Criza pietelor financiare internationale ar putea lua sfarsit in aprilie, dupa ce toate marile banci si companii de asigurari din lume isi vor fi dezvaluit rezultatele financiare pentru anul 2007. Este insa un scenariu optimist, spune Henning Esskuchen, analist-sef al Erste Bank, care ar putea fi spulberat de o recesiune a economiei Statelor Unite. Esskuchen spune ca nota de plata a crizei creditelor ipotecare va depasi 300 miliarde lei si nu poate fi usor compensata de injectii de bani in piata.
Miliardarul George Soros, care a intrat in legenda pietei financiare pentru ca a spulberat lira sterlina, avertizeaza ca economia americana va intra in recesiune si ca in general lumea va cunoaste cea mai brutala criza financiara de la al doilea razboi mondial incoace. Analistii indieni il banuiesc insa pe Soros ca a intrat in piata lor si le-a prabusit rupia.
La Bucuresti leul ataca pragul de 3,80 lei/euro, Bursa si-a incetinit prabusirea si guvernatorul Mugur Isarescu a lansat un mesaj clar de sustinere a leului. Banca centrala nu-si permite o cadere a leului pana la 4 lei/euro, deoarece asa ceva ar urca inflatia cu 4%, spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. BNR, a observat Anghel, are si motivatia sa tina leul in frau, si banii cu care s-o faca, de vreme ce fondurile speculative, care rod leul, reprezinta doar a zecea parte din rezerva valutara a Romaniei. Cat priveste asaltul speculativ, Danske Bank calmeaza spiritele si anunta o stabilizare a leului, conditionata de eforturile BNR. De la care strainii asteapta marirea dobanzii de politica monetara.
Turbulentele pietelor financiare internationale, care au prabusit in aceste zile bursele lumii, ar putea dura pana la sfarsitul primului trimestru din acest an, cand se vor fi afisat toate rezultatele financiare ale marilor banci si companii de asigurari, spune Henning Esskuchen, seful diviziei de cercetare de piata a grupului Erste Bank. Intr-un scenariu pesimist insa, spune Esskuchen, o eventuala recesiune in Statele Unite, de altfel putin probabila, ar putea prelungi criza pietelor internationale.
Previziunile noastre indica un punct de inflexiune la sfarsitul primului trimestru, deoarece pana atunci toate grupurile financiare isi vor fi expus rezultatele pentru 2007. Atunci ne vor concentra pe aceste informatii, le vom digera si doar posibilitatea unei recesiuni a economiei americane ar putea intretine panica", spune Esskuchen. Analistii de la Erste Bank au estimat ca pagubele create de criza pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc ar putea urca la 300 miliarde dolari si vor influenta puternic pietele financiare, cel putin in prima parte a anului 2008.
"Nu exista deocamdata semne clare care sa indice o recesiune in Statele Unite ale Americii (SUA)", spune Esskuchen, "insa nu este suficient doar sa injectezi bani in piata, asa cum a anuntat presedintele Bush". Chiar daca americanii ar creste cheltuielile publice, efectul va fi intarziat si "nu poti rezolva problema aruncand inca 150 miliarde dolari in piata. Pietele financaire au oricum nevoie de mai multe detalii pentru a intelege mai bine acest program prezentat succint de presedintele Bush", spune analistul sef pentru CEE. Criza americana va incetini cresterea economiilor lumii, avertizeaza Esskuchen. "Cred ca mai multi oameni incep sa se gandeasca la faptul ca nu exista doar economia SUA in lume si analistii privesc mai atent pietele financiare din tarile emergente. Nu in mod necesar pietele asiatice, care sunt si ele afectate de criza actuala, ci eventual cele europene, cum ar fi Rusia, de exemplu, care mentine un echilibru. Am invatat zilele astea ca ar putea fi mai rau." Esskuchen spune ca nu poate fi facuta vreo comparatie intre actuala criza si cea din 11 septembrie 2001, cu scopul de a cantari viitorul.
"E o diferenta mare, pentru ca ceea ce s-a intamplat pe 11 septembrie a fost o criza asociata cu riscul politic, spaima de atacuri teroriste, fara radacini in economie. Acum avem o criza cu radacini in economie si trebuie evaluata analizand economiile lumii", spune Esskuchen.
Federal Reserve ieftineste dolarul cu 0,75%
Ca reactie la criza, Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a taiat cu 0,75%, pana la 3,5%, dobanda sa de politica monetara, intr-o incercare de a calma pietele. Cea mai puternica scadere din istoria Federal Reserve este justificata de temeri privind riscurile majore care ar putea afecta cresterea economiei americane. Reactia investitorilor nu a fost deocamdata pozitiva, Bursa din New York a debutat in scadere, descrisa de o coborare a indicelui Dow Jones cu 3,6%, in timp ce indicele Nasdaq a cazut cu 5%. Analistii explica reactia pietelor ca fiind normala, de vreme ce taierea dobanzii era deja inclusa in preturi, deoarece toata lumea se astepta la ea.
Banca Centrala Europeana a injectat 175,5 miliarde euro in piata financiara pentru a lupta impotriva caderii pietelor financiare.
Soros prezice recesiune in SUA
Miliardarul american George Soros, ale carui atacuri speculative au prabusit intr-o zi lira sterlina, i-au adus un castig de 2 miliarde lire sterline si au determinat Marea Britanie sa-si scoata moneda din Mecanismul European al Ratelor de Schimb, a avertizat ieri, intr-un interviu acordat austriecilor de la Der Standard, ca "lumea se afla in fata celei mai puternice crize de la cel de-al doilea razboi mondial incoace. El spune ca amenintarea recesiunii este ignorata in SUA si este surprins de modul in care europenii subestimeaza potentiala cadere". El avertizeaza ca teoria financiara, potrivit careia pietele se redreseaza dupa o cadere, este o idee gresita. "Suntem acum in fata unei grave crize financiare. Situatia este cea mai dificila decat oricare alta criza financiara a pietelor internationale de la cel de-al doilea razboi incoace. Da, amenintarea unei recesiuni americane este o realitate", spune Soros. Pana una alta, analistii indieni suspecteaza o interventie speculativa "de tip Soros" in piata valutara.
Crizele secolului XXI
Desi nu este pana in prezent cea mai ampla cadere a burselor lumii, actuala criza are a doua viteza de propagare din ultimii 40 de ani ai pietelor de capital, dupa criza asiatica din 1998, spun analistii de la Lehman Brothers.
l 11 septembrie 2001, dupa atacul terorist asupra Statelor Unite, indicele Dow Jones Industrial a cazut cu 7,3%, cea mai brutala cadere din istoria sa, dupa ce piata bursiera americana a fost protejata de autoritati prin suspendarea tranzactiilor pentru o saptamana.
l In 2002 falimentul spectaculos al gigantului energetic Enron, provocat de falsificarea conturilor, impreuna cu dezvaluirea fraudelor comise de grupul american de telecomunicatii Worldcom, provoaca o cadere a burselor internationale. Pietele bursiere ale economiilor dezvoltate au inregistrat scaderi vertiginoase: 43,9% la Frankfurt, 33% la Paris, 24,8% la Londra.