5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Hamam" intr-un sat muresean

„Hamam” intr-un sat muresean

Centrul SPA muresean este vizitat zilnic, cu precadere la sfarsit de saptamana, de "lumea buna" din Mures, dar si din judetele invecinate, fiind singurul centru de acest tip pe o raza de 20 de judete. Preturile piperate, care pot ajunge la 1.000 de lei pe zi, de persoana, nu ii descurajeaza pe ardeleni, ci mai degraba ii stimuleaza sa stranga bani pentru a trece, macar o data pe luna, pragul complexului Bailor Sarate din Sangiorgiu de Mures.
Concepte nefamiliare inainte de deschiderea Centrului din satul muresean ca "SPA", "hamam", "wellnes", si-au gasit locul pana si in vocabularul localnicilor din satul muresean.
"Erau cam vai de ele baile sarate. Acum vin o gramada de masini din toata tara la baia turceasca. Toti luxosii vin cu copiii sau cu dragutele lor. Dau o gramada de bani aici ca sa faca baie iarna in apa calda si sa se distreze", explica un localnic, mandru, dar si usor invidios pe turistii care isi permit sa treaca pragul centrului.
Insa centrul ofera servicii extrem de diversificate la preturi diferentiate. O zi de destindere poate costa o familie cu patru persoane 140 de lei, bani de care adultii pot inota in bazinul cu apa dulce si se pot trata in cel cu ape sarate, pot intra la sauna cu abur, cea uscata, sauna cu infrarosu sau camera rece, timp in care cei mici sunt invatati sa innoate si sunt supravegheati in bazinul pentru copii. La fel de bine, o zi de terapii de lux poate costa aici, o singura persoana, peste 1000 de lei. Clientilor din ultima categorie li se adreseaza cu precadere conceptul de "wellness", care implica asigurarea prin diverse mijloace a unei stari de sanatate buna pe termen lung, dar si incetinirea fenomenului de imbatranire. Linia de tratamente are la baza terapiile cu apa, asa ca din ansamblul general nu putea lipsi un "hamam" – celebra baie turceasca (180 de lei/80 de minute/2 persoane), jacuzzi, dar nici solarul sau sala de fitness dotata cu televizoare cu plasma. Pe un fond muzical relaxant, clientii pot opta pentru tratamente cosmetice de ultima generatie.

"Adu-ti un prieten sau fa-ti unul aici"

La inaugurarea centrului, in 2006, proprietarul Remus Benta, directorul grupului de firme DAW Benta Romania, anunta ca centrul va functiona sub sloganul "Adu-ti un prieten sau fa-ti unul aici", motto care a functionat se pare, din moment ce in piscinele centrului se intalnesc zilnic turisti din 4-5 judete.
"Am vazut pe Internet ca aici gasesc bai galvanice, electro-terapie, terapie-laser, masaj terapeutic, aerosoli si terenuri nocturne de tenis si fotbal, asa ca vin aproape in fiecare sambata cand nu sunt de serviciu. La Bistrita nu exista nici macar o piscina acoperita mai rasarita si in luna de miere o sa imi aduc viitoarea sotie aici, la hamam", povesteste un politist bistritean, pe marginea piscinei. El a venit pentru prima data la "SPA" in noiembrie 2007, cand in baza de balneofizioterapie s-au efectuat determinari gratuite pentru depistarea osteoporozei (osteodensitometrie).

Carduri de fidelizare

Clubul incurajeaza atat vizitele ocazionale cat si fidelizarea clientelei prin abonamente. Astfel, in functie de tipul de terapie dorit, clientii pot alege cardurile silver, gold, platinum sau vip. Cardul silver presupune accesul la exercitii de aerobic, un antrenor personal o data la trei luni si un invitat gratuit pe trimestru. Cu cardul VIP, abonatul are acces la toate programele, un antrenor personal lunar, un invitat gratuit pe luna, patru proceduri din meniu si bauturi la alegere. Tarifele se modifica, insa la preturile practicate diferentele sunt mici.

Baia turceasca sau hamam

Baia turceasca – hamam – a jucat un rol important in culturile din Orientul Mijlociu, ca loc de socializare si de curatire ritualica a trupului. Semnificative au fost si gratie structurii arhitectonice. Europenii au facut cunostinta cu "hamam-ul" pe filiera turca, de unde si numele de bai turcesti.
In Europa vestica, baile turcesti au inregistrat un succes deosebit in epoca Victoriana. Procedura implica initial relaxarea intr-o camera incalzita cu aer uscat, permitand clientului sa transpire.
Urmeaza apoi relaxarea intr-o camera si mai fierbinte succedata de o baie rece si de un masaj corporal. La final, clientul isi reintra in ritm intr-o camera de relaxare cu temperatura normala. Procedura are impact pozitiv asupra sanatatii.
Din pacate, in Turcia zilelor noastre, dezvoltarea infrastructurii si a instalatiilor a facut ca interesul pentru hamam-uri sa scada. Ele raman totusi obiective turistice importante si retete de relaxare care se exporta cu succes in alte tari.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă