-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCearta intre stapanii dosarelor de magistrati

Cearta intre stapanii dosarelor de magistrati

» CSM a luat o decizie pe care deocamdata nu o poate pune in practica: de acum incolo va face publice din dosarele profesionale ale magistratilor doar detalii privind cariera, evaluarile si sanctiunile lor. Problema: CSM detine foarte putine dosare, doar cele facute dupa 2005.

» Parchetul General, unde se afla arhivate doar dosarele procurorilor, invoca legea arhivelor nationale, care ii da dreptul sa ramana stapan peste documentele pe care le-a produs de-a lungul vremii.

Plenul consiliului superior al
Magistraturii (CSM) a hotarat ieri, fara a lua in calcul ca deocamdata nu se afla in posesia obiectului muncii, ca din dosarele profesionale ale magistratilor vor fi facute publice doar datele care "vizeaza evolutia carierei profesionale a acestora, respectiv traseul profesional, fisele de evaluare ale acestora, precum si sanctiunile disciplinare aplicate". CSM si-a bazat decizia pe Legea 677/2001 privind protectia datelor personale si pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, care spune ca datele personale nu sunt de interes public. Pe de alta parte, CSM este o institutie publica, iar magistratii ocupa functii publice. Cu toate acestea, plenul CSM pare ca a uitat articolul 14 din Legea 544/2001, care spune: "Informatiile cu privire la datele personale pot deveni de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice". Printre datele care nu vor fi facute publice se numara si evolutia in structurile Partidului Comunist a judecatorilor si a procurorilor, lucru care in multe cazuri era de mare ajutor pentru a promova in ierarhie nejustificat.
Au existat voci in cadrul CSM care au sustinut ca sanctiunile pentru care magistratii au platit deja, plus cele mai vechi de trei ani, sa nu mai fie date publicitatii. In final, la vot s-a stabilit ca sanctiunile si traseul profesional al magistratilor reprezinta informatii publice. Mai mult, CSM a stabilit prin vot sa-i parvina toate mapele profesionale, inclusiv cele aflate in arhiva Parchetului General si a Ministerului Justitiei. In acest mod, CSM ar avea monopol pe informatiile din mapele magistratilor si ar fi singurul filtru al acestora. Deocamdata, decizia CSM nu poate insa influenta transferul dosarelor dinspre institutiile detinatoare spre Consiliu.
Procurorul general Laura Codruta Kovesi a votat impotriva, sustinand ca "…de azi incolo, pentru a raspunde oricarei cereri pe Legea 544/2001, prin care sunt solicitate date din mapa profesionala a unui procuror, noi trebuie sa obtinem avizul CSM". Kovesi a mai anuntat ca va contesta aceasta decizie a Consiliului.
Mai conservatoare decat insusi forul suprem al Justitiei s-a dovedit a fi presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu. Aceasta si-ar dori ca nici un fel de informatie din dosarele profesionale sa nu fie publica, chiar daca, teoretic, CSM are libertatea de a cenzura dupa bunul plac mapa profesionala a procurorilor si a judecatorilor. "Se vor tergiversa procesele, deoarece partea nemultumita va cere informatii din mapa profesionala a judecatorului sau a procurorului pentru a trage de timp si va incerca sa demonstreze ca nu este in masura sa-l judece sau sa-l ancheteze. Vom sesiza Consiliul Consultativ European al Judecatorilor in legatura cu acest vot. CSM nu avea calitatea legala sa hotarasca acest lucru", a declarat Viorica Costiniu imediat dupa vot.

Legi care se bat cap in cap
Atat CSM, cat si Parchetul General invoca legi diferite in acest joc a carui miza este monopolul pe informatiile privind trecutul magistratilor. Legea arhivelor stabileste ca institutiile care produc documente le si arhiveaza. Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale, socoteste ca aceasta lege "este suverana" in domeniul arhivelor. "Orice institutie publica, societate comerciala sau ONG produce arhiva. Legea prevede ca institutiile care intocmesc documentele respective sa le si pastreze in arhive", explica Dorin Dobrincu.
De partea cealalta, judecatoarea Lidia Barbulescu, noua sefa a CSM, spune ca Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, da dreptul CSM sa domneasca peste dosare. "Evolutia carierei de magistrat, de la intrarea in magistratura pana la incetarea functiei, se consemneaza in fisa din dosarul profesional, care se intocmeste si se pastreaza de CSM", arata articolul 40 al acestei legi, care mai spune si ca aceste date sunt confidentiale si pot fi accesate doar de titularii lor.
Legea pe care nu o aduce in discutie CSM, dar de care se foloseste Laura Kovesi pentru a pastra dosarele la Parchet este cea a Arhivelor Nationale (16/1996). Aceasta arata ca institutiile publice pastreaza in arhive documentele pe care le produc. Reprezentantii Parchetului General sustin ca nu se opun deciziei CSM, dar asteapta o solicitare oficiala si temeiurile legale pe care se bazeaza, pentru a preda arhiva. "Cine produce un document este depozitarul legal al acestuia. Cele de la Parchetul General nu au fost intocmite de CSM. Noi suntem de acord ca arhiva ar trebui sa fie intr-un singur loc, dar trebuie sa avem un text de lege care sa spuna clar acest lucru", ne-a explicat Robert Cazanciuc, purtator de cuvant al Parchetului. z

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă