Muzeul de Geologie, Gradina Botanica, Galeriile Simeza si Orizont, dar si complexul comercial Feeria sunt spatiile neconventionale intre care se va desena "harta" celei de-a treia editii a Bucharest Biennale (BB3).
Tema acestei editii a BB3, care se va desfasura intre 23 mai si 21 iunie, este "Being Here. Mapping the Contemporary" ("Fiind aici. Topografia contemporaneitatii"). Jan-Erik Lundström si Johan Sjöström sunt cei doi curatori care au ales lucrari de la 39 de artisti din 21 de tari.
Printre artistii ale caror lucrari vor putea fi vazute la Bucuresti in cadrul BB3 se numara si Yoko Ono, fosta sotie a lui John Lennon. La noi se stiu prea putine despre artista Yoko Ono, acum in varsta de 75 de ani, si despre ce au reprezentat creatiile ei in arta vizuala de la mijlocul secolului trecut. Yoko Ono a fost unul dintre membrii Fluxus, o grupare artistica avangardista care a activat la inceputul anilor ’60.
La Bucharest Biennale 3, Yoko Ono va fi reprezentata de lucrarea "Film no. 5", un proiect video realizat impreuna cu John Lennon in 1968. Timp de 52 de minute, camera inregistreaza fiecare expresie a fetei lui John Lennon. Initial, artista ar fi dorit ca filmul sa aiba o lungime de patru ore, dar si-a dat seama ca este imposibil. "Film no. 5" a fost prezentat prima data in 1968, la Chicago Film Festival, cand mai mult de jumatate dintre spectatori au iesit din sala. De atunci, lucrarea este mai degraba cunoscuta ca "Smile".
Razvan Ion, cel care, impreuna cu Eugen Radescu, este directorul Bienalei, a declarat ieri ca "prezenta lui Yoko Ono la Bucuresti depinde de problemele sale personale si de starea sanatatii ei."
Un alt nume sonor printre invitatii BB3 este artista Mona Hatoum, care s-a impus in anii ’80 printr-o serie de lucrari in care se concentra asupra corpului. Mona Hatoum s-a nascut in 1952, intr-o familie palestiniana din Beirut. Incepand din 1975, traieste si lucreaza in Londra. De la inceputul anilor ’90, Mona Hatoum a inceput sa creeze lucrari de foarte mari dimensiuni, al caror scop este de a nu lasa vizitatorul indiferent.
Trei artisti romani au lucrari selectate pentru aceasta editie a Bienalei. Este vorba despre Lia Perjovschi, Adrian Maftei si Cezar Lazarescu.
Lia Perjovschi va prezenta in cadrul BB3, intr-una din salile Muzeului de Geologie, o colectie de globuri. Artista a strans globuri pamantesti si diferite harti, sub diferite forme, din locurile prin care a calatorit. "E o colectie bruta, nu am dezvoltat prea multe teorii pe marginea ei", a spus Lia Perjovschi, ieri, despre aceasta colectie neobisnuita, in care se regasesc tot felul de obiecte pe care sunt imprimate harti.
BB3 este organizata pe trei sectiuni tematice. "Cartografieri ale cotidianului" va aduna materiale si proiecte legate de practicile cartografice contemporane stiintifice, sociale sau practice, dar si un modul de istorie a hartii lumii, incluzand reinventarea radicala a acestei traditii, cum sunt hartile produse de "Le Monde Diplomatique" cu arealul raspandirii SIDA. Intr-o a doua sectiune va fi prezentata "o scurta istorie a hartii in artele vizuale", cu o selectie de lucrari reprezentative despre harti si cartografiere in arta moderna si contemporana. In a treia sectiune va fi organizata o expozitie de grup tematica, punand accent pe practicile artei contemporane in cadrul careia harta este o tema-cheie.
Revista "Pavilion", care organizeaza BB3, va dedica un numar, in doua volume, Bienalei. Evenimentul va avea si un ziar gratuit, intr-un singur numar, tiparit in 15.000 de exemplare.