"Lotul Tanacu", dupa gratii Daniel Corogeanu si cele patru foste calugarite de la Manastirea "Sfanta Treime" de la Tanacu au fost arestati ieri dupa-amiaza, sub privirile neputincioase ale satenilor veniti sa isi sustina preotul favorit. Cei cinci au fost incarcerati, in jurul orei 16.30, la Penitenciarul cu regim inchis Vaslui. Pentru a pune in executare mandatul de arestare, politistii au fost nevoiti sa strabata pe jos 5 km pentru a ajunge la casa de rugaciune unde se aflau cei cinci fosti ieromonahi, in satul Portari, la 10 km de Vaslui.
Familiile fostilor calugari i-au rugat pe politisti sa-l transporte pe Corogeanu cu o masina de teren cu numere de Italia pana la duba Politiei. Daniel Corogeanu s-a aratat resemnat in fata deciziei judecatorilor si a declarat ca isi va ispasi pedeapsa, pentru ca "asa a fost voia lui Dumnezeu". Preotul se considera in continuare nevinovat si sustine ca singurul sau scop a fost acela de a o ajuta pe Irina Cornici, care era posedata de duhuri rele. Pana in ultima clipa, fostul monah a sustinut ca nu este vinovat de moartea maicutei de 22 de ani, Irina Cornici, si i-a indemnat pe toti credinciosii care i-au fost alaturi sa se roage pentru el. "De 3 ani astept sa fiu ridicat. Nu sunt vinovat, pana si presa a recunoscut ca nu avem nici o vina pentru ce s-a intamplat. Asteptam si credem ca Dumnezeu ne va sprijini, nadajduim ca numai el ne poate sprijini, ne supunem, dar suntem nevinovati, nimeni nu si-a dorit sa se intample un rau. Intotdeauna te gandesti cum sa faci bine. Eu nu am vrut ca Irina sa moara, dar… Nadajduim ca sunt cai de atac pentru a demonstra ca adevarul e de partea noastra. Daca se mai poate face ceva, sa se faca, daca nu, nu suntem nici primii, nici ultimii. Ganditi-va la suferinta parintilor nostri. Am primit mesaje, telefoane si le-am spus tuturor sa se roage in continuare", a spus Daniel Corogeanu in momentul in care a urcat in duba Politiei. Satenii l-au asteptat in numar mare pe ulite. "Sa va rugati pentru mine" – le-a strigat Corogeanu satenilor care au venit sa-l sustina. Cei aproximativ 50 de sateni din Portari stransi in centrul satului nu au putut ajunge la casa de rugaciune, locul unde se ascundeau de lume Corogeanu si cele patru maici, drumul fiind foarte greu accesibil. Totusi, oamenii au plans la aflarea vestii ca preotul lor va fi ridicat si spun ca nu este drept ca un om atat de corect si de bun, care a facut numai bine, sa stea in puscarie 7 ani. La ora 16.30 cei cinci au intrat pe poarta Penitenciarului Vaslui. Costel Poienescu, directorul Penitenciarului Vaslui, a declarat ca, "avand in vedere ca sunt incarcerati pentru prima data, vor intra intr-o perioada de carantina de 31 de zile, timp in care vor fi supusi unui control medical periodic, vor citi regulamentul de ordine interioara si se vor acomoda cu atmosfera din penitenciar". Corogeanu si cele patru foste maici vor sta in camere, alaturi de ceilalti detinuti, neavand regim special. Daniel Corogeanu nu va fi tuns de pletele sale rosii, au mai spus oficialii penitenciarului, pentru ca nu exista asemenea rigori in penitenciare.
Zile de cosmar
Cei cinci fosti monahi sunt acuzati ca, in iunie 2005, ar fi tinut-o, timp de trei zile, pe Irina Maricica Cornici imobilizata pe o cruce de lemn, fara apa si fara mancare, si ar fi supus-o unui ritual de exorcizare. Irina Cornici a murit, in iunie 2005, la Manastirea Sfanta Treime din Tanacu, judetul Vaslui. Aceasta se afla in tratament pentru afectiuni psihice si preotul manastirii a sustinut ca avea un comportament foarte violent.
Decesul tinerei a fost pus, initial, pe seama unui ritual de exorcizare facut de parintele Daniel Corogeanu si calugaritele Adina Cepraga, Simona Birdanas, Elena Otel si Nicoleta Arcalianu, fapt care a dus nu numai la arestarea principalilor suspecti, dar si la sanctiuni bisericesti. In prima instanta, Daniel Corogeanu a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la 14 ani de inchisoare, trei maicute la cate cinci ani inchisoare, iar o alta la opt ani de inchisoare, pentru privare de libertate soldata cu decesul victimei. Cei cinci inculpati au fost judecati in stare de libertate. Fostii monahi au fost obligati la plata de despagubiri materiale si morale in valoare de 9.700 de lei noi, in solidar cu Episcopia Husilor, parte responsabila civilmente in proces.
Fostul preot Daniel Corogeanu si cele patru foste maicute au fost arestati preventiv in seara de 22 iunie 2005, sub acuzatiile de omor deosebit de grav si lipsire de libertate, si au fost eliberati la sfarsitul lunii iulie 2005, din cauza unui viciu de procedura.
Pe 29 martie 2006, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au schimbat incadrarea juridica pentru cei cinci fosti monahi din omor deosebit de grav in lipsire libertate urmata de moartea victimei, iar pe 19 mai 2006 i-au trimis in judecata pentru lipsire de libertate in mod ilegal, care a dus la decesul victimei.
Cei cinci acuzati si-au sustinut nevinovatia, iar avocatii acestora au prezentat probe in dosar ce fac referire la acte normative in vigoare privind drepturile omului si respectarea dreptului in cazurile persoanelor bolnave psihic. De asemenea, au introdus la dosar documente in care sunt prezentate opinii ale inaltilor prelati din Biserica Ortodoxa Romana cu privire la procedeul de exorcizare, precum si inregistrari cu persoane supuse unor ritualuri de exorcizare intr-o biserica din Rusia.
» Decizie definitiva
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut, prin decizia luata marti, sentinta pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia in dosarul Tanacu pe 20 septembrie 2007 si prin care preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat la 7 ani inchisoare, calugarita Nicoleta Arcalianu la 6 ani inchisoare, iar calugaritele Adina Cepreaga, Simona Birdanas si Elena Otel – la cate cinci ani inchisoare, fiecare pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, urmata de moartea victimei. ICCJ a respins, astfel, atat recursul procurorilor, cat si pe cel al inculpatilor impotriva deciziei Curtii de Apel Alba Iulia. Instanta i-a obligat, de asemenea, pe inculpati la plata a 200 de lei cheltuieli de judecata.