Solutiile PNL in acest moment sunt: Norica Nicolai anunta singura ca se retrage, declarandu-se jignita de scormonirea prin trecutul sau profesional; fie PNL, fie presedintele ar putea sesiza Curtea Constitutionala; liberalii ar putea initia o remaniere guvernamentala (astfel ca, dupa votul Parlamentului, presedintele ar fi obligat sa o numeasca in functie pe reprezentanta PNL) sau Tariceanu o poate scoate direct din carti pe Nicolai nominalizand el o alta persoana pentru functia de ministru al Justitiei.
Dupa intalnirea sa cu presedintele Traian Basescu, liderul PD-L, Emil Boc, a prezentat ieri solutiile premierului in cazul Nicolai – o noua nominalizare, sesizarea CCR sau o remaniere a Guvernului. Lipsa unei noi propuneri pentru Ministerul Justitiei ar putea duce la o motiune de cenzura in Parlament, potrivit lui Boc. Liderul PD-L a discutat cu presedintele tarii pe "teme de natura constitutionala", referitoare la cazul Norica Nicolai. Din cauza deciziei lui Basescu si Tariceanu de a nu face declaratii si deoarece "curiozitatea are si ea o limita", Boc nu l-a intrebat pe seful statului ce a discutat cu premierul. "Banuieste" insa ca discutia s-a invartit in jurul solutiilor posibile enumerate mai sus. PD-L nu are nimic de comentat la posibilitatea ca Tariceanu sa isi asume interimatul la Justitie. Dupa cele 45 de zile legale de interimat, daca premierul nu reuseste sa vina cu o noua propunere, atunci Parlamentul ar putea initia o motiune de cenzura la adresa Guvernului, a anuntat Boc. "Uitati-va de cand nu mai avem vicepremier, nu exista nici o sanctiune in lege in acest caz", a mai adaugat el, precizand ca PD-L nu a discutat despre eventualitatea unei motiuni pe aceasta tema.
Liderul PD-L a afirmat ca Nicolai "prin ceea ce a facut ca procuror, nu este recomandata pentru acest fotoliu". El s-a referit la faptul ca "o persoana complet nevinovata a facut 18 zile de arest" – episodul dezvaluit de seful statului pe cand Norica Clinci era procuror, inainte de 1989, la Oltentia. In plus – a subliniat Boc – ulterior, Nicolai "a preferat falsul in locul unei anchete judiciare legale", modificand mandatul de arestare initial, fara sa declanseze urmarirea penala: "Falsul credem noi ca nu o recomanda sa poata ocupa fotoliul de ministru", a adaugat Boc. Liderul PD-L i-a reamintit senatorului PNL ca prima fraza pe care studentii la Drept o invata la primul curs este principiul de baza: "Nimeni nu este scutit de necunoasterea legii". Boc s-a declarat "stupefiat" de afirmatia procurorului Norica Nicolai, care, in cazul adoptiei din 1991, a spus ca nu stia ca nu poate reprezenta un cetatean strain in fata instantei. "O persoana care nu cunoaste acest adevar elementar cu greu se poate impune in fata breslei, daca nu cunoaste abecedarul", a adaugat presedintele PD-L. El a reiterat faptul ca Nicolai a votat, in Senat, constant impotriva masurilor de reformare a Justitiei propuse de Monica Macovei, Boc amintind votul la motiunea impotriva fostului ministru sau cele pentru desfiintarea DNA si modificarea Codului de Procedura Penala.
Pe de alta parte, provocarea lansata de Traian Basescu Parlamentului – de a-si asuma raspunderea acceptarii lui Nicolai daca ea este atat de dorita (seful statului anuntand ca va semna decretul de numire doar daca va fi obligat de votul Legislativului) – este respinsa oficial de PSD. Vicepresedintele Cristian Diaconescu a declarat ca, din punctul de vedere al formatiunii pe care o reprezinta, nu exista nici o posibilitate de implicare a Parlamentului in legatura cu numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Diaconescu a remarcat insa, la fel ca Boc, faptul ca implicarea Parlamentului, potrivit Constitutiei, este posibila in cazul restructurarii Guvernului sau al schimbarii configuratiei politice a Executivului. Ceea ce Tariceanu ar putea face. De mai multa vreme s-a cerut o remaniere a actualului cabinet. Exista si zvonuri despre cooptarea PSD la guvernare.
In acest moment, printre membrii Biroului Permanent Central al PNL, ce urmeaza sa se intruneasca miercuri, taberele sunt impartite. Unii membri au analizat la rece dovezile din mapa profesionala si au decis sa nu se mai "arunce" cu declaratii de sustinere pentru Nicolai. Ei intentioneaza sa-i sugereze premierului ca o solutie eleganta ar fi ca Nicolai insasi sa gaseasca o modalitate de a anunta ca se retrage. Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Radu Stroe, Relu Fenechiu si Puiu Hasotti merg pe varianta "orice ar fi, sa nu ne lasam" si sustin varianta sesizarii Curtii Constitutionale. Apropiatii lui Crin Antonescu sustin ca acesta ar fi dispus sa sustina ca PNL sa mearga in forta in Parlament, sa propuna o mica remaniere guvernamentala, prilej cu care sa o impuna, cu sprijinul masiv al PSD si PRM, pe Norica Nicolai. Grupul Antonescu merge pe ideea ca astfel s-ar imbunatati si imaginea PNL. Premierul Tariceanu este la curent cu optiunile celor trei tabere.
CONVOCARE
Primul gest public al premierului Tariceanu dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu a fost convocarea Noricai Nicolai. Senatorul PNL s-a intalnit ieri, in jurul amiezii, cu premierul la Palatul Victoria.
Avertisment
Noul sef al Reprezentantei CE la Bucuresti, Nicolae Idu, a afirmat, intr-un interviu acordat RFI Romania, ca sunt necesare "progrese in reforma Justitiei", astfel incat sa fie evitata clauza de salvgardare, apreciind ca "actorii politici" de la Bucuresti trebuie sa-si respecte angajamentele fata de UE. Idu a declarat ca "actorii politici din Romania trebuie sa isi onoreze angajamentele asumate precizand ca, in cazul in care clauza ar fi activata, consecintele ar fi "neplacute".
Pledoarie
In apararea senatorului PNL Norica Nicolai a sarit din nou si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Ca si prima data, fostul sef al statului a preferat sa-si prezinte pozitia prin intermediul blogului personal. Iliescu a aruncat totodata critici virulente spre presedintele Traian Basescu, pe care l-a acuzat de "comportament abuziv si o mentalitate cadrista". "Rabufnirea instinctuala impotriva numirii ca ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai este nu doar o simpla ranchiuna – inadmisibila pentru un om de stat –, ci expresia mentalitatii «cadriste» a d-lui Basescu. Manipularea selectiva si «dezgroparea» de dosare ale unor persoane indezirabile erau practicile obisnuite, folosite de vechile structuri ale statului totalitar si ale PCR. Este inadmisibil pentru presedintele Romaniei de astazi sa perpetueze asemenea practici", a scris Iliescu pe blog.
Facand referire si la institutiile statului, presedintele de onoare al PSD a reluat ideea ca nu se impune modificarea Constitutiei pentru "a asigura stabilitatea si functionarea corecta" a acestora.