-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCazaciocul gazelor

Cazaciocul gazelor

» Romania ramane, alaturi de UE, in pozitia de spectator la pasii rapizi facuti de Rusia spre concretizarea conductei de gaz "Magistrala de Sud", cunoscuta sub numele de South Stream. Presedintele sustine in continuare proiectul european, dar care bate pasul pe loc: Nabucco.

» Pierdem niste beneficii fictive, dar castigam evitand plasa geopolitica intinsa de Rusia partenerilor South Stream – cred unii analisti. Marea perdanta ar fi UE, care e pe cale sa cedeze in meciul, e drept, mai mult declarativ, al independentei de gazul rusesc.

Dupa ce Gazpromul rusesc
a preluat compania nationala de gaz a Serbiei, proiectul Nabucco, sustinut de europeni si de americani, nu mai este creditat cu sanse de supravietuire de catre analisti. Practic, proiectul Nabucco isi propunea sa aduca gaz din zona caucaziana prin Marea Neagra si Romania, spre Europa Occidentala, ocolind Rusia. Romania este, evident, prinsa la mijloc intre un proiect coordonat de Rusia (South Stream), care ne ocoleste cu obstinatie, in traditia frictiunilor geopolitice de dupa 1989, si un proiect european (Nabucco) sustinut doar din vorbe de UE si Statele Unite, care nu au facut nici un pas spre concretizare. Romania nu risca multe din aceasta pozitie de aparent "stat cu mainile in san", ba chiar ar putea avea de castigat, cred analistii, insa Uniunea Europeana ar trebui sa-si puna cateva semne de intrebare privind mult-visata independenta energetica fata de Rusia.

"Nu e vorba de un pericol, ci de a avea o cota mai mare sau mai mica a unor beneficii", crede analistul militar Cornel Codita despre faptul ca Romania e ocolita de un gazoduct si se agata de unul cu sanse mici de reusita. Desi exista un risc, acela de a ramane pe o pozitie europeana mai slaba in domeniul energetic, situatia nu trebuie exagerata: "Transportul gazului este doar un element al acestei probleme. Sigur, e bine sa ai ceva sigur in ograda ta. Dar garantia aprovizionarii nu e data de trecerea unei conducte pe teritoriul tarii tale", socoteste Aurelian Dochia, membru in board-ul Centrului Roman de Politici Economice, care da exemplu Ucraina – are conducta de gaz, dar joaca tot cum ii canta Rusia. Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, arata de ce Romania nu trebuie sa se ia cu mainile de par: "Dependenta energetica a Romaniei nu e una dintre cele mai mari, avem chiar o relaxare din acest punct de vedere. Producem gaz, petrol si avem o centrala nucleara".

"Partea mai senina a tabloului", cum o numeste Cornel Codita, este aceea ca "Romania face parte dintr-o politica europeana. Avem niste puncte de sprijin, o plasa de siguranta in domeniul energetic". Ce inseamna o conducta de gaz ruseasca pe teritoriul Romaniei? – se intreaba Iulian Fota. "Avantaje economice si o puternica influenta ruseasca" – este raspunsul analistului militar, iar "pozitia Romaniei ar trebui sa fie strans unita cu cea a altor state europene". Aceeasi este si parerea lui Cornel Codita despre dublul joc al Rusiei: "Batalia energetica este condusa de Rusia, care suprapune aceasta dezvoltare energetica cu straturile geopolitice, transformand-o intr-o unealta pentru politica sa externa". De altfel, presedintele Traian Basescu a intarit aceasta pozitie pro-europeana, ieri, intr-un discurs tinut in fata corpului diplomatic acreditat la Bucuresti: "Proiectul Nabucco este unul de importanta strategica pentru Romania si UE in zona Marii Negre. Oleoductul Constanta-Trieste poate constitui cea mai directa, eficienta si sigura ruta de transport a petrolului caspic spre spatiul european. Speram ca noua politica a UE sa ofere o abordare mai coerenta acestei regiuni strategice".
Mai ingrijorate de succesul Rusiei ar trebui sa fie UE si NATO, nu Romania. "Europa, pe politica ei de a-si multiplica sursele de energie, a pierdut aceasta runda. Rusia revine energetic in Balcani, dupa ce a plecat militar din zona", da cartile pe fata Iulian Fota, iar analistul militar Cornel Codita spune si el lucrurilor pe nume: "Politica nu se face cu vorbe, ci cu argumente grele: putere politica si economica. E ca la tangou, unul conduce, celalalt il urmeaza. Acum, Rusia conduce acest tangou".

UE pierde

proiectul south stream a venit ca o replica a Rusiei la Nabucco – conducta care isi dorea sa-i lase pe rusi pe tusa. Italia, Grecia, Bulgaria si, de curand, Serbia s-au alaturat Rusiei, au gasit impreuna banii necesari (7 miliarde euro) pentru a pune proiectul in practica, iar acum acesta este aproape de a fi demarat. De cealalta parte, UE a sustinut Nabucco doar din vorbe, fara a veni cu solutii concrete. De unde vine aceasta pasivitate a comunitatii? Iulian Fota crede ca UE nu si-a clarificat pozitia vizavi de politica energetica si ca Rusia i-a luat-o inainte pentru ca este un stat unitar, unde deciziile se iau rapid. Europa a ramas in urma cu aceasta politica energetica, pe care a sustinut-o doar cu vorba, arata Cornel Codita. "Fiecare stat puternic nu a ezitat sa-si rezolve singur problema energetica." Analistul da exemplu Franta (si-a dezvoltat sectorul nuclear si si-a negociat petrolul cu arabii) si Germania (si-a negociat gazul direct cu Rusia). Dupa cum se vede, Italia, Grecia si Bulgaria, membre UE, au preferat sa joace direct cu oamenii care detin controlul la robinetele de gaz. "O diversificare a resurselor trebuie incercata, dar e o iluzie sa ne inchipuim ca Rusia poate fi inlaturata ca partener", sta cu picioarele pe pamant Aurelian Dochia.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă