10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialFabrica Nokia, construita cu muncitori straini

Fabrica Nokia, construita cu muncitori straini

» In afara scandalului starnit la Bochum dupa inchiderea fabricii Nokia din Germania, construirea unitatii de la Jucu este pe cale sa starneasca un taraboi imens si la Cluj. Scandalul de la Cluj porneste de la folosirea lucratorilor din Ungaria, Polonia si Slovacia pentru a construi fabrica din Romania si de la conditiile in care acestia au fost angajati.

Compania finlandeza Nokia a decis sa subcontracteze lucrarile de pe santierul din comuna clujeana Jucu unei companii germane, Goldbeck. Aceasta a subcontractat o parte dintre lucrari unor companii din Polonia, Slovacia si Ungaria, dupa ce mai multe firme clujene au refuzat sa lucreze cu compania germana. Patronii firmelor cu pricina au dat de inteles ca germanii de la Goldbeck ar fi oferit prea putini bani subcontractorilor romani. Situatia a generat un adevarat scandal. Unii dintre reprezentantii firmelor clujene le-au cerut autoritatilor sa verifice daca firmele aduse de Goldbeck au incheiat legal contractele cu muncitorii straini. Cu toate acestea, autoritatile locale afirma ca la Jucu sunt si zeci de muncitori romani care lucreaza la santier.

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a demarat, potrivit saptamanalului local Clujeanul, in urma cu doua zile, un control la firma care construieste fabrica Nokia de la Jucu, Goldbeck, si la subcontractorii acesteia. Saptamanalul local insista ca, in urma controlului s-a constat ca, pe langa firma din Germania, la ridicarea fabricii Nokia mai lucreaza 13 firme straine, care au subcontractat lucrari de la Goldbeck.
Cu toate acestea, directorul ITM Cluj, Daniel Pacurariu, a refuzat sa confirme informatiile aparute in presa clujeana locala. El a motivat ca "nu avem voie sa facem nici un fel de declaratii cu privire la controale in desfasurare sau care ar urma sa aiba loc". Controlul ITM pe care institutia nu il confirma in acest moment a coincis cu aparitia, tot in presa locala, a unei informatii, conform careia, antreprenorul general al santierului fabricii Nokia de la Jucu, Goldbeck, ar fi concediat muncitorii romani, pentru a aduce altii din Ungaria, Slovacia si Polonia. Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, infirma aceste informatii. El spune ca exista si muncitori romani pe santier. "Doar din Jucu sunt vreo 30 de oameni care lucreaza pe santier", a spus primarul. Potrivit publicatiei maghiare Budapest Bussines Journal, compania Goldbeck, care are sediul central in apropiera localitatii germane Bochum, este cea care profita de delocalizarea fabricii din Germania, prin faptul ca a primit contractul de construire a investitiei de peste 60 de milioane de euro. Potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, pe santierul de la Jucu au existat miscari de personal, insa nu a fost vorba despre concedieri, ci de inlocuirea unora dintre muncitorii straini ai constructorului sau a firmelor subantreprenoare, pe motiv ca primilor le expirase dreptul de munca in Romania.

» Vechi colaboratori
Goldbeck a castigat anul trecut contractul cu Nokia, in ciuda faptului ca la discutii au fost chemate si companii clujene de constructii, precum ACI, una dintre cele mai mari companii de profil din tara. In luna mai, la prima sa aparitie publica, John Guerry, managerul unitatii de la Jucu, a declarat ca ""cel mai probabil, lucrarile de constructie a fabricii se vor face cu companii locale", dar in cele din urma a fost aleasa Goldbeck, care are o istorie a colaborarilor cu Nokia, pentru care a mai construit si in alte tari europene. Pe de alta parte insa, potrivit unor surse din domeniul constructiilor, cele mai importante firme din Cluj s-au ""aliat" in decizia de a nu lucra cu Goldbeck, pe principiul ca acesta, in calitate de antreprenor general, ar fi beneficiat de cea mai mare parte a banilor pentru constructii, pe care intentiona sa le subcontracteze, pe bani mult mai putini, firmelor locale. Surse din piata sustin ca acesta a fost principalul motiv pentru care Goldbeck a ajuns sa lucreze si la Jucu cu companii straine, care au adus, la randul lor, forta de munca din strainatate.

Cele mai citite

Leonardo Bonucci revine în fotbal! Ce rol va avea fostul campion european

Leonardo Bonucci, care și-a încheiat cariera de fotbalist în luna mai, la vârsta de 37 de ani, va reveni în fotbal într-un rol tehnic...

Israelul cere noi evacuări din sudul Beirutului pentru a ataca doar grupul Hezbollah

Armata israeliană le-a cerut marţi seara locuitorilor din cartiere aflate în suburbiile sudice ale Beirutului să evacueze casele înainte de noi atacuri care vizează...

Ministrul Transporturilor, mulțumit de ritmul lucrărilor pe Lotul 3 al A0 Nord

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a verificat marți, 22 octombrie, lucrările de pe lotul 3 al Autostrăzii 0 Nord. Acesta s-a declarat mulțumit de ritmul...
Ultima oră
Pe aceeași temă