-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBRD nu are probleme din criza Societe Generale

BRD nu are probleme din criza Societe Generale

Grupul financiar francez Societe Generale, care controleaza a doua banca a pietei romanesti, Banca Romana pentru Dezvoltare, a anuntat ieri ca a descoperit o frauda de 4,9 miliarde euro si ca a inregistrat pierderi provocate de criza creditelor americane ipotecare cu grad ridicat de risc in valoare de doua miliarde euro. In ciuda unei facturi de pierderi de 6,9 miliarde euro, al doilea grup financiar al Frantei va afisa un profit net situat intre 600 si 800 milioane de euro, a explicat ieri Patrick Gelan, presedintele BRD SocGen.

Farmache – BRD nu e afectata

stirea dificultatilor pe care le intampina banca franceza a determinat suspendarea, pentru doua ore, a actiunilor BRD SocGen de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). "Am suspendat actiunile BRD pana la primirea unor lamuriri de la banca, pentru a informa toti investitorii asupra situatiei. Le-am primit si banca a acceptat reluarea tranzactiilor, considerand ca nu sunt motive de ingrijorare, nefiind afectata", a explicat Stere Farmache, presedintele BVB. BRD actioneaza autonom pe piata romaneasca, pierderile afisate de grupul financiar-mama nu vor avea nici un impact asupra BRD SocGen, nu vor afecta profitul si nu vor dilua finantele bancii romanesti, spune Gelin.

Nu avem probleme de bani

"Nu este nimic ingrijorator pentru BRD Societe Generale, de altfel cotatia actiunilor sale listate la Bursa a urcat cu 1,5% in aceasta dimineata, dupa ce noi am decis sa ramana in piata. Nu avem probleme legate de bani, deoarece nu depindeam de finantarea activitatii de la banca-mama. Lichiditatea ne este asigurata de depozitele clientilor nostri. Avem cateva linii de credit, dar nu sunt o problema", spune Gelin.
Fara a dezvalui vreo previziune de rezultate financiare pentru 2007, directorul general adjunct Sorin Popa spune ca banca va depasi realizarile din primele noua luni, cand a afisat cel mai mare profit din piata bancara romaneasca, de 209 milioane lei.
Gelin spune ca dificultatile prin care trece banca-mama nu vor taia din profitul BRD, deoarece "Societe Generale are muschi sa reziste fara nici o problema crizei".
De altfel, a explicat Gelin, grupul care a reactionat pentru limitarea pierderilor nu a fost afectat decat partial, deoarece celelalte activitati au compensat integral pierderea.

Americanii sar in ajutor
"De fapt, sunt doua fenomene – explica Gelin. Societe Generale, ca mai toate marile banci internationale, a fost obligata sa afiseze pierderi rezultate din expunerea pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime), ceea ce e normal, in acest moment. Asa e viata. Al doilea fenomen negativ a fost frauda de 4,9 miliarde euro." Societe Generale a pierdut 1,1 miliarde euro din expunerea pe piata imobiliara americana, 550 milioane de euro din asigurarea obligatiunilor americane si alte 400 milioane de euro din alte operatiuni.
Pentru a-si mentine o rata de adecvare a capitalului la nivelurile cerute de reglementarile bancare Basel II, Societe Generale a decis sa-si majoreze capitalul cu 5,5 miliarde euro, suma subscrisa integral de bancile americane de investitii JP Morgan si Morgan Stanley, spune Gelin.
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a redus, imediat, ratingul SocGen de la AA la AA minus, iar Standard&Poor’s a pus sub supraveghere ratingul AA. Fitch a avertizat ca banca franceza face fata unui asa-numit "risc reputational".
 
Baltazar: "O ciupitura"
BRD n-are nici o problema legata de intamplarea de la Societe Generale, sumele, mari pentru Romania, fiind o ciupitura la nivelul bancii franceze, spune Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD SocGen. "De altfel, SocGen este un colos cu active de peste 1.000 miliarde euro, iar pierderea este sub 1% din acestea", adauga Baltazar.

Cinteza: "BRD nu e afectata"
"Informatiile primite de la autoritatea de supraveghere din Franta spun ca situatia este sub control si ca SocGen nu va avea probleme. In ce priveste BRD, banca nu este afectata si nu e nevoie de nici o masura suplimentara din partea Bancii Nationale a Romaniei", spune Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere a BNR. Colapsul Bancorex si al Bancii Agricole au costat Romania peste 3,7 miliarde dolari, dar numai pierderea de la Bancorex reprezenta 6% din produsul intern brut pe vremea aceea.

Ce a facut traderul

Traderul era responsabil pentru contracte la termen destinate sa acopere riscul de plasament in indicii burselor europene, pe care piata le numeste "plain vanilla", pentru ca sunt produse financiare ale caror cotatii depind de alte instrumente care sunt listate pe pietele de capital. Nu sunt produse financiare sofisticate, insa depind de evolutia indicelui Bursei din Paris – CAC – sau de DAX-ul din Frankfurt. Treaba lui,  explica analistii, nu era sa speculeze, ci sa se uite la portofoliul bancii si sa acopere riscul de pierdere, pariind in directia inversa. Rolul sau era sa neutralizeze riscul. Din detaliile obtinute de la banca franceza,  se pare ca traderul, de ceva vreme, a luat pozitii directe in piata, dincolo de limitele cerute de plasamentele colegilor.  

Cand pierderile s-au accentuat, el a inceput sa le ascunda in tranzactii fictive, imitandu-l pe Nick Leeson, omul care a prabusit banca britanica Barings. Potrivit unor informatii dzvaluite de presdintele SocGen, traderul are in jur de 30 de ani, castiga putin sub 100.000 euro pe an si avea o pozitie administrativa.  Traderii sunt specialistii bancilor de investitii care fac plasamente pe titluri listate la burse sau pe derivative, produsele financiare construite din actiuni sau indici, cu obiectivul de a face profit.

Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă