Daca bugetul pe 2008 a fost construit realmente pe articulatia macroeconomica prezentata, atunci nu are cum sa fie executat in parametrii de venituri si cheltuieli prevazuti. si aceasta fara a mai discuta realismul si judiciozitatea parametrilor de venituri si cheltuieli respectivi, ci pur si simplu facand referire la faptul ca premisele macroeconomice pe care, in principiu, este asezat nu sunt realiste, ba unele se mai si contrazic economic intre ele.
In 2007 a intervenit o ruptura in ciclul economic pe care il traverseaza Romania in perioada actuala. Aceasta nu este o interpretare, ci constituie un fapt. Dupa o lunga perioada de scadere sistematica, inflatia a luat-o in sus. De asemenea, dupa o indelunga perioada de apreciere, leul s-a devalorizat. Este greu si total nerealist sa presupui – asa cum fac prognozele guvernamentale pe care se fundamenteaza bugetul – ca, dupa numai cateva luni, inflatia o va lua din nou in jos si leul in sus. si aceasta nu se va intampla dintr-un motiv precis, chiar daca oscilatii ale leului sunt, evident, posibile, ca si evolutii valurite ale inflatiei. Nici inflatia, nici cursul leului nu si-au schimbat doar conjunctural tendintele. Inflatia a luat-o in sus nu din cauza cresterii pretului la oua, la cartofi sau la telefoane, cum in mod ridicol incearca unii sa demonstreze. si nici leul n-a luat-o in jos doar din cauza reverberatiilor, ajunse si pe aici, ale crizei unuia dintre segmentele pietei imobiliare din SUA, care n-a constituit decat un prilej. Daca n-ar fi fost acest prilej, s-ar fi gasit nu dupa mult timp altul. Atat inflatia, cat si leul si-au schimbat tendintele din cauza presiunii enorme pe care o exercita adancirea la dimensiuni destabilizante a deficitului extern, la care, trebuie spus fara inconjur, au contribuit atat aprecierea leului, cat si dezinflatia realizata prin aprecierea leului, si nu prin restructurarea economiei. Atat dezinflatia, cat si aprecierea leului au avut un caracter artificial, n-au izvorat din strafundurile economiei si au fost in contradictie cu conditiile fundamentale din economie. Pe fond, atat revenirea inflatiei, cat si devalorizarea leului sunt corectii inevitabile, care ar fi intervenit oricum, mai devreme sau mai tarziu. Mai precis spus, dezinflatia si aprecierea leului au fost realizate pe seama si cu pretul adancirii deficitului extern, iar acum – si, daca faptul nu intervenea in 2007, se petrecea in 2008 – deficitul extern, care de mult a depasit orice limite, iese la plata.
A face din revenirea inflatiei un fenomen doar conjunctural, iar din devalorizarea leului unul strict pasager este complet nerealist, in masura in care motivatia lor fundamentala continua sa existe si, mai rau, preseaza mereu mai puternic din cauza neopririi tendintei deficitului extern de a se accentua.
Pana si factorii guvernamentali – care nu prea s-au aratat preocupati de ceea ce se intampla in conturile externe ale tarii – au resimtit nevoia de a acomoda cat de cat previziunile asupra inflatiei si cursului leului cu evolutia deficitului extern. Dar au facut acomodarea din burta, prin prevederea unei scaderi, asa, pur si simplu, a deficitului extern. Cum naiba ar putea scadea deficitul extern, in conditiile in care, neprevazandu-se nici o masura de comprimare a cererii interne pentru descurajarea importurilor, estimata reapreciere a leului (nu mai discutam din ce!) n-ar putea duce decat la cresterea, si nu la diminuarea deficitului extern?!
Mult mai realist ar fi sa ne intrebam in contextul dat ce sanse are obtinerea unei cresteri economice, si aceasta mai mare decat cea din 2007! Realizata si aceasta aproape integral pe seama adancirii deficitului extern (caci a fost bazata pe expansiunea consumului din import), cresterea economica va fi si ea sub presiunea deficitului extern. Impactul concret este greu de estimat. Mai ales ca pana acum cresterea economica a provenit de la capitalul strain, si nu de la capitalul autohton si nu vedem de ce ar fi altfel de acum incolo. Iar implicarea in continuare a capitalului strain depinde intr-o mare masura de conjunctura economica din tarile de provenienta ale acestuia. Or, in tarile zonei euro – care intereseaza indeosebi in domeniu – previziunile arata ca 2008 nu va fi un an economic deloc fast.