» De la inceputul anului, BNR si MEF au sterilizat piata printr-un volum de circa 37 miliarde lei (aproape 10 miliarde euro).
» BNR incearca sa stopeze caderea dobanzilor si deprecierea leului.
» Ionut Dumitru: "Banca centrala a sterilizat practic toti banii cu care primariile au inundat piata la finalul anului trecut, cheltuiti pe ultima suta
de metri."
Dupa aproape o luna de eforturi sustinute din partea Bancii Nationale Romane (BNR) si Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), in scopul domolirii deprecierii accelerate a monedei nationale in raport cu euro, se pare ca abia acum apar unele efecte.
De la inceputul anului, BNR si MEF au miscat in piata bancara un volum de circa 37 miliarde lei (aproape 10 miliarde euro). Singura, banca centrala a scos din piata peste 30 miliarde lei, pe intervale scurte de pana in doua saptamani. La capatul acestei masive miscari de bani, leul a ajuns la un nivel de 3,72 lei/euro, in scadere, atenuata, cu 6% fata de finalul anului 2007.
Eforturile BNR au fost vizibile inca din 7 ianuarie, cand a majorat cu 0,5% dobanda de politica monetara, pana la 8%. In aceeasi zi cu majorarea dobanzii de referinta, BNR a scos din piata 4,78 miliarde lei, cu scadenta de doua saptamani si cu dobanda de 8% pe an, iar MEF a plasat in piata titluri de stat in valoare de 3,55 miliarde lei, pentru care a acceptat sa plateasca o dobanda medie de 7,67%. Cu toate aceste eforturi din data de 7 ianuarie, leul nu a reusit sa se aprecieze fata de euro, ba chiar a pierdut 0,3%.
Dobanda interbancara cobora primejdios
"Banca centrala a sterilizat practic toti banii cu care primariile au inundat piata la finalul anului trecut, cheltuiti pe ultima suta de metri. Banii aceia au ajuns in sistemul bancar. In plus, exista primejdia ca dobanda din piata interbancara sa coboare sub 8%, la 3-4%, din cauza excesului de bani si asta ar fi depreciat leul", a explicat Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Pe 9 ianuarie Finantele au mai vandut titluri de stat de un miliard de lei, cu scadenta la sase luni, dar leul a continuat sa scada fata de euro, fapt ce a determinat in ziua urmatoare BNR sa atraga de la bancile comerciale opt miliarde lei pentru doua zile, insuficient totusi sa opreasca deprecierea leului pana la 3,68 lei, nivel ce nu mai fusese atins de aproape doi ani.
BNR si-a urmat cu consecventa strategia de sterilizare a excesului de lei, iar pe 22 ianuarie guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea interveni in piata chiar si de doua ori pe zi. Chiar in ziua acelei declaratii, BNR a intervenit intr-adevar de doua ori, atragand 2,57 miliarde lei, pentru trei, respectiv sapte zile, cu o dobanda de 8%, iar MEF a atras circa 1,3 miliarde lei pentru cinci zile, efectul fiind nul, leul intorcandu-se in timp cu trei ani, pana la nivelul de 3,76 lei/euro.
BNR a reusit sa atenueze deprecierea leului de la 6% la 3%
In urmatoarea zi, BNR a mai drenat piata de 2,47 miliarde lei, pentru o perioada de cinci zile, dar leul a continuat sa scada, de data aceasta usor. Minimul leului fata de euro a fost atins dupa anuntarea cursului oficial de catre BNR, pe data de 25 ianuarie, cand euro a fost cotat chiar la 3,84 lei.
In primele trei zile ale acestei saptamani, BNR a scos din piata cantitati mai reduse de lei (1,5 miliarde lei), iar moneda nationala a cunoscut aprecieri succesive in fata euro, pana la 3,7246 lei/euro, cursul oficial al BNR. Leul s-a apreciat miercuri seara pana la 3,71 lei/euro, dovada ca macar temporar eforturile BNR si MEF au dat oarecare roade, dar drumul pana la 3,61 lei, cat era la finele anului 2007, este lung.