» Proclamarea independentei provinciei Kosovo s-a constituit intr-un nou motiv de agitatie maxima pe scena politica romaneasca.
» UDMR a solicitat ca Romania sa recunoasca noul statut al provinciei, iar liderii celorlalte partide au vorbit, in replica, de plecarea Uniunii de la guvernare.
» Inflamarea spiritelor a determinat convocarea rapida a unor consultari la Cotroceni, dar si adoptarea unei declaratii de catre Parlament.
Agitatia s-a pornit si s-a amplificat de la ora la ora dupa ce liderii UDMR au vorbit de necesitatea ca Romania sa recunoasca urgent independenta provinciei Kosovo, legand acest subiect de drepturile minoritatilor din tara noastra. "Problema recunoasterii independentei Kosovo nu ar trebui sa fie o surpriza. Dupa cum stiti, foarte multe state au declarat ca vor recunoaste acest lucru si stim ca si Romania ar trebui sa recunoasca cat mai repede noul stat independent", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, liderul Uniunii, Marko Bela, admitand ca pozitia UDMR este singulara pe scena politica romaneasca. Discursul conducerii Uniunii s-a "mutat" apoi la minoritatile din Romania si la problemele acestora, aratandu-se ca printr-o serie de proiecte legislative aflate in Parlament s-ar incerca ingradirea drepturilor deja dobandite de catre acestea. Cazul Kosovo a fost totodata invocat ca precedent in ceea ce priveste obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc. "Statele Europei au creat, in acest sens, un precedent, deoarece de acum inainte ele nu se mai pot deroba nici de reglementarea altor probleme etnice nesolutionate", a mai aratat conducerea Uniunii. si mai explicita a fost pozitia manifestata de deputatul UDMR de Covasna Antal Arpad Andras, potrivit caruia, in momentul in care statele UE si SUA recunosc independenta provinciei Kosovo, vor trebui semnalate si doleantele maghiarilor cu privire la autonomia zisului "Tinut Secuiesc". "In cazul in care doleantele comunitatii maghiare nu sunt respectate, in care nu putem face pasi inainte, orice este posibil", a mai declarat deputatul UDMR.
In replica la pozitia UDMR, celelalte formatiuni politice si-au manifestat public dezacordul si au transmis acuze de "duplicitate", vorbindu-se chiar de necesitatea iesirii Uniunii de la guvernare. "Daca UDMR continua, sa plece de la guvernare. si noi toti va trebui sa stim sa-i tinem acolo unde trebuie sa stea", a declarat senatorul PNL Radu Campeanu. O pozitie oficiala a liberalilor fata de atitudinea UDMR va fi adoptata insa in urmatoarea sedinta de Birou Politic Central al PNL. "Este o chestiune absolut inacceptabila pentru un partid aflat la guvernare sa sustina, cel putin prin intermediul unor parlamentari, ca Romania sa recunoasca declararea unilaterala a independentei Kosovo", a aratat si secretarul general al PSD, Titus Corlatean, adaugand ca Uniunea "ar trebui sa decida rapid daca ramane la guvernare si daca alege o conduita politica constitutionala". Senatorul PSD serban Nicolae a cerut procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa se sesizeze din oficiu cu privire la declaratiile demnitarilor care au spus ca provincia Kosovo ar trebui sa constituie un precedent pentru tara noastra.
Liderul PD-L, Emil Boc, a cerut, la randul sau, premierului Tariceanu sa "solutioneze pozitia oscilanta, ireconciliabila a UDMR" si a subliniat ca formatiunea sa "respinge orice forma de separatism teritorial, orice forma de segregare pe criterii etnice". "Acum, primul ministru are obligatia de a lamuri pozitia UDMR: ori este la guvernare si respecta pozitia statului roman, ori nu, iar atunci isi asuma o alta pozitie", a aratat Boc.
Refuz
Liderul UDMR, Marko Bela, a aratat ca Uniunea nu se va retrage de la guvernare si ca "nu este nici o problema" daca manifesta o pozitie diferita de cea a celorlalte partide si a Executivului. "Asa cum Romania are o opinie separata in UE si nu va fi exclusa din Uniune, tot asa si UDMR are o pozitie diferita in cadrul Romaniei", a declarat Marko Bela.
Declaratie
Cele doua Camere ale Parlamentului au adoptat, ieri seara, o declaratie referitoare la Kosovo, din care razbate pozitia ferma de nerecunoastere a independentei provinciei. Declaratia, data dupa consultarile cu Presedintia si Guvernul, a vizat crearea unei pozitii consensuale intre institutiile statului. Stenograma sedintei a fost secretizata.
Fermitate
Declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal", iar pozitia tarii noastre ramane neschimbata, le-a transmis presedintele Traian Basescu liderilor partidelor parlamentare, sositi la consultarile convocate la Cotroceni. "Plec de la premisa ca orice comparatie dintre Kosovo si Romania este inadecvata si lipsita de orice fundament", a aratat presedintele Basescu, subliniind ca in Romania minoritatile se bucura de foarte multe drepturi, in timp ce in Kosovo s-a refuzat orice recunoastere a minoritatilor. seful statului a amintit totodata ca Romania este stat membru UE si NATO, iar una dintre conditiile esentiale ale acestui statut o reprezinta respectarea integritatii teritoriale.
Parlamentarii au solicitat sa se revina asupra deciziei de trimitere de personal in misiunea EULEX din Kosovo si i-au cerut presedintelui ca evenimentul sa nu aiba loc si fara aprobarea Parlamentului. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a precizat insa ca Romania va lua parte la misiunea UE din Kosovo deoarece aceasta a fost anuntata inaintea declararii independentei. Nici presedintele, nici premierul nu au facut vreo declaratie inaintea finalizarii de ieri a documentului CAGRE, aceasta fiind o regula a UE.