» Conducerea PNL se reuneste astazi in sedinta pentru a gasi o solutie ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale in privinta Noricai Nicolai.
» Tensiunile la varful formatiunii s-au accentuat in ultimele zile.
» Variantele avansate sunt numeroase, de la restructurarea Executivului la iesirea de la guvernare sau nominalizarea unei persoane din afara PNL.
In sedinta de astazi a biroului Politic Central, liberalii urmeaza sa gaseasca o solutie de iesire din impasul in care i-a aruncat decizia Curtii Constitutionale, prin care a fost confirmat dreptul presedintelui Traian Basescu de a refuza nominalizarea facuta de premier pentru sefia Ministerului Justitiei. Alegerea unei solutii nu se anunta insa tocmai usoara, in conditiile in care mai multi lideri liberali au avansat variante total diferite, unele dintre ele cu un anumit grad de risc in ceea ce priveste ramanerea la guvernare.
O prima varianta ar fi restructurarea Guvernului, simpla sau mai ampla, pentru care sa se ceara aprobarea Parlamentului. Mai departe insa domneste incertitudinea, liberalii nefiind decisi daca sa ceara vot doar pentru Norica Nicolai sau sa opereze schimbari si la nivelul conducerii altor ministere, precum Ministerul Internelor, Ministerul Educatiei sau Ministerul Afacerilor Externe. Varianta restructurarii guvernamentale, sustinuta de ministrul Ludovic Orban si chiar de senatorul PNL Norica Nicolai, se bucura si de sprijinul liderului UDMR Marko Bela. Printre argumentele pro restructurare invocate de Norica Nicolai se numara si iminenta intrare in confruntare electorala, situatie in care "este firesc" sa se faca o evaluare a "modului in care functioneaza institutiile". Potrivit unor surse liberale, varianta ar fi insa analizata cu mare atentie de premierul Tariceanu, in conditiile in care din directia PSD si PRM au venit deja semnale ca parlamentarii celor doua formatiuni vor vota impotriva unui cabinet restructurat in vederea introducerii Noricai Nicolai in Guvern. Mircea Geoana a lasat totusi o portita, spunand ca, daca modificarile efectuate in structura Cabinetului vor fi mai profunde, va fi "o alta discutie" acordarea votului.
O alta varianta ar fi nominalizarea unei alte persoane pentru sefia MJ, din interiorul PNL sau din afara partidului, dar unii liberali se tem ca o asemenea masura ar putea fi perceputa ca o infrangere in conflictul dintre palate. Printre liderii care nu vad cu ochi buni o astfel de varianta se numara Ludovic Orban, care considera ca s-ar crea un precedent periculos, in sensul ca un ministru va putea fi numit doar daca este de acord cu seful statului. In tabara cealalta se situeaza insa vicepresedintele Puiu Hasotti, potrivit caruia PNL ar avea trei-patru persoane, dintre care doar una ar fi din partid, din randul carora sa fie ales un candidat pentru sefia MJ.
O a treia varianta se asteapta sa fie lansata in discutie de vicepresedintele Crin Antonescu: iesirea liberalilor de la guvernare. Ideea a fost insa respinsa cu vehementa de alt vicepresedinte, Ludovic Orban. "In actualul context politic, parasirea Guvernului poate determina o criza politica profunda, poate genera o stare de instabilitate si, practic, poate sa genereze in plan economic si social miscari care ar afecta negativ evolutia Romaniei", a declarat Orban.
ATAC
Norica Nicolai i-a atacat extrem de dur pe judecatorii Curtii Constitutionale, sustinand ca decizia luata in cazul ei s-ar explica prin faptul ca sunt santajabili. Senatorul PNL a mai sugerat ca judecatorii CC s-ar fi consultat cu persoane din sfera de influenta a presedintelui Basescu inainte de decizia de saptamana trecuta.
CONTRADICTII
Eventualitatea iesirii PNL de la guvernare pare sa-i fi prins pe picior gresit si pe democrat-liberali. Daca deputatul Valeriu Tabara s-a grabit sa declare ca partidul sau isi asuma "oricand" responsabilitatea guvernarii, vicepresedintele Gheorghe Flutur a apreciat ieri ca actuala "majoritate clandestina" trebuie sa gaseasca solutia guvernarii pana la alegeri.
POSIBILITATE
Printre numele vehiculate cu insistenta pentru preluarea sefiei Ministerului Justitiei, inca din momentul demisiei lui Tudor Chiuariu, s-a aflat cel al europarlamentarului PNL Renate Weber. Fostul consilier prezidential pe probleme constitutionale si legislative a negat atunci ca ar fi interesata de un mandat la conducerea MJ, invocand votul de incredere primit din partea electoratului. "E o chestiune de onoare sa-mi continui drumul pe care am pornit si pentru care am muncit. Mi-am dorit sa ajung europarlamentar si in nici un caz nu as renunta la acest mandat de incredere pe care l-am dobandit prin vot de la romani", a declarat atunci Weber. Numele acesteia a ajuns insa acum chiar pe buzele Noricai Nicolai. "Renate Weber este o solutie foarte buna. Este un jurist eminent si din punctul meu de vedere un om care ar putea face o administrare buna a justitiei si il cunoaste mai bine decat mine pe Traian Basescu", a declarat Nicolai.
In cazul in care liberalii s-ar decide sa o nominalizeze pe Renate Weber la sefia MJ, locul acesteia in Parlamentul European ar fi luat de istoricul Stejarel Olaru, clasat pe urmatoarea pozitie din lista de eurocandidati.