6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialLux invelit in arhitectura de dupa 1900

Lux invelit in arhitectura de dupa 1900

» Cladirile din Zona Peninsulara pastreaza aspectul secolului XX, insa interiorul camerelor s-a supus contemporaneitatii.

» Realizat de un renumit arhitect francez, Guyer, in perioada 1912-1915, Hotelul Palace reusea sa atraga numai crema societatii romanesti.

Orasul scaldat de valurile marii ascunde o istorie impresionanta, care insa se pierde treptat, absorbita de valul de constructii noi care fac uitate edificiile simbolice ale Constantei. Zona Peninsulara a ramas una dintre putinele arii in care cladirile aduc in prezent momente din trecut. Una dintre locatiile care mosteneste o puternica valenta nobila a trecutului si care pastreaza aspectul impunator prin care si-a consacrat valoare este Hotelul Palace.

Jocurile de noroc, capriciul oamenilor bogati

La 15 august 1910, Cazinoul, cea mai importanta cladire a Vechiului Tomis, a fost inaugurat in prezenta principelui Ferdinand, dupa care a fost inchiriat lui Alphonse Hietz, proprietar de restaurante si hoteluri din Bucuresti. Punand in prim-plan rentabilitatea "stabilimentului", care costase enorm, Primaria a trecut peste toate opozitiile si pe 15 martie 1911, Consiliul Comunal a autorizat jocurile de noroc, iar localul a fost dotat cu doua mese de billiard si 17 mese rotunde pentru jocurile de carti. In scurt timp, Cazinoul din Constanta a devenit unul dintre stabilimentele cele mai cunoscute de acest gen din Europa, fiind preferat de impatimitii jocurilor de noroc care veneau aici, incognito, din toate colturile lumii. In prezent interiorul cladirii a fost complet reamenajat, contrastul dintre arhitectura exterioara si ce se gaseste inautru da impresia captivitatii pe care era contemporana trebuie sa o suporte in fata istoriei.

Stil frantuzesc
In 1912, Primaria a organizat licitatia pentru concesionarea Cazinoului comunal, licitatie castigata de baronul Edgar de Marcay. Asa cum Primaria il obliga prin contract, baronul de Marcay a construit Hotelul Palace, cu scopul de a deservi clientii cazinoului. Mai mult decat atat, hotelul a reprezentat locul in care se vehiculau imense sume de bani. Avandu-se in vedere clientele pretentioase si sofisticate ale Cazinoului, pentru proiectarea hotelului s-a apelat la un architect francez, care a conceput o cladire moderna si eleganta, in stilul rivierei franceze. Realizat de un renumit arhitect francez, Guyer, in perioada 1912-1915, constructia reusea sa atraga, in perioada cand a fost construita, numai crema societatii romanesti si chiar si oameni de vaza de peste hotare. "Hotelul era unul de lux, pentru lumea buna. Balurile organizate aveau ca invitati personalitati ale societatii, iar vestimentatia participantilor radia prin stralucire si grandoare", declara Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta din Constanta.
Nici Hotelul Palace nu a facut insa fata trecerii timpului fara modificari interioare. Acum, camera in care se presupune ca statea Printul Carol este dotata cu mobilier realizat din fier forjat, iar in partea din dreapta a camerei este amplasat un jacuzzi. Desi proiectul incaperii a ramas acelasi, luxul secolului XX a fost transpus in zilele noastre, pastrand cotele aceluiasi bun-gust, intr-un stil care a lasat in urma acei ani. Zona Peninsulara a ramas una dintre putinele locatii din Constanta, unde cladirile vechiului Tomis reusesc sa proiecteze din trecut pasaje din istoria cu care ne mandrim. O data cu trecerea anilor, Strada Arhiepiscopiei s-a transformat in una din cele mai mici strazi ale orasului, insa de-a lungul ei sunt asezate, pe de o parte si de alta, constructii ale caror arhitecturi opresc adesea trecatorii care privesc cu admiratie. In fata noilor cladiri ridicate in ultimi ani, vechile cladiri nu si-au pierdut inca valoarea, astfel elementele de art nouveau, care se regasesc in majoritatea cladirilor construite in aceasta arie, se combina armonios cu designul modern atat de evident al proiectelor recent inaltate. Moscheea si intreg perimetrul din jurul ei s-au transformat, de asemenea, in obiectiv turistic. Din varful acesteia se poate admira intreaga panorama a Pietei lui Ovidiu, frantura a Constantei care ii pastreaza orasului parfumul nobletii acelor vremuri printre atatea furtuni declansate de era contemporana.

SPECIALIST
» Atmosfera nobila

Cladirea Hotelului Palace si-a pastrat in exterior aspectul initial, insa interiorul a fost reamenajat in intregime. Parterul cladirii este ornat cu lucrarile de arta ale lui George Ganciu, picturi care pot fi achizitionate de catre cei care viziteaza. Atmosfera acelor timpuri mai este pastrata doar de forma camerelor si de mobilierul din lemn sau din fier forjat, care, desi este nou, nu difera foarte mult de stilul folosit in trecut.
Claudia Marinescu, director de vanzari

CONSECINTE
» Conexiuni cu istoria

Piata lui Ovidiu va reprezenta intotdeauna puntea de legatura dintre vechiul oras Tomis si Constanta de azi. Zona Peninsulara aduce mereu in prim- plan istoria poporului nostru, insa riscul de transformare in ruine a unor cladiri creste atata vreme cat interesul autoritatilor, dar si al locuitorilor nu se concentreaza asupra acestui aspect.

Cele mai citite

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă