» Politistii investigheaza in acest moment si anumite credite acordate in tarile din est, in valoare de mai multe miliarde de euro.
» Moody’s mentine ratingul BRD SocGen, cu perspectiva stabila.
Afacerea Kerviel, a presupusei fraude de 4,9 miliarde produse celei de-a doua banci franceze, Société Générale, de un trader obscur, trece prin faza investigatiilor autoritatilor de supraveghere si ale politiei. Din cauza unor suspiciuni din ce in ce mai mari in randul analistilor din pietele financiare, care pun sub semnul indoielii credibilitatea bancii, ancheta politiei s-a extins dincolo de etajul traderilor, la afacerile bancii, spun surse citate de ziarul francez Le Point, care insa nu da alte detalii privitoare la investigatie. "Potrivit informatiilor noastre – spune Le Point – politistii investigheaza in acest moment si anumite credite acordate in tarile din est, in valoare de mai multe miliarde de euro." Ziarul nu precizeaza insa daca e vorba de tari din estul Europei; exprimarea poate lasa sa se inteleaga si ca ar putea fi vorba de Rusia sau China. Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) – Société Générale, subsidiara romaneasca a grupului financiar francez, nu are nici o problema legata de credite sau linii de credite acordate de banca-mama, ne-a declarat Petre Bunescu, vicepresedintele bancii romanesti. "Société Générale ne-a deschis linii de credite obisnuite, cum avem de la mai multe banci, in conditii corecte si normale", spune Bunescu. Vicepresedintele BRD-SocGen spune ca portofoliul de credite pentru persoane fizice externalizate catre banca-mama este infim si nu pune probleme. El spune ca banca romaneasca nu va fi afectata din cauza dosarului Kerviel si ca va avea performante financiare potrivit asteptarilor. De altfel, agentia de evaluare financiara Moody’s a mentinut toate ratingurile acordate subsidiarei romanesti a Société Générale, BRD-SocGen, la o zi dupa ce coborase ratingurile bancii-mama. Moody’s mentine o perspectiva stabila asupra ratingului atribuit depozitelor bancii, deoarece presupune ca se bucura de sustinerea sistemului bancar.
Intr-o evaluare care a cantarit o parte din subsidiarele Société Générale din Europa de Est si din spatiul ex-sovietic, CIS, Moody’s a pus sub observatie ratingul Rosbank, banca rusa unde francezii tintesc preluarea pachetului de control, a coborat ratingul atribuit depozitelor in valuta a Geniki, Banca Generala a Greciei, de la A3 la Aa3. Subsidiarele din Slovenia si Cehia ale SocGen au primit o confirmare a ratingului actual.
Traderul jucase peste valoarea bancii
Poate pentru a stopa teoriile speculative, au aparut in presa franceza detalii privind frauda, dezvaluite de cel care conducea echipa de prima liga a traderilor Société Générale, Jean-Pierre Mustier, omul despre care se credea ca intr-o zi va prelua carma grupului de la Daniel Bouton.
Se pare ca banca a fost alertata in urma cu 11 zile de investitori germani, care au cerut lamuriri in legatura cu contracte despre care nu stia nimeni nimic. Mustier a investigat contractele si a vazut cum Kerviel facuse plasamente in contracte la termen intre 40 si 50 de miliarde de euro, sume ce depasesc valoarea de piata a Société Générale, adusa acum la 35,9 miliarde euro. In editia sa online, saptamanalul german Der Spiegel arata ca Jerome Kerviel a negociat, in urma cu cateva saptamani, 140.000 de contracte la termen pe piata de derivative Eurex, afiliata bursei germane.
Plasamentele in contracte la termen, asa-numitele pozitii deschise de Kerviel, depaseau cu mult limitele sale de lucru. Astfel, spune Mustier, Kerviel avea o tinta profesionala de a aduce bancii, anual, castiguri intre 10 si 14 milioane de euro, in interiorul unui volum limitat de tranzactii. Dupa ce l-au interogat pe Kerviel, Mustier spune ca, vreme de trei zile, banca a incercat sa scape de contractele care-i depaseau capitalizarea si a inregistrat pierderile deja cunoscute.