2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAtentie la spirala salarii-preturi!

Atentie la spirala salarii-preturi!

» In decembrie, primele au umflat salariile medii nete cu 13%, pana la 1.266 lei.

» Isarescu cere corelarea stricta a cresterilor de salarii cu productivitatea muncii.

Primele de sarbatori au urcat salariul mediu net al romanilor in ultima luna a anului pana la 1.266 lei (352 euro), cu 12,9% (145 lei) peste cel din luna precedenta. Avansul salariului net, care a urcat cu 15,2% peste nivelul inregistrat in luna decembrie 2006, este mai apropiat de nivelul productivitatii muncii, situata undeva in jurul unui plafon de 10%, desi impresia generala era ceva mai dramatica.
In ultima luna din 2007, salariul mediu brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare decat in luna noiembrie. Cresterea salariilor trebuie corelata insa cu productivitatea muncii, ceea ce ar ajuta la mentinerea inflatiei la niveluri coborate si ar putea da stabilitate monedei nationale in timp, a avertizat din nou Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

O crestere a salariilor peste nivelul productivitatii muncii ar putea declansa o spirala preturi-salarii, fenomen greu de stapanit, a adaugat Isarescu. "Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru ca vedem un pericol major in spirala preturi-salarii. stim din experienta altor state, cand spirala se declanseaza, este greu de stapanit, se creeaza un cerc vicios din care toata lumea pierde", a afirmat guvernatorul BNR, la o intalnire cu primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, si cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Guvernatorul BNR a mai spus ca "nu pot coexista cresteri salariale peste cresterea productivitatii in acelasi timp cu aprecierea cursului".
Pentru 2008, Banca Nationala a Romaniei tinteste o inflatie de 3,8%, cu un balans de plus/minus un procent, ceea ce pune deja sub semnul intrebarii eventualele majorari de salarii care ar depasi aceasta "referinta". Totusi, estimarile pietei financiare vad mai degraba o inflatie de 5,7% la finele anului 2008.

Coerenta politicilor economice ar putea contribui la o crestere economica sustinuta, de aproximativ 6% in acest an, si la readucerea inflatiei in intervalul tintit de BNR, spune Mugur Isarescu. "Cred ca se va ajunge, in discutii s-a ajuns deja, la punerea in aplicare a acestei coerente, care va da o crestere economica sustinuta, de circa 6%, si readucerea inflatiei in interval in a doua jumatate a anului", a afirmat guvernatorul BNR. Datele analizate in proiectia bugetara pentru urmatorii 12 ani indica faptul ca bugetul asigurarilor sociale va fi echilibrat sau cu un usor excedent pana in 2017, dupa care se va intra pe excedent, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

In ce domenii a crescut leafa

Cresteri ale castigului mediu net s-au inregistrat in majoritatea domeniilor, dintre care cele mai accentuate au fost semnalate in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii (37,5%), in silvicultura (37,4%) si in domeniul intermedierilor financiare (37,1%). Cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat in domeniul intermedierilor financiare (de 3.791 lei), iar cele mai reduse in industria de prelucrare a lemnului, cu exceptia mobilei (651 lei). Totusi, au fost domenii in care in decembrie salariile medii nete au scazut fata de luna noiembrie. Cele mai mari scaderi de acest fel (intre 4,6% si 6,5%) s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala, precum si in extractia hidrocarburilor.
Cresterea salariului mediu net din perioada decembrie 2006-decembrie 2007 s-a temperat considerabil fata de cea de 23,5% din intervalul octombrie 2006-octombrie 2007.
Tinand cont de inflatia din perioada decembrie 2006-decembrie 2007, de 6,57%, salariul mediu net a crescut in termeni reali cu 8,1%. Puterea de cumparare a salariului mediu net din luna decembrie a crescut cu 12,2% fata de luna anterioara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă