13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialKasianov, anchetat pentru fals

Kasianov, anchetat pentru fals

Pe 16 ianuarie, ex-premierul rus, Mihail Kasianov, a anuntat ca a strans cele doua milioane de semnaturi necesare pentru candidatura la prezidentialele din martie. Ieri, procuratura a deschis o ancheta penala impotriva lui, sub acuzatia ca cel putin 15.000 dintre acestea sunt false.
Kasianov a fost prim-ministru intre anii 2000 si 2004 in primul mandat al presedintelui Vladimir Putin, dar a fost dat afara fara prea multa vorba, in februarie 2004, dupa ce s-a pronuntat impotriva arestarii lui Mihail Hodorkovski, fostul patron al Yukos.
Fost membru al Familiei, grupul din jurul fostului presedinte Boris Eltin, Kasianov a reformat sistemul fiscal, sistemul de pensii si sistemul vamal, a reorganizat infrastructura energetica a Rusiei si a asezat economia pe o traiectorie ascendenta. Nimic nu a contat pentru asa-numitii siloviki, fosti si actuali ofiteri ai serviciilor secrete, adusi de Putin sa inlocuiasca Familia la centrul puterii moscovite.
In 2005, Kasianov si-a anuntat candidatura la prezidentialele din 2008. Principalii sai sustinatori financiari sunt miliardarii Leonid Nevzlin, fost co-actionar al Menatep si Yukos, si Boris Berezovski. Ambii traiesc desigur, in exil, pentru ca in Rusia sunt acuazati de coruptie. La scurt timp dupa acest anunt, procuratura a declansat o ancheta impotriva lui Kasianov, pe care l-a acuzat ca si-a insusit doua case de lux care apartineau guvernului si pe care le-a scos la vanzare prin hotarare de guvern. Anul trecut, un tribunal moscovit a hotarat ca Mihail Kasianov trebuie sa returneze statului una dintre case si sa plateasca o despagubire de peste 4 milioane de dolari.

In 2006, Kasianov a tinut un discurs in care a criticat regimul Putin: "Separatia puterilor in stat a fost desfiintata si inlocuita cu asa-numita «verticala a puterii», care se bazeaza pe ideea falsa ca orice proces politic si social semnificativ trebuie controlat de stat. Guvernul si Parlamentul nu mai pot functiona fara indicatii zilnice. Puterea judecatoreasca este din ce in ce mai servila, iar televiziuni independente nu mai exista". Drept raspuns, autoritatile au refuzat sa-i inregistreze partidul, Uniunea Democratica a Poporului, motiv pentru care Kasianov a fost obligat sa stranga doua milioane de semnaturi pentru a putea candida.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă