru la Parchet.

Conexiune
Culita Tarata

Este mai mult decat evident ca Butnaru a fost introdus ca un pion important in PSD, de catre Constantin Dulute, cel care avea interesul ca anchetele legate de activitatea sa pe perioada cat a fost director al Directiei Agricole sau afacerile cu terenuri sa nu iasa de pe usa Parchetului. Cel mai probabil, Dulute si Tarata au acum un sprijin important in Parlament, pentru ca Butnaru va fi folosit pentru a musamaliza afacerile necurate ale celor doi. In cativa ani, aruncand miliarde de lei in vistieria PSD, Butnaru a ajuns sa ocupe functia de secretar general al organizatiei judetene, numarul trei in partid. In toamna anului trecut, o data cu plecarea Gabrielei Cretu la Bruxelles ca europarlamentar, Butnaru a intrat ca deputat, stiind ca prin aceasta s-a pus la adapost impotriva valului de anchete care s-au declansat impotriva sa.

Acuzatie
» Implicari politice

Comisia Judeteana de Fond Funciar a deschis in mai 2005 un dosar, 274/45/2007, la Curtea de Apel Iasi, prin care a cerut anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate a bunurilor de la Hidrotehnica. Imediat, in dosar a aparut si societatea lui Constantin Dulute, Agroaliment, care a intervenit in numele unei alte persoane. Fara nici o logica, in data de 1 octombrie 2007, prefectul de Vaslui, in calitatea sa de aparator al respectarii legilor in Romania, isi retrage plangerea si renunta la judecata. Este incredibil modul in care Dulute a reusit sa-i aiba la mana pe membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar, condusa de prefectul Ciprian Iftimoaei. In timp ce Prefectura Vaslui a refuzat sa-si faca datoria, pe rolul instantelor de judecata a ajuns un dosar din partea Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), cu numarul 5777/333/2007, in care s-a cerut "actiune in constatare nulitate". Dulute, anuntat se pare de cineva din interiorul instantelor de judecata, a introdus si el actiune, ca intervenient in nume propriu. Dosarul este pe rol la Judecatoria Vaslui, dar, avand in vedere corectitudinea unor magistrati vasluieni, cel mai probabil se va solicita stramutarea acestuia.

Cele mai citite

CFR a anunțat când va introduce în circulaţie primul tren electric format din material rulant nou

CFR Călători va introduce din 20 noiembrie 2024 primul tren electric de tip RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream, o premieră pentru transportul feroviar românesc. Acest...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

România devine campioană mondială la Counter-Strike 2! Performanță istorică în Arabia Saudită

România a câștigat titlul mondial la Counter-Strike 2, confirmându-se ca una dintre forțele importante ale sporturilor electronice. Performanța echipei Nexus Gaming, care a reprezentat...
Ultima oră
Pe aceeași temă