6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialNokia muta afacerea din Germania la Cluj

Nokia muta afacerea din Germania la Cluj

» Costurile cu forta de munca din Romania sunt de 11 ori mai mici fata de Germania, arata Eurostat.

» Finlandezii vin la Cluj de dragul parcului industrial.

cel mai mare producator din lume de telefoane mobile, Nokia, a anuntat ieri ca va inchide o fabrica amplasata in localitatea germana Bochum in luna mai, in special fiindca isi muta productia in Romania.
Un comunicat al companiei explica miscarea prin costurile prea mari de operare din Germania si anunta ca, incepand de la mijlocul anului, vor fi concediati 2.300 de angajati din Bochum.
stirea a urcat actiunile Nokia, listate la Bursa din Helsinki, cu 48 de eurocenti (2%) pana la 24,15 euro.
Intr-adevar, costurile cu forta de munca in industria IT&C din Romania sunt aproximativ de 11 ori mai mici decat in Germania, arata o lectura atenta a statisticilor publicate de Eurostat. Dar si productivitatea muncii in domeniu este de 8,5 ori mai mica in Romania comparativ cu aceea a pietei germane de profil. Economiile asociate costurilor mai mici nu sunt insa motivul pentru care finlandezii de la Nokia se muta in Romania, ci posibilitatea de a-si construi afacerea in spatiul unui parc tehnologic, in care va avea in imediata apropiere o mare parte din furnizori, ne-a declarat ieri Liissa Nyyssonen, corporate director de comunicare al Nokia Oyj.

"O mare parte din productia din Germania va fi relocata in Romania. In strategia globala a Nokia este foarte important sa avem o prezenta europeana. Deocamdata, fabricile noastre din Europa sunt localizate in Finlanda, Germania, Ungaria, iar in primul trimestru al acestui an va incepe productia in Romania, la Cluj", spune Nyyssonen. Directorul de comunicare corporate al grupului Nokia spune insa ca, din punct de vedere al volumelor, fabrica din Cluj nu va compensa imediat inchiderea celei din Bochum, deoarece "deocamdata suntem implicati intr-un proces calitativ, de selectare si angajare a personalului. Ne concentram acum pe calitatea personalului", spune Nyyssonen.

Nu forta de munca ieftina este criteriul care a cantarit atunci cand Nokia a decis sa investeasca 60 milioane de euro la Cluj, ci posibilitatea de a concentra mai bine afacerea si, in general, ceea ce Nyyssonen numeste cost total de competitivitate. "De exemplu, in China si in India, la Chennai, am avut la dispozitie un parc industrial unde am adus aproape toti furnizorii. Aceasta este si situatia de la Cluj, unde avem un parc industrial, ceea ce nu exista la Bochum. Conteaza si flexibilitatea productiei. In Bochum, fabrica avea nevoie de mari investitii si, chiar daca le-am fi facut, nu era foarte profitabil", ne-a mai spus Nyyssonen.
Compania finlandeza, care produce patru din zece telefoane mobile vandute acum in lume, are o forta de productie de 113.000 de angajati. Nokia a afisat un profit de 1,56 miliarde euro in cel de-al treilea trimestru din 2007, in crestere cu 85%.
Romania era in 2004, potrivit Eurostat, la coada clasamentelor europene in domeniul serviciilor informatice, din punctul de vedere al costurilor cu forta de munca si din perspectiva productivitatii. In industria echipamentelor pentru comunicatii, salariul mediu brut a urcat, din 2004 pana in noiembrie 2008, cu 19%, potrivit Institutului de Statistica. Astfel, in 2004, salariul mediu brut in domeniu era de 13,8 milioane lei vechi (aproximativ 365 euro). In noiembrie 2007, salariul mediu in domeniu echivala cu 438 euro.

Cele mai citite

Consultări politice în curs: Premierul viitorului Guvern rămâne o necunoscută

Reprezentantul PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că numele premierului care va conduce următorul Guvern nu a fost încă stabilit de liderii partidelor proeuropene. Potrivit ZF,...

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Klaus Iohannis a invitat duminică partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă