7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă42% din aderentii la Pilonul II au peste 35 de ani

42% din aderentii la Pilonul II au peste 35 de ani

» Astazi se incheie campania demarata in urma cu 90 de zile, de aderare a salariatilor la fondurile de pensii private obligatorii.

» Aviva Fond de Pensii cere ca administratorii care au deja cote de piata de peste 20% sa nu participe la procesul de redistribuire.

 

Astazi a fost ultima zi pentru exprimarea optiunilor de alegere a unui fond de pensie obligatorie (Pilonul II) de catre salariatii cu varsta pana in 35 de ani. Conform datelor centralizate la nivelul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la inceputul lunii erau inregistrate 3.179.115 acte de aderare validate, adica tot atatea persoane care isi alesesera un fond de pensie din Pilonul II.

Urmeaza redistribuirea
Persoanele cu varsta pana in 35 de ani care nu au optat pana astazi la un fond de pensii privat vor fi redistribuite in mod aleatoriu la unul din cei 18 administratori autorizati. Repartizarea va fi realizata de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale prin intermediul unui software.
Criteriile care vor fi luate in calcul la repartizarea aleatorie vor fi varsta si genul persoanei. Repartizarea se va face in functie de rezultatele inregistrate de fonduri (procentajul obtinut din totalul inscrierilor).
"Din numarul total al celor care au optat pana acum la unul din fondurile private de pensii, 1,855 milioane sunt persoane cu varsta pana in 35 de ani, diferenta de 41,6% fiind salariati care au intre 35 si 45 de ani, ceea ce demonstreaza ca oamenii au reactionat cu seriozitate la campanie", a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Daca in cazul primei categorii, cu varsta pana in 35 de ani, exista obligativitatea aderarii la Pilonul II de pensii, pentru a doua categorie, cu varsta 35-45 de ani, acest demers este facultativ, acestia putand alege in continuare, pana la indeplinirea varstei-limita, un fond de pensii autorizat.

Realocare
Aviva Fond de Pensii, care detine o cota de 7,79% din piata fondurilor de pensii private obligatorii, considera ca legislatia din domeniu ar trebui modificata, astfel incat administratorii care au deja cote de piata de peste 20% sa nu participe la procesul de redistribuire a persoanelor care nu adera la un fond pana la termenul-limita, reducand concentrarea pietei. Aviva, intr-o scrisoare adresata CSSPP si Ministerului Muncii, precizeaza ca eventuala alocare in mod egal pentru toti cei 18 administratori si nu in baza cotei de piata are o serie de dezavantaje, unul dintre ele fiind ca o parte dintre romani ar fi distribuiti unor fonduri de pensii mai putin solide financiar, "de care nu au auzit niciodata". Referitor la acest demers, presedintele CSSPP apreciaza ca "este vorba doar de un punct de vedere si deocamdata este momentul in care legea trebuie aplicata si nu modificata in functie de cum s-a schimbat piata sau de alte interese".

Cele mai citite

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...
Ultima oră
Pe aceeași temă