Aproape o mie de persoane s-au adunat in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a manifesta impotriva deciziei Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionale mai multe articole ale legii de functionare a CNSAS, relateaza Hotnews.ro. Mitingul este organizat de 23 de organizatii civice care au semnat, vineri un "Protest impotriva restauratiei" prin care cer Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa adopte de urgenta masurile legale pentru continuarea deconspirarii fostei Securitati si sa revoce atat magistratii Curtii Constitutionale, cat si Avocatul Poporului. La manifestatie nu participa, insa, doar persoane care vor ca CNSAS sa isi continue activitatea, ci si oameni care au venit sa isi exprime nemultumirea fata de activitatea CNSAS de pana acum.
Cetăţenii strânşi pentru a protesta împotriva deciziei Curţii de a declara neconstituţională legea CNSAS au rezonat la discursurile susţinte de reprezentanţi ai societăţii civile şi la lozincile studenţilor din "Miliţia Spirituală", informeaza NewsIn.
Ceausescu la CC
Aceştia din urmă au strigat lozinci anti-CCR şi anticomuniste precum "Ole, Ole, Ceauşescu-i la CC sau "Pentru noi/Sunteţi un gunoi", cu referire la judecătorii Curţii Constituţionale. Protestatarii nu l-au uitat nici pe Avocatul Poporului, pe care l-au numit "instrumentul diavolului".
Discursurile au fost moderate de către Mircea Toma, reprezentantul Agenţiei pentru Monitorizarea Presei, care a solicitat revocarea Avocatului Poporului, modificarea legii pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale să poată fi şi ei revocaţi şi a cerut CNSAS să spună care dintre judecătorii CCR au fost colaboratori ai Securităţii sau securişti. La rândul său, fostul preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia Cristian Pârvulescu a afirmat că ceea ce se întâmplă acum este "o restauraţie, o autentică lovitură de stat" şi trebuie să existe împotrivire împotriva unor astfel de încercări. În context, Ana Blandiana a explicat manifestanţilor că evenimentele din ultima perioadă sunt "proporţional vorbind, mai grave decât mineriadele".
Dialog cu guvernul si Parlamentul
Pe de altă parte, Sorin Ilieşiu, a propus ca o delegaţie compusă din Constantin Ticu Dumitrescu, Ana Blandiana, Sorin Ilieşiu, Radu Filipescu, Teodor Mărieş, Florian Mihalcea, Alina Mungiu-Pippidi şi Mircea Toma "să intre în dialog cu reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului pentru evitarea restauraţiei comuniste". Printre vorbitori s-a mai aflat şi Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, care a anunţat că va ataca decizia Curţii în problema CNSAS la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie motivând că nu este posibil să existe o instanţă a cărei decizie să nu poată fi atacată în nici un fel. "Numai în România există Curtea Constituţională care decide şi nimeni nu are dreptul s-o atace", a explicat Mărieş.
La finalul mitingului, Alianţa Civică a invitat, în perioada 4-9 februarie, "cetăţenii cărora le mai sunt vii principiile Revoluţiei din Decembrie 1989" să depună flori la CNSAS în semn de solidaritate cu principiile legii Ticu.
De asemenea Alianţa Civică a anunţat pentru 5 februarie ora 14 un pichet de susţinere a CNSAS în faţa Palatului Victoria.
Protest impotriva restauratiei
Organizatiile mentionate au semnat vineri un "Protest impotriva restauratiei" prin care cer Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa adopte de urgenta masurile legale pentru continuarea deconspirarii fostei Securitati si sa revoce atat magistratii Curtii Constitutionale, cat si Avocatul Poporului.
"Organizatiile semnatare considera ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la practicile regimului comunist", se precizeaza in protest.
Organizatiile sustin functionarea Curtii Constitutionale, dar considera ca in cazul de fata "judecatorii CCR au actionat imoral, incompetent si impotriva institutiilor statului de drept. In motivarea Deciziei nr 51/2008, judecatorii CCR fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept."
In ceea ce priveste Avocatul Poporului, reprezentantii celor 23 de organizatii sustin ca acesta "nu a reprezentat interesele poporului, interzicand cetatenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar. Avocatul poporului a sustinut in sedinta Curtii Constitutionale ca 'exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, dispozitiile legale atacate continand un venin neconstitutional'".
Organizatiile semnatare solicita, de asemenea, ca CNSAS sa faca publice de urgenta toate informatiile despre eventuala colaborare sau apartenenta la fosta Securitate a magistratilor, inclusiv a judecatorilor din Curtea Constitutionala.
Urmarti in materialul video imagini de la mitingul de duminica.