Tensiunea pietelor internationale, declansata in vara anului trecut, va continua si in 2008, arata semnalele transmise de imensele pierderi afisate de marile grupuri financiare americane. Ieri, de exemplu, colosul financiar american Merrill Lynch a afisat o pierdere trimestriala de 9,8 miliarde dolari, cea mai mare din istoria de 93 de ani a firmei. Fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, avertizeaza ca Statele Unite ale Americii se indreapta spre recesiune. Deocamdata, analistii mai degraba au presimtiri legate de recesiunea americana, definita in SUA ca fiind situatia in care timp de doua trimestre consecutiv produsul intern brut (PIB) evolueaza negativ. Ultimele statistici americane pentru al treilea trimestru din 2007 indica mai degraba o accelerare a economiei, cu o crestere a PIB cu 4,9%. Indiferent care va fi evolutia celei mai mari economii din lume, turbulentele pietelor financiare declansate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA continua in 2008. Intrebarea nu e daca 2008 va fi un an prost pentru economiile lumii, ci cat de rau vor fi afectate acestea.
Criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite a contaminat pietele financiare internationale, a slabit dolarul, a scumpit petrolul si a urcat aurul la 900 dolari uncia.
Economia Romaniei, vesnic vulnerabila, va fi afectata negativ de continuarea turbulentelor pietei financiare – avertizeaza economistii – si este deja inclusa intr-un club al "suspectilor de serviciu", alcatuit dintr-o lista scurta de tari cu monede slabe. Paradoxal insa, criza se poate transforma in avantaj pentru economia romaneasca, daca exportatorii vor castiga din devalorizarea leului in 2008. Devalorizarea leului, scumpirea creditelor, caderea bursei si problemele fondurilor mutuale cu plasamente in piata de capital sunt insa efecte clare ale crizei americane, datorate unei masive prezente a capitalului strain.
Dumitru: Piata imobiliara ar putea fi afectata
O eventuala recesiune in SUA are doua categorii de efecte asupra economiei noastre, prin micsorarea exporturilor si devalorizarea leului, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania. "Fluxurile comerciale sunt primele influentate de o criza americana, deoarece importurile SUA se comprima. Noi nu avem insa schimburi comerciale importante cu SUA, cred ca reprezinta mai putin de 5%. Putem fi insa afectati indirect, prin schimburile cu UE, care este partenerul nostru principal. Daca economia americana incetineste, nici cea europeana nu mai absoarbe exporturi, si vom avea un impact negativ asupra balantei comerciale", spune Dumitru.
In plus, o criza americana ne afecteaza puternic din cauza imensului nostru deficit extern, care are nevoie de finantare. "Daca nu mai avem intrari de capital, avem o problema mare, deoarece este afectat cursul de schimb. In general sunt atacate toate activele. Eu nu exclud sa se vada si in piata imobiliara romaneasca un efect negativ", avertizeaza Dumitru.
Danske Bank vede euro la 3,75 lei in decembrie
Investitorii din pietele financiare internationale, in general fonduri mutuale, trec prin ceea ce analistii numesc "aversiune fata de risc", sentiment negativ fata de economiile mai fragile, cum ar fi aceea a Romaniei, si – ca reactie – pun o presiune mare pe vanzarea monedelor tarilor respective, coborandu-le cotatiile. Romania – spune analistul Lars Christensen de la Danske Bank – este, in tandem cu Islanda, un suspect de serviciu in caz de criza financiara.
"In spatele vulnerabilitatii suspectilor de serviciu stau, credem noi, atat nervozitatea generala a investitorilor, cat si continuarea ingrijorarilor privind finantarile economiilor din acest grup", spune Christensen. Leul – estimeaza Danske Bank – "flirteaza cu un curs de 3,63 lei/euro, si noi simtim ca investitorii ar cam dori sa testeze inaltimile din decembrie 2007", cand moneda nationala a atacat pragul de rezistenta de 3,70. Cotatia din finalul anului va fi de 3,75 lei/euro, estimeaza Danske Bank.
Pal: Efectul imediat e pe curs
"Actuala criza globala are radacini intr-o tara dezvoltata, spre deosebire de cele de la finalul anilor ’90. Criza de lichiditate globala nu ne afecteaza direct, insa efectul imediat este o schimbare a atitudinii investitorilor, a caror aversiune fata de risc creste, iar Romania este perceputa ca o economie riscanta din cauza problemelor sale legate de deficitul extern, inflatie ridicata, deficit fiscal, care s-ar putea largi dincolo de posibilitati, de alocarea fondurilor structurale sau de continuarea reformelor. Astfel de probleme afecteaza in sens negativ interesul investitorilor straini fata de Romania. Efectul imediat este pe cursul de schimb", spune Rozalia Pal, economist-sef al Unicredit Romania.
ING: Cursul va sari de 4 lei/euro
Daca economia romaneasca va ramane captiva in "tara minunilor", loc al consumului excesiv, nesustinut de cresteri de productivitate si de infuzii masive de capital strain, atunci apare riscul unei aterizari fortate, adica al unei crize de proportii, avertizeaza Florin Citu, director in ING Romania.
Climatul macroeconomic international, aversiunea fata de risc a investitorilor si probleme economiei romanesti ar putea aduce cursul la 4,00 lei/euro la finalul lunii martie, estimeaza Citu. Leul s-ar putea chiar deprecia peste 4,00 lei/euro in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa se aprecieze lin, pentru ca la finalul anului sa ajunga la o cotatie de 3,55 lei/euro. Pentru moment, antidotul pentru gripa pietei financiare romanesti este o marire a dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,50%, pana la 9%, recomanda Citu.
Analistii grupului financiar Citi se asteapta si ei la o majorare a dobanzii de politica monetara, pe 4 februarie, cu cel putin 0,50%, insa recomanda o urcare mai agresiva a acesteia, cu 0,75%, daca banca centrala vrea sa reactioneze prudent la presiunile din ce in ce mai mari care se exercita asupra leului.
Biris: Pe noi ne doare criza romaneasca
"Pe noi nu ne-ar fi afectat criza americana daca n-am fi avut propria criza, a tensiunilor intre Palate, care face ca in Romania sa nu se investeasca in infrastructura, sa nu se cheltuiasca banii europeni. Sigur, criza pietelor financiare internationale face ca investitorii sa se retraga din economiile riscante, asa cum e considerata Romania. Asta se vede deja pe Bursa si pe piata valutara. Cand leul scade, insa, nu trebuie sa ne ingrijoram prea tare, deoarece principala noastra problema este deficitul balantei comerciale externe. Leul puternic din prima parte a anului trecut a adancit deficitul balantei comerciale. Un leu mai slab ar putea ajuta exportatorii romanii, care au costuri in lei si incasari in valuta", spune consultantul financiar Gabriel Biris.