Asa cum ne-a obisnuit, noul an a inceput euforic, voia buna, zgomotul de petarde si focurile de artificii nelipsindu-i. Poate de aceea, pentru cei care nu au avut mult timp liber la dispozitie, prinsi in valtoarea pregatirilor si care, acum, mai pot profita de o saptamana, sau macar un week-end prelungit de odihna, in care relaxarea sa primeze, articolul de fata incearca sa ofere o sugestie.
Departe de forfota orasului
Regiunea Bran-Moeciu, situata la o distanta apreciabila de ultima asezare urbana, o zona care de cativa ani dezvolta permanent sectorul turistic continuand totusi sa isi pastreze caracterul etnografic autentic, reprezinta solutia ideala pentru cei dornici sa-si reincarce mintea si trupul cu energie benefica. Aici, exista o adevarata salba de sate, nu mai putin de 14 la numar, care formau in trecut incantatoarea comuna Bran, astazi un adevarat centru turistic, dezvoltat in buna masura datorita celebrului castel ce ii poarta numele. Inainte de a vizita resedinta legendarului conte Dracula, calatorul poate admira o superba cetate taraneasca datand din secolul XIV, ce adaposteste in interiorul ei un muzeu, situata pe drumul ce lega odinioara Transilvania de Tara Romaneasca. Cu meterezele din piatra infipte in varf de stanca, ea poarta denumirea de Rasnov (Rosenau in perioada medievala), asemenea orasului asupra careia vegheaza de mai bine de sase secole. De altfel, localitatea a fost atestata documentar cu titulatura de Cumidava, inca din perioada daco-romana. De aici drumul se bifurca, calatorul urmand o ruta ce urca usor printre vaile impadurite ale Branului, de-a lungul unor trecatori presarate cu o serie de catune si sate, precum Fundata, Moieciul de Jos, Moieciul de Sus, Sohodol, Poarta sau simon. Toate aceste asezari pastreaza traditia intacta, remarcandu-se prin obiceiuri practicate cu precadere pe acest teritoriu, asemenea oieritului, alaturi de indeletniciri legate de cresterea oilor precum prelucrarea lanii si a produselor lactate. Natura primitoare se manifesta aici cu drepturi depline, dezvaluindu-se turistilor la fiecare pas. Continutul bogat in proteine al alimentelor proaspete precum carnea si branzeturile de cea mai buna calitate, este intalnit in componenta fiecarui produs culinar de baza, de la carnaciori si tochituri pana la celebrul bulz ardelenesc sau telemeaua in coaja de brad. Lipsa poluarii, aerul puternic ozonat si mereu racoros, indiferent de anotimp dar si imbinarea mai multor forme de relief, fac din Tara Barsei o adevarata gura de rai, un loc in care timpul curge incet si cu masura, lasand loc contemplarii si unei acumulari fantastice de vitalitate.
O pensiune pe gustul fiecaruia
In zona a luat amploare, fiind la mare cautare, agroturismul, ridicandu-se un numar impresionant de pensiuni de-a lungul numeroaselor vai formate de Muntii Barsei, Ciucas, Piatra Craiului sau Bucegi. Localnicii au exploatat astfel din plin apetenta turistilor pentru natura si traditie romaneasca, fiecare locatie incercand sa ofere un plus de savoare sau de inedit celor care ii calca pragul. Astfel, anumite detalii ce tin de modul de preparare al produselor culinare, plimbarile pe cai sau in sanii trase de acestia, in sezonul de iarna, constituie deliciul vizitatorilor si o caracteristica a zonei. Alegerea posibilitatilor de cazare apartine exclusiv turistilor, plaja de selectie fiind una generoasa. Pentru a putea beneficia pe deplin de farmecul locului si de oferta sa variata, cel care ajunge aici, ar fi indicat sa urmeze sfatul unor profesionisti in domeniu. De aceea, o varianta inspirata, o poate constitui pensiunea Vila Valea Argintilor, o investitie, ce pastreaza autenticitatea locului, apartinand celebrului turoperator roman J’Info Tours. Situata in satul simon, vila are o capacitate de 14 camere duble dotate cu grup sanitar propriu si preturi modice de 75 de lei camera in timpul saptamanii, respectiv 85 de lei in week-end. Personalul specializat intampina turistii cu produse culinare traditionale, focuri de tabara si excursii organizate pentru vizitarea obiectivelor culturale precum Castelul Bran sau Cetatea Rasnov. Aflata la 5 kilometri de Bran, pensiunea ofera si un centru de conferinte pentru grupuri organizate in scopuri de team-building. Vila Argintilor mai este cunoscuta si sub denumirea de "Pensiunea cu Lama", deoarece in curtea acesteia turistii vor putea admira un exemplar al celebrului erbivor specific zonei Americii de Sud si Centrale. Deci, nu ezitati, macar pentru un week-end, in a lasa in urma tumultul urbei si a va cufunda in linistea si aerul curat al zonei Bran, un loc care defineste mai mult decat orice alta regiune ideea de turism rural.