» De la inceputul anului, indicele BET s-a depreciat cu mai mult de 15%, iar capitalizarea pietei a scazut cu 14% (12 miliarde lei).
» In sectorul bancar, titlurile BRD au pierdut in acest an aproape 20%, pana la cotatia de 22,50 lei, iar actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 11,11%, la 0,80 lei.
Bursa de valori Bucuresti (BVB) are cel mai prost inceput de an din istoria sa moderna (ultimii zece ani), pierzand cea mai mare parte (85%) a castigurilor realizate anul trecut. Indicele principal al Bursei, BET, s-a depreciat cu mai mult de 15%, iar capitalizarea pietei a scazut cu 14% (12 miliarde lei). Practic, BVB inregistreaza cea mai puternica scadere, comparativ cu pietele din regiune. Indicii burselor din Viena si Varsovia au pierdut, de la inceputul acestui an, peste 13% din valoare, fiind practic mai afectati decat cei ai burselor americane si vest-europene, care se confrunta in mod direct cu problemele "injectate" de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc. Totul se petrece pe fondul turbulentelor la nivelul marilor piete financiare, coroborat cu erodarea indicatorilor macroeconomici ai Romaniei si instabilitatea leului.
In primele 12 sedinte de tranzactionare din acest an, indicele BET a coborat cu 15%, pana la 8.324,74 puncte, astfel incat randamentul fata de sfarsitul anului 2006 (pe ultimele 12 luni) este doar de 3,41%, de peste doua ori mai mic decat dobanda pentru depozitele bancare.
De asemenea, titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au scazut pe ansamblu cu 17,16%, iar fata de finalul lui 2006 indicele BET-FI mai are un randament de 3,43%, la fel de slab ca indicele BET.
Investitorii straini au avut o influenta puternica asupra pietei de capital autohtone, ei miscand 44% din banii pietei in 2007, spune Stere Farmache, presedintele BVB. Anul trecut, cu toate ca in ultimele luni au retras sume importante din piata, strainii au fost cumparatori neti, adica au introdus in bursa cu 749 milioane lei mai mult decat au scos.
Principalii factori care au determinat scaderile din ultima saptamana au fost pesimismul si panica investitorilor de pe piata americana, considera Andreea Ciobanu, analist la Intercapital Invest. "Peste ocean sunt tot mai multe voci care afirma ca economia americana se indreapta spre recesiune. De asemenea, un studiu realizat de Merrill Lynch releva ca 77% din 197 de manageri de fond au estimat o crestere de 10% a profiturilor companiilor, 4% au estimat o crestere mai mare de 10%, iar 8% au afirmat ca economia SUA este deja in recesiune", adauga Ciobanu.
Criza de bani
Analistii explica reculul, aproape general, al burselor lumii prin criza de lichiditati declansata ca urmare a turbulentelor pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. "Inca nu putem vorbi de o recesiune la nivelul SUA, fiind nevoie de doua trimestre consecutive de scaderi. Astept momentul in care pietele europene sa se decupleze de piata americana. Bursa noastra este afectata si de semnalele analistilor europeni care sunt prezentate intr-un mod exagerat. Cel mai greu acum este sa convingem clientii sa mai aduca bani de acasa pentru a-si ajusta pretul mediu, decat sa-i convingem sa nu vanda. Prin urmare, este o lipsa de lichiditati", potrivit lui Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
SIF-urile si bancile au fost cele mai lichide titluri in debutul anului.
Pe segmentul SIF, cea mai mare depreciere au inregistrat-o actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), cu mai mult de 18%. Tot aceste actiuni sunt singurele dintre SIF-uri care sunt chiar sub nivelul din decembrie 2006 (cu 13,15% SIF Moldova si cu 11,04% SIF Banat-Crisana).
In sectorul bancar, titlurile BRD au pierdut in acest an aproape 20%, pana la cotatia de 22,50 lei, iar actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 11,11%, la 0,80 lei. Printre cele mai drastice deprecieri le-au suferit titlurile Impact (IMP) – cu 25,8% si Condmag (COMI) – cu 23,45%.
Fondurile pe actiuni simt criza
Fondurile deschise de investitii cu expunere importanta pe bursa au pierdut in debutul acestui an intre 7 si 14% din valoarea titlurilor emise. Potrivit administratorilor de fonduri mutuale, piata prezinta in acest moment un potential de crestere mai mare, cu conditia ca pietele internationale sa se calmeze. In afara de retinerea pe care o manifesta marii investitori institutionali, pe fondul agitatiei din pietele financiare, erodarea indicatorilor macroeconomici (deficit de cont curent ridicat) si volatilitatea insemnata a leului amplifica problemele pietei romanesti, sustine Radu Hanga, presedintele BT Asset Management.