5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecial59 de bistriteni au telefoanele ascultate

59 de bistriteni au telefoanele ascultate

» Procurorii bistriteni au ascultat de trei ori mai multe telefoane decat colegii lor maramureseni

Pe rolul instantelor de judecata din Bistrita-Nasaud au fost inregistrate, in acest an, 59 de cereri ale procurorilor privind interceptari telefonice si inregistrari audio-video.

Pe de alta parte, procurorii din Maramures au solicitat doar 21 de mandate de interceptare, de trei ori mai putin decat procurorii bistriteni.
Niciunul din procurorii bistriteni contactati nu a dorit sa comenteze daca numarul interceptarilor din acest an este mare sau mic si nici daca acestea se soldeaza cu dosare penale rezolvate, insa cert este ca 80 de bistriteni si maramureseni au avut telefoanele ascultate in 2007.
Ascultarea telefoanelor si inregistrarile audio-video sunt reglementate de articolul 91 din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia inregistrarile pe banda magnetica ale unor convorbiri efectuate cu autorizarea motivata a procurorului pot dura pina la cel mult 30 de zile, dupa care autorizarea poate fi prelungita pentru motive temeinic justificate, insa fiecare prelungire se da tot pentru 30 de zile si in total nu poate dura mai mult de patru luni.
In practica, procurorul solicita mandat de ascultare direct presedintelui instantei de judecata.

Daca acesta incuviinteaza cererea, telefonul este ascultat direct de SRI, convorbirile sunt inregistrate in format audio, ulterior sunt transcrise si ajung la procuror. Organul de urmarire penala intocmeste un proces-verbal in care se mentioneaza numarul autorizatiei de interceptare, numarul sau numerele posturilor telefonice intre care se poarta convorbirile, numele persoanelor care le poarta, daca sunt cunoscute, data si ora fiecarei convorbiri in parte si numarul de ordine al rolei sau casetei pe care se face imprimarea.
Conform legii, ipoteticul infractor caruia ii este ascultat telefonul nu trebuie sa fie informat despre acest lucru decat la finalizarea urmaririi penale, insa dupa aceea mijloacele de proba pot fi supuse expertizei tehnice la cererea procurorului, a partilor ori din oficiu.

REGULA
Ascultarea telefoanelor de catre Serviciul Roman de Informatii se face doar cu incuviintarea presedintilor de instante, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se face din oficiu, iar interceptarea este utila pentru aflarea adevarului.
In 2007, Judecatoria Baia Mare a incuviintat trei cereri de ascultare a telefoanelor, Judecatoria Bistrita – sase, iar Tribunalul Maramures si cel din Bistrita-Nasaud au fost de acord cu ascultarea a 18, respectiv 53 de telefoane.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă