4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒDevalorizarea leului coboara actiunile Erste

Devalorizarea leului coboara actiunile Erste

» Actiunile Erste au coborat cu 6% la Bursa din Viena, din cauza riscului rezultat din devalorizarea leului.

» Criza Société Générale si temerea unei recesiuni globale lovesc actiunile bancare in toata Europa.

Cu cateva saptamani i
nainte de listarea la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Erste cad la bursa din Viena cu peste 6%, ca urmare a evolutiei negative a titlurilor bancare, in ansamblu, si a temerilor investitorilor legate de expunerea mare a institutiei austriece de credit pe piata din Romania.

Analistii asociaza riscul pietei romanesti cu puternica devalorizare a leului. Declinul de 6,28% al actiunilor Erste, la 36,1 euro pe unitate, a fost cel mai abrupt in randul titlurilor incluse in principalul indice al bursei din Viena. Indicele ATX a incheiat tranzactiile in scadere cu 3,06%, la 3.781,94 puncte. Indicele ATX Prime a coborat cu 2,79%, la 1.790,37 puncte. Separat de expunerea sa fata de Romania, Erste este un titlu bancar si problemele Société Générale au impus tuturor actiunilor bancare europene o tendinta negativa.
Investitorii sunt ingrijorati de eventuala recesiune a economiei la nivel global. Analistii considera insa ca declinul accentuat al titlurilor Erste reflecta si temerile privind expunerea bancii in Romania.  Semnalul de ingrijorare l-a tras banca de investitii Morgan Stanley, care a fixat un pret-tinta al titlurilor Erste de 35 de euro/titlu. Traderii citati de CNN Money spun ca volumul extrem de mare al tranzactiilor cu actiuni Erste sugereaza ca multi investitori institutionali au actionat dupa recomandarea Morgan Stanley. Erste Bank controleaza Banca Comerciala Romana si se va lista la Bucuresti probabil dupa 15 februarie.
Titlurile Erste sunt listate deja la bursele din Viena si Praga. Banca austriaca va lista la BVB 316.288.945 actiuni, iar procedura de admitere la tranzactionare se va realiza exclusiv prin mijloace administrative, nu printr-o oferta publica. In baza prevederilor admiterii la tranzactionare transfrontaliere de tip "passporting", banca austriaca nu trebuie sa publice un prospect si nici sa utilizeze serviciile unui intermediar financiar, membru al BVB. Titlurile Erste Bank nu au valoare nominala, sunt ordinare, cu drept de vot la purtator.

Toate actiunile sunt reprezentate prin certificate globale, iar actul constitutiv al Erste Bank exclude dreptul actionarilor de a solicita certificate de actiuni individuale. Principalele drepturi asociate actiunilor sunt: dreptul de participare si de vot, dreptul la dividende si la incasarile rezultate in urma procedurilor de lichidare, dreptul de subscriere, dreptul de contestare si anumite drepturi speciale. Toate actiunile sunt liber transferabile, fara "acordul prealabil al organelor corporative ale Erste Bank", iar in conditiile in care actiunile sunt deja admise la tranzactionare la bursele din Viena si Praga, titlul asupra actiunilor este transferat prin inregistrare in registru, respectiv prin inregistrarea electronica a actiunilor intr-un cont de valori mobiliare. Admiterea la tranzactionare la BVB nu are nici un impact asupra structurii actionariatului Erste Bank, deoarece nu se asociaza cu o oferta publica de actiuni, existente sau noi, sau cu orice alta procedura care ar duce la o majorare a capitalului social al Erste Bank sau la transferul actiunilor.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ