Salariatii sau cei care nu mai au o slujba, dar au contribuit un numar de ani la asigurarile sociale de stat si au diverse boli au dreptul la pensie de invaliditate daca indeplinesc doua conditii esentiale: au jumatate din stagiul de cotizare necesar si sunt incadrati intr-un grad de invaliditate.
Au dreptul la pensia de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei ori bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. Angelica Mihail, director la Casa Nationala de Pensii, spune ca, potrivit art. 53 din Legea 19/2000, in cazul asiguratilor care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unei boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca, acestia trebuie sa realizeze cel putin jumatate din stagiul necesar. De exemplu, daca varsta asiguratului in momentul ivirii invaliditatii este cuprinsa intre 43 si 49 de ani, acesta trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 9 ani, care reprezinta jumatate din stagiul de cotizare necesar – 18 ani. Pentru cei care au varsta intre 49 si 55 de ani se cere o vechime de minimum 11 ani de cotizare, iar peste 55 se cere un stagiu de cel putin 12 ani si jumatate.
Legea 19/2000 prevede ca invaliditatea este de gradul I – caracterizata prin piererea totala a capacitatii de munca, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane; de gradul II – caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, a se autoconduce si a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane; de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Informatii suplimentare se obtin la casele de pensii.