7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProgramul national "Schi in Romania" resuscitat

Programul national „Schi in Romania” resuscitat

Noul an a inceput sub auspicii favorabile privind dezvoltarea sporturilor de iarna in Romania. Pe 30 ianuarie 2008, guvernul a adoptat Ordonanta nr.3, privind modificarea si completarea Legii nr.526/2003. Emisa in urma cu aproape cinci ani, legea promova Programul national turistic "Schi in Romania", prin elaborarea unui proiect de extindere si modernizare a zonelor montane, care sa permita crearea de partii si instalatii de transport pe cablu, la nivelul standardelor internationale.
Acest program, se dorea a fi un studiu integrat, la nivel de tara, care datorita metodologiei ample de aplicare avea sa limiteze, puterea decizionala a administratiilor locale, intarziind punerea sa in practica.

Ce presupune noua ordonanta
Proiectul de act normativ, redactat zilele trecute, a reusit sa ofere posibilitati mai clare de abordare, in contextul legii, privitor la eliminarea taxelor in momentul retragerii din fondul forestier a terenurilor aferente, precum si referitor la schimbarea destinatiei pasunilor si fanetelor. Potrivit legislatiei silvice in vigoare, suprafetele utilizate pentru defrisari, vor trebui declarate de utilitate publica si compensate cu terenuri situate in zone cu potential redus de exploatare turistica. Astfel, fondul forestier national nu se va diminua, fiind asigurata, permanent, impadurirea unor suprafete de teren echivalente. De asemenea, impactul asupra mediului va fi unul minim, respectandu-se legislatia privind ariile naturale protejate si tinandu-se cont in studiile de fezabilitate efectuate, de evitarea riscului avalanselor sau a alunecarilor de teren. O serie de proiecte, finantate din fonduri europene si aflate inca in stadii incipiente, vor putea fi derulate in viitorul apropiat, mentinandu-se termenele stabilite. De altfel, Secretarul de Stat in cadrul MIMMCTPL, Lucia Morariu, a afirmat ca: "Prin promovarea acestui act normativ, dorim sa sprijinim in mod direct autoritatile publice locale interesate de amenajarea partiilor de schi si de obtinerea facilitatilor pentru dezvoltarea sporturilor de iarna". Reactiile pozitive nu au intarziat sa apara, municipalitatile apreciind aplicarea acestei ordonante, drept un pas inainte, majoritatea avand deja depuse, la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, un numar important de proiecte in curs de avizare.

Primele reactii concrete

La momentul elaborarii legii, au fost incluse pentru o prima etapa a Programului "Schi in Romania", zonele considerate reprezentative pentru turismul montan, cu o infrastructura dezvoltata, intre acestea figurand: Valea Prahovei, Valea Ialomitei, Valea Superioara a Teleajenului si regiunea Bran – Moeciu.
Primarul localitatii Sinaia, Vlad Oprea, a mentionat ca, in privinta atat de apreciatei perle a Vaii Prahovei exista, in prezent, doua studii de fezabilitate, gata de a fi implementate. Unul, vizand modernizarea zonei Partia Noua, in lungime de 2,3 kilometri, dar foarte ingusta, care pentru a putea fi omologata, va trebui largita pana la cel putin 20 de metri prin defrisare si un altul, privind realizarea unei partii pentru incepatori, la Calea Codrului, lunga de aproximativ 800 de metri.
In alta ordine de idei, edilul localitatii Azuga, Adrian Purcariu, a declarat, ca pentru acest an, primaria pe care o conduce doreste realizarea unui sector de partie, la Sorica, in punctul de imbarcare al telegondolei, portiune apartinand Casei Regale romanesti, care va trebui sa isi dea acordul privitor la amenajarea acesteia. De asemenea, realizarea unei noi telegondole, construirea unui pod peste paraul Azuga si achizitionarea unor utilaje pentru amenajat zapada, fac parte dintr-un plan, privind cresterea activitatii turistice a statiunii, in valoare de 17 milioane de euro. Reusita implementarii acestor proiecte, precum si a altora similare, cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana, dar si din bugetul de stat, reprezinta dezvoltarea unei forme de turism, cu mare cautare in prezent, ce va contribui decisiv la dezvoltarea locala, prin cresterea veniturilor si a nivelului de trai.

Cele mai citite

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă