16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCacealmaua unificarii alegerilor parlamentare cu cele locale

Cacealmaua unificarii alegerilor parlamentare cu cele locale

Propunerea lui Mircea Geoana, desi atragatoare pentru PD-L, pune foarte multe probleme din punct de vedere legislativ.

Ideea organizarii simultane a alegerilor parlamentare cu cele locale, lansata de liderul PSD Mircea Geoana, ii surade Partidului Liberal-Democrat. Deputatul PD-L Daniel Buda ne-a spus ca partidul sau ar dori organizarea simultana a alegerilor pentru rezolvarea crizei guvernamentale. Daniel Buda a mai precizat ca "este timp pana in mai pentru a pune la punct detaliile daca exista vointa politica". Gaselnita liderului PSD nu este insa pe placul tuturor partidelor. Iesirea lui Mircea Geoana a fost sanctionata chiar de Ion Iliescu, care a calificat declaratiile sale ca fiind "o mica incurcare a lucrurilor" pentru ca "PSD nu este pregatit de anticipate". Sceptic in acest sens se arata si vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, care considera unificarea alegerilor ca fiind "pura teorie" pentru ca "sunt alegeri cu teme diferite si ar putea fi perturbate rezultatele". Totusi acest lucru ar fi posibil in viziunea lui Hasotti numai daca "toate partidele parlamentare si Traian Basescu ar agrea acest fapt, dar este imposibil pentru ca nu exista un dialog".

Organizarea simultana a celor doua alegeri ridica mai multe probleme din punct de vedere tehnic. Cea mai mare este, in opinia lui Alexandru Radu, profesor de stiinte politice la SNSPA, faptul ca Birourile Electorale Centrale (BEC) au atributii diferite pentru fiecare din cele doua tipuri de alegeri: "BEC este institutia care distribuie mandatele pentru alegerile parlamentare, insa nu face operatii pentru alegerile locale". In plus, profesorul Radu a mai pus si problema buletinelor de vot: "Cetatenii se vor trezi cu cinci buletine de vot (n. red. – pentru senatori, deputati, consilierii locali, pentru cei generali si primari) foarte sufoase, lucru care le va crea o dificultate in a-si exprima optiunile". O alta problema ar fi faptul ca legislatia trebuie oricum sa fie modificata pentru ca, din moment ce Romania este membra a UE, "la fiecare alegere pot participa si cetateni comunitari cu rezidenta in Romania si astfel perioada electorala s-ar prelungi pana la 90 de zile, cate sunt necesare pentru verificarea candidatilor".
Alexandru Radu ne-a explicat ca, desi regula este ca alegerile sa se tina separat pentru ca au mize diferite, iar in Romania nu au mai fost organizate cele doua scrutine simultan, suprapunerea referendumului pentru votul uninominal cu alegerile europarlamentare constituie un precedent in acest sens. Conform specialistului in sisteme electorale, solutia este in mana Parlamentului: "Legiuitorul este singurul capabil sa unifice legislatia, iar acest lucru ar insemna ca tot timpul ar trebui organizate simultan". Cu toate acestea, "ca sa organizezi alegeri simultane, in mai, trebuie ca reglementarile sa intre in vigoare cu cel putin 60 de zile inainte, adica pana in martie".

» Uninominalul, dat uitarii
Adoptarea unei noi legislatii pentru organizarea simultana a alegerilor parlamentare si locale este, in opinia profesorului Alexandru Radu, "cea mai evidenta dovada ca votul uninominal a fost ingropat". Aceeasi pozitie este impartasita si de secretarul general al PC, Codrut seres, care se intreaba ce soarta va mai avea votul uninominal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă