Dupa estimarile analistilor, Erste Bank si Eurostat, inflatia medie autohtona se va accelera in anul 2008 la circa 6,5%, comparativ cu 4,84% din anul 2007, insa fara a afecta major viitorul economiei romanesti, timp in care media inflatiei tarilor din zona va fi peste 4%.
In acelasi timp, economistul principal al Bancii Mondiale, Hans Trimmer, spune ca din cauza cresterii cheltuielilor pentru consum piata noastra resimte influenta puternic speculativa a cresterii preturilor alimentelor, iar una dintre vulnerabilitatile economiei este deficitul de cont curent (14,2% din PIB), care este mai mare decat in celelalte tari emergente. Totusi, dupa spusele analistilor, consumul va sta la baza cresterii economice din anul 2008. In 2007, rata somajului a fost de 4,1%, iar numarul angajatilor a crescut cu 1,1%, care, corelat cu cresterea salariilor si a pensiilor, va conduce la cresterea consumului si, implicit, a preturilor si inflatiei. Fiind vorba de consum, ne vom orienta catre producatorii alimentari si dintre acestia am ales sectorul fabricarii produselor lactate si branzeturi foarte bine reprezentat atat in economie (peste 5.000 de societati), cat si pe bursa autohtona (22 de emitenti): Albalact (ALBZ), Brailact (BRLT), Industrializarea Laptelui Lacta Giurgiu (INEM), Prodlacta (PRAE), Bucovina Suceava (BUCS), etc.
Datele furnizate de analistii Erste (nivel estimari 2007/2008) arata ca indicatorii de performanta financiara ai acestor emitenti se apropie ca valori de cei ai sectorului de alimente din zona: 18,5/14,4 pentru P/E; 9,2/8,7 pentru P/CE si 1,4/1,2 pentru P/Bv. Majoritatea emitentilor nostri anunta performante mai bune fata de media europeana in ceea ce priveste cresterea profiturilor (raport Erste: 9,9%/10,5% pentru profitul EBITDA; 4,2%/4,4% pentru profitul net; 12,0%/13,0% pentru ROE si 2,2%/44,5% pentru cresterea EPS).
0,4 lei, posibila intrare pentru Albalact
Pentru ultimele 16 luni, graficul saptamanal al actiunii ALBZ prezinta un trend major puternic ascendent, care a fost fragmentat relativ lent de o corectie negativa inceputa la sfarsitul lunii iulie 2007.
Corectia s-a inscris intr-un tunel descendent caracterizat prin doua oscilatii negative abrupte ale pretului actiunii marcate prin volume considerabile, cand actionarul majoritar probabil a vandut pachete mari de actiuni, accelerand pe termen scurt tendinta momentului. Putem estima ca pe un volum de tranzactionare foarte mare (7-10 mil. actiuni) ar fi posibila o schimbare semnificativa in directia trendului actual. La data de referinta 17 ianuarie 2008, deprecierea pe ultimele sase luni a pretului ALBZ este de 41,8%, din care 25% numai in acest an si, dupa cum se prezinta semnalele analizei tehnice, scaderea va continua pana la un punct de unde trendul actual se va intoarce pe crestere. Pentru a estima acest punct vom folosi calculul pragurilor de suport (de minim) folosind nivelurile Fibonacci pentru trendul crescator anterior, precum si punctul de pivot clasic pentru 26 de saptamani. Deoarece tendinta pretului este de coborare, ne putem astepta ca, odata depasit nivelul de suport de 50% Fibonacci din zona 0,55 lei, pretul sa incerce atingerea urmatorului minim (corespunzator nivelului clasic de 61,8%), din zona 0,44 lei, apropiata, de primul suport al punctului de pivot S1 § 0,4 lei, similar cu intersectia dintre linia pretului si linia mediei mobile de 100 de saptamani (SMA 100). 0,4 lei ar putea fi un punct de schimbare a directiei trendului actual si inceperea unei cresteri consistente; vom putea aprecia mai bine acest lucru corelandu-l cu o crestere substantiala a volumului din piata. Am putut observa vineri o crestere a pretului ALBZ de 2,2%, insa aceasta este de moment, iar actiunea isi va continua caderea, fiind favorizata de existenta unei lichiditati reduse si de factori negativi externi. O confirmare a estimarilor de mai sus este oferita de: 1) pozitionarea liniei pretului sub linia SMA 50 si spargerea limitei inferioare a tunelului ce pare iminenta. Mai greu de acceptat va fi strapungerea liniei SMA 100, la pretul de 0,4 lei (depreciere totala 54,4%) echivalenta saptamanii din 9 martie 2007 (cresterea era de 228%); 2) pozitionarea liniei MACD in zona negativa sub linia de semnal, cu realizarea unui ecart important intre cele doua linii.