»Premierul "este obligat sa propuna o alta persoana" pentru sefia Ministerului Justitiei.
» Prin decizia de ieri, judecatorii Curtii Constitutionale au dat castig de cauza presedintelui Traian Basescu.
» Liberalii, luati prin surprindere, au avansat diferite ipoteze, luand in discutie inclusiv daca mai trebuie sau nu sa functioneze Curtea.
Reactii
» Avertisment
Senatorul PNL Radu Stroe a mers pana la a pune in discutie necesitatea existentei si functionarii CC. "Din nou Curtea Constitutionala citeste legea intr-un mod special, in favoarea securistilor si a lui Traian Basescu. Este pacat ca oamenii astia isi pateaza obrazul. (…) Trebuie sa ne gandim bine daca trebuie sa mai functioneze aceasta institutie", a declarat Stroe.
» Opinie
Potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, decizia Curtii in cazul Nicolai a clarificat relatiile dintre presedinte si premier, subliniind dreptul sefului statului de a interveni in numirea ministrilor.
…ALTA RECE
» Guvernul n-avea nevoie de aviz CSAT pentru statutul militarilor
Curtea Constitutionala a constatat, tot ieri, cu unanimitate de voturi, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si Guvern, in legatura cu reglementarile adoptate de Executiv privind statutul cadrelor militare. "In sedinta din 7 februarie 2008, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvernul Romaniei si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, sesizare formulata de presedintele Romaniei, in temeiul art. 146 lit. «e» din Constitutie. Curtea Constitutionala a constatat, cu unanimitate de voturi, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si Guvern in legatura cu reglementarile adoptate de Guvern, mentionate in sesizare", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.
La cererea premierului Tariceanu de a solutiona conflictul juridic de natura constitutionala aparut dupa refuzul presedintelui Traian Basescu de a o numi in fruntea Ministerului Justitiei pe Norica Nicolai, Curtea Constitutionala a decis ca seful statului "poate refuza o singura data, motivat" propunerea prim-ministrului. Hotararea CC, luata cu majoritate de voturi, mai arata ca "prim-ministrul este obligat sa propuna o alta persoana".
Inainte de a vedea motivarea deciziei Curtii, liberalii s-au grabit sa faca declaratii critice la adresa CC. Fostul presedinte al PNL, senatorul Radu Campeanu, a apreciat drept "revoltatoare" decizia Curtii si si-a manifestat regretul ca "judecatorii de la Curtea Constitutionala se preteaza la asa ceva". Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca decizia CC ar introduce "arbitrariul in ceea ce priveste procedura de numire a ministrilor". In plus, actualul consilier juridic al premierului a considerat ca prin sintagma "o singura data" s-ar introduce "o discriminare intre prima propunere si cea de-a doua". "Presedintele, chiar daca a doua propunere nu indeplineste conditiile legale, este obligat sa numeasca acea persoana in functie", a mai aratat Chiuariu, adaugand ca decizia CC in cazul Norica Nicolai ar contraveni celei date in cazul Adrian Cioroianu.
Hotararea CC a fost salutata de liderul PD-L, Emil Boc, potrivit caruia decizia se constituie intr-o "adevarata motiune de cenzura" la adresa premierului. "In mod cert, premierul trebuie sa numeasca alta persoana", a declarat si liderul PSD, Mircea Geoana, pozitia acestuia fiind impartasita si de conservatori.
In ceea ce priveste variantele posibile dupa decizia Curtii, PNL pare sa mearga pana in panzele albe cu nominalizarea Noricai Nicolai. Concret, liberalii iau in calcul trei variante pentru a o impune la Justitie pe senatoarea PNL. Deputatul Ioan Ghise ne-a declarat ca Guvernul ar putea lua in calcul solutia remanierii guvernamentale si Norica Nicolai ar urma sa fie propusa pentru Ministerul Justitiei in Parlament, unde ar trebui sa primeasca un vot de incredere. In acest caz, presedintele Traian Basescu ar fi obligat sa semneze decretul de investire in fruntea MJ a Noricai Nicolai. O a doua varianta a fost enuntata de vicepresedintele Dan Radu Rusanu: "Exista posibilitatea ca PNL sa o propuna a doua oara pe Norica Nicolai. Asteptam motivatia Curtii Constitutionale pentru a lua o decizie in acest sens". Ca si cum "o alta persoana" ar insemna ca Tariceanu ar putea veni cu aceeasi propunere! A treia varianta: PNL sa faca o noua propunere, eventual un personaj neinregimentat politic.
Decizia finala va fi luata insa in sedinta Biroului Permanent Central, care ar urma sa aiba loc, cel mai probabil, luni. Este de asteptat si reactia premierului Calin Popescu Tariceanu, care ar putea veni cu alta propunere, in conditiile in care nominalizarea Noricai Nicolai nu a fost fost tocmai agreata de acesta, fiind impusa de nucleul dur al partidului. Aseara, tarziu, liderii liberali s-au intalnit la Palatul Victoria cu premierul Tariceanu.