15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresterea din industrie nu compenseaza deficitul comercial

Cresterea din industrie nu compenseaza deficitul comercial

Volumul cifrei de afaceri in industrie a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 11, 7%, iar cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a urcat cu 17, 3%, conform Institutului National de Statistica (INS). Avansul afacerilor industriale nu a compensat deficitul comercial, care a urcat in primele 11 luni ale anului trecut cu circa 52%, fata de perioada similara din 2006, la 19,44 miliarde euro (64,54 miliarde lei), pe fondul maririi importurilor cu 26,6% si a exporturilor cu doar 13%. Adancirea deficitului comercial a fost influentata de comprimarea cu 20% a exporturilor de produse petroliere si de continuarea trendului descendent al operatiunilor de lohn, in special la produsele textile, explica analistii.
"Cresterea cifrei de afaceri in industrie este buna, insa ar fi fost si mai bine daca aceasta ar fi fost si mai mare. Cresterea deficitului comercial este explicabila atata timp cat continuam, din postura de tara agricola, sa importam produse agroalimentare, cu un deficit de 2 miliarde euro si, de asemenea, avem un deficit greu de acceptat la resurse energetice, unde va trebui sa reducem consumul specific", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
In luna noiembrie 2007, volumul cifrei de afaceri din industrie, pe total piata interna si piata externa, a scazut  fata de luna precedenta cu 0,8% si a crescut fata de luna corespunzatoare a anului 2006  cu 6,4%. Scaderea din luna noiembrie 2007 fata de precedenta   s-a datorat scaderii din industria prelucratoare (-2,9%).

Serviciile pentru populatie, in crestere
Pe marile grupe industriale  cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat  in: industria bunurilor de folosinta indelungata (±7,4%), industria energetica  (±6,5%) si industria bunurilor de capital (±0,7%). Industria bunurilor intermediare  si industria bunurilor de uz curent au inregistrat scaderi cu 5,3%, respectiv  2,7%.
Cifra de afaceri din industrie, in luna noiembrie 2007, fata de luna noiembrie 2006, a urcat, pe ansamblu, cu 6,4%, sustinuta de cresterile inregistrate de industria prelucratoare (9,2%) si industria extractiva (4,5%). Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a  scazut cu 10,1%.
Pe marile grupe industriale cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (26,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (8,5%) si industria bunurilor intermediare (6,4%). Industria energetica a inregistrat o scadere cu 7%. Referitor la serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a urcat cu 1,7%.

Cele mai citite

Consumul energetic al inteligenței artificiale pune presiune pe rețeaua electrică din SUA

Conform celor mai recente estimări ale experților, consumul tot mai mare de energie al inteligenței artificiale pune o presiune semnificativă asupra rețelei electrice din...

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...

Consumul energetic al inteligenței artificiale pune presiune pe rețeaua electrică din SUA

Conform celor mai recente estimări ale experților, consumul tot mai mare de energie al inteligenței artificiale pune o presiune semnificativă asupra rețelei electrice din...
Ultima oră
Pe aceeași temă