7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLiverpool, Noua Capitala Culturala Europeana

Liverpool, Noua Capitala Culturala Europeana

In 2007, Liverpool,
orasul care i-a dat pe Beatles si pe cvintupla Campioana Europeana a fotbalului la nivel de cluburi, a sarbatorit 800 de ani de existenta. Ocupand al doilea loc dupa Londra, ca numar de monumente arhitectonice si beneficiind de o serie de galerii de arta renumite, celebrul port la Marea Irlandei a capatat in acest an, alaturi de micuta localitate norvegiana Stavanger, titulatura de Capitala Culturala Europeana.
Prin intermediul a 350 de evenimente, care vor aborda teme variate, din domenii precum sportul, dansul, cinematografia, teatrul sau arta culinara, se va urmari atragerea unui numar de aproximativ 2 milioane de turisti straini si crearea a 14.000 noi locuri de munca.

Orasul navigatorilor si al muzeelor maritime

Timp de aproape 500 de ani, din momentul fondarii sale in 1207, Liverpool nu a prosperat semnificativ, cunoscand un progres economic lent si o dezvoltare redusa a populatiei. Motivul pentru care acesta a inceput sa se extinda la sfarsit de secol XVII l-a constituit comertul cu sclavi si aparitia numeroaselor docuri, in care amarau nave, controland 40 % din totalul european al acestei afaceri. De altfel, cel mai important punct de interes al orasului, este reprezentat de zona maritima comerciala (Maritime Mercantile City), aflata din anul 2004 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Pentru a afla cat mai multe informatii legate de arta navigatiei, turistii pot vizita de-a lungul celebrului doc Albert, unele dintre cele mai importante muzee evocand istoria orasului, precum International Slavery Museum, care beneficiaza de intrare gratuita pe tot parcursul anului, sau impozantul Merseyside Maritime Museum, inaugurat in 1980. Zona Pier Head, compune cea mai reprezentativa imagine a orasului, profitand de existenta a trei constructii celebre, precum Royal Liver, ridicata la inceputul secolului XX, cladirea Cunard – sediul central al companiei de navigatie cu acelasi nume si capitania Port of Liverpool.
Oras-port, format in urma asimilarii miilor de emigranti si navigatori sositi din toate colturile lumii, Liverpool cunoaste pana in prezent, o diversitate religioasa si un numar important de lacasuri de cult. Dintre acestea, se remarca doua magnifice catedrale crestine, Catedrala Liverpool, de rit anglican si Catedrala Metropolitana, romano-catolica. Tot aici, mai pot fi admirate sinagogi, moschei sau temple hindu si sikh. Deplasarea intre obiective poate fi realizata usor, atat prin intermediul transportului urban auto, cat si pe calea ferata sau maritima. Raul Mersey, care strabate orasul, este travesat de 3 tuneluri, unul de cale ferata, Mersey Railway Tunnel si doua auto, Queensway si Kingsway, scopul lor fiind asigurarea unei fluidizari a traficului si o parcurgere cat mai rapida a distantelor.

Capitala sportului si a muzicii pop britanice
Nu doar marturiile trecutului, constituie obiective demne de admirat in oras, Liverpool fiind apreciat drept Capitala a muzicii pop, de catre industria britanica de profil, aici luand fiinta trupe celebre, precum The Beatles, Gerry & the Pacemakers sau Frankie Goes To Hollywood. Un alt motiv de mandrie al orasului, il reprezinta caracterul sportiv demonstrat, Liverpool, bucurandu-se de prezenta constanta, inca de la inceputul anilor 60, a doua echipe de fotbal in prima liga engleza sau de organizarea in luna aprilie, a traditionalei curse de cai. De asemenea, rugbyul, cricketul sau baschetul cunosc o lunga traditie, alaturi de sporturi individuale, precum boxul sau tenisul. Pentru organizarea intregului complex de manifestari artistice si din dorinta asimilarii unui numar cat mai mare de turisti, se urmareste atragerea unor investitii, care vor totaliza 2 miliarde de lire sterline. Acestea, vor fi orientate in directia organizarii unor serii de expozitii picturale, Gustav Klimt, Claude Monet sau Van Gogh, a unei prezentari de planuri urbanistice Le Corbusier, saptamanii Beatles din luna august, festivalurilor cu tematica diversa din literatura universala sau ceremoniei MTV Europe Music Awards. Datorita numarului important de evenimente artistice si sportive anuntate si prin prisma aspectului arhitectural al orasului, Liverpool se anunta a fi o destinatie atractiva in acest an, pentru toate categoriile de varsta, incercand sa satisfaca, in egala masura, asteptarile tuturor si dorind sa fie cu adevarat o poarta deschisa, spre multitudinea culturala a secolului XXI.

Transport si cazare

Pentru a putea ajunge la Liverpool, turistul roman va trebui sa efectueze o serie de escale. Din Bucuresti, nu exista linie de transport directa cu destinatia Liverpool, compania aeriana British Airways efectuand zboruri Bucuresti – Manchester, cu escala la Londra si preturi pornind de la 424 de euro, un bilet dus-intors la clasa economic. Pentru distanta Manchester – Liverpool, functioneaza garnituri de tren private, care parcurg traseul in aproximativ o ora, la costul unui bilet ce pleaca de la 4 lire sterline pentru o persoana adulta. Majoritatea hotelurilor existente in Liverpool, sau plasate in jurul orasului, sunt cladiri construite in urma cu mai bine de un secol, multe dintre acestea, aflandu-se pe lista celor peste 2.500 de repere arhitecturale urbane. Cazarea intr-una din aceste locatii costa destul de mult, o camera double intr-un hotel de 2 stele depasind de cele mai multe ori 100 de euro pe noapte si ajungand si la 300 de euro, pentru o rezidenta cotata la 4 stele.

Cele mai citite

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă