4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒErste Bank s-a listat la bursa din Bucuresti

Erste Bank s-a listat la bursa din Bucuresti

» Titlurile Erste se vor tranzactiona pe Bursa incepand cu 14 februarie.

» Salariatii BCR detin deja peste 1% din actiunile Erste Bank, dupa schimbul de actiuni.

Grupul financiar-bancar austriac Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), este listat din 30 ianuarie la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit declaratiilor Petrei Alexandru, director in cadrul BVB. "Actiunile Erste Bank au fost admise la tranzactionare la BVB si, conform codului Bursei, putem considera compania ca una deja listata, dar netranzactionabila", a declarat Petra Alexandru. Titlurile Erste Bank vor fi tranzactionate la Bucuresti incepand cu 14 februarie, data aleasa de comun acord de catre institutiile implicate in procesul listarii. La BVB sunt listate toate cele 316.288.945 ac-tiuni Erste Bank (EBS), prin procedura de "passporting" (pasaportul european pentru actiunile listate pe mai multe piete din UE permite liberul transfer al actiunilor de pe o piata pe alta), la fel ca la Praga.

La Praga a fost mai greu

In cazul Romaniei, calitatea de membra UE a inlesnit listarea titlurilor Erste prin simplul procedeu de "passporting". Listarea Erste la Praga a fost ingreunata procedural prin faptul ca in 2002 Cehia nu era membru UE. Erste Bank este prima companie straina ce se listeaza pe piata autohtona si ar putea fi un deschizator de drumuri pentru alte societati din afara. In Cehia, Erste Bank a fost de asemenea prima companie straina listata, iar acum la bursa din Praga sunt prezente sapte companii internationale. "Principalele motive ce au determinat Erste sa vina la BVB sunt promisiunea facuta angajatilor BCR in scopul facilitarii tranzactionarii titlurilor Erste pe piata locala, faptul ca mai mult de 1% din actiunile Erste sunt detinute de romani si dorinta de a contribui la dezvoltarea pietei de capital autohtone", potrivit lui Arjen Janmaat, senior manager  la Erste Bank. Cei mai multi salariati BCR au acceptat sa primeasca o actiune Erste in schimbul a sase titluri BCR, astfel ei ajungand sa detina peste 1% din capitalul Erste Bank.
"Prin listarea Erste la Bucuresti vrem sa atragem noi investitori institutionali (cum ar fi fondurile de pensii), dar si clienti individuali romani", a afirmat Arjen Janmaat.

BCR devine market maker
BCR va fi market maker (formator de piata) la BVB pentru titlurile Erste Bank, care se vor tranzactiona in lei.
BCR, ca market maker, va trebui sa mentina cotatiile actiunilor Erste in piata (la vanzare si cumparare) timp de minimum cinci minute, dar pentru un pachet de minimum 200 de actiuni. BCR va trebui sa asigure o diferenta de maximum 1% intre cotatiile la cumparare si vanzare. In cadrul unei sedinte de tranzactionare, BCR trebuie sa-si exercite calitatea de market maker minimum 70% din timp. De asemenea, BCR poate renunta sa participe ca market maker doar trei zile pe luna. La BVB, un market maker va plati comisioane cu 30% mai mici decat restul participantilor in piata. Citibank Londra va realiza interconectarea Depozitarului Central cu Depozitarul din Austria.

Pe celelalte doua piete unde este listata banca austriaca, Viena si Praga, formatori de piata sunt Erste Bank, respectiv Ceska Sporitelna (detinuta de Erste Bank). In prezent, la Viena se tranzactioneaza circa 75-80% din titlurile Erste, iar la Praga circa 20-25%. "La BVB, putem estima ca in cateva luni se va tranzactiona un numar de actiuni Erste proportional cu marimea pietei locale in comparatie cu cele din Viena si Praga. 5% din capitalul Erste Bank ar reprezenta un nivel bun al volumului de tranzactionare la BVB, cel putin intr-o prima faza", a declarat Arjen Janmaat.
Erste Bank are o capitalizare de 11,48 miliarde euro, conform cotatiei 36,3 euro, inregistrata  spre finalul sedintei de joi de la Viena.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ