21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBazine de inot doar pe hartie

Bazine de inot doar pe hartie

La mijlocul anului trecut se vorbea cu mult optimism de programul "Bazine de inot", demarat de Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, la initiativa conducerii Federatiei Romane de Polo.

Din pacate, si la ora
actuala se face acelasi lucru, adica se vorbeste, iar optimismul a inceput sa lipseasca din fraza dupa ce in afara de promisiuni si vorbe mari nu se intrevede nimic in viitorul apropiat. Practic, proiectul a fost mincinos din start. Nu numai ca nu s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor la cele 70 de bazine in intreaga tara, operatiune care, potrivit planurilor – ireale, dar anuntate public de conducerea MDLPL –, trebuia sa demareze inca din decembrie anul trecut, dar nici nu au fost aprobate contractele de proiectare ale ofertantilor castigatori. De fapt, in momentul de fata, mult asteptatele bazine sunt in faza care ar fi trebuit depasita in iulie anul trecut.

Chiar daca proiectul nici nu a demarat bine, iar intarzierea este de peste o jumatate de an, Vilmos Lukacs, directorul Companiei Nationale de Investitii (CNI), care se va ocupa de realizarea acestuia, este de parere ca lucrarile se desfasoara in ritmul firesc. "Nu consider ca acest program, unul dintre cele mai dificile de realizat de pana acum, se deruleaza greu. Este un proiect mult prea complex pentru a ne permite sa lucram pompieristic, sub presiunea timpului. Fiecare detaliu trebuie cantarit foarte bine, mai ales ca in Romania nu exista normative vizavi de constructia bazinelor de inot, iar acesta poate fi considerat un proiect-pilot. Este si motivul pentru care le-am cerut proiectantilor sa respecte prescriptiile Uniunii Europene si de la un anumit stadiu vom cere si parerea specialistilor de afara, cu experienta in domeniu", a precizat Vilmos. Evident, in conditiile in care nici macar nu se poate vorbi de inceperea constructiilor propriu-zise, seful CNI nu a putut oferi nici un termen de finalizare a programului. "Atunci cand este vorba de bani publici, nu se poate interveni in mecanismele pietei. Sunt proceduri clare, care dureaza, dar trebuie respectate. De aceea nu pot spune cat va dura pana la finalizarea programului. Speram ca in cea de-a doua parte a anului sa incepem licitatiile pentru firmele ce urmeaza sa se ocupe de executia bazinelor. Inainte de patru-cinci ani nu cred ca vreunul dintre bazine va fi gata", a fost de parere Vilmos Lukacs.

Vizavi de concentrarea atentiei macar asupra unui singur obiectiv, si nu a 70, Vilmos Lukacs a apreciat ca nu are relevanta: "Randamentul consumului de inteligenta este mult mai rentabil intr-un proiect de anvergura, pentru ca indicatorii sunt aceiasi si pentru unul, si pentru zece bazine". Mult visatul bazin ultramodern din Bucuresti, cu 2.000 de locuri in tribune, care sa gazduiasca competitii internationale de natatie, nu intra insa in programul celor "70 de bazine. "Se doreste sa se construiasca un bazin de nivel mondial, cu platforme pentru sarituri in apa, bazine de inot si polo, dar proiectul va fi tratat separat. Realistic vorbind, daca am gasi constructorul potrivit, in patru ani – unul pentru proiectare cu avize cu tot si trei necesari executiei efective – s-ar putea realiza mult doritul bazin", a precizat Vilmos Luckacs plin de bune intentii, dar atat.

George Gaita, presedintele Federatiei Romane de Polo, unul dintre initiatorii proiectului, ar fi vrut ca macar constructia unuia din cele 70 de bazine promise sa fie demarata. "Vad ca de luni bune nu mai zice nimeni nimic vizavi de constructia bazinelor de inot. Nu mai sper la 70, cate ni s-au promis initial, dar macar zece sau cinci sa se construiasca. Macar unul, dar competitional sa avem in Bucuresti pentru ca este inadmisibil ca o capitala europeana a unei tari cu doua campioane olimpice la inot si cu o echipa de polo, care a ocupat locul patru la ultima editie a intrecerilor continentale si locul sase in lume in urma cu cativa ani, sa nu aiba nici un bazin de inot acoperit, la standarde internationale", si-a exprimat dezamagirea George Gaita.
Romania va organiza la Oradea, in martie, ultimul turneu de calificare la JO de la Beijing pentru ca in Bucuresti nu exista nici un bazin care sa corespunda cerintelor.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă