13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialValea Bistritei, sub amenintarea ghetarilor

Valea Bistritei, sub amenintarea ghetarilor

Lungimea aglomerarilor de gheata de pe raul Bistrita a crescut in ultimele zile pana la 13,6 kilometri, iar grosimea acestora la patru metri in amonte de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz.

Locuitorii de pe Valea Bistritei din amonte de lacul de acumulare Bicaz traiesc de 17 ani sub teroarea inundatiilor cu ghetari. Fenomen natural unic in Romania si insuficient explicat, zaporul sau zaiul se manifesta cu amploare doar din anul 1990 si doar pe raul Bistrita, atat pe teritoriul judetului Neamt, cat si pe cel al judetului Suceava. Pe fondul temperaturilor scazute, in judetul Neamt aglomerarile de gheturi au ocupat albia raului pana in localitatea Frumosu, dar presiunea cea mai mare se formeaza in punctul cel mai de jos, in aval, la Poiana Teiului. Conform primarului acestei comune, Petru Baia, sase gospodarii sunt deja afectate de inundarea beciurilor prin cresterea nivelului panzei freatice. "sase beciuri din comuna au fost inundate, incepand de sambata. Oamenii au evacuat ce aveau in ele, iar noi i-am ajutat cu o motopompa cu care am evacuat temporar apa. In zona Colonie – ACH a satului Poiana Teiului ghetarii sunt adunati pana la cota maxima, aproape pana la nivelul digului, grosimea lor fiind de trei-patru metri. Situatia ar deveni deosebit de periculoasa daca vremea s-ar incalzi si debitul Bistritei ar creste brusc. Deocamdata este frig, dimineata au fost minus 14 grade Celsius", a declarat Petru Baia, primarul comunei Poiana Teiului. Sub amenintarea zaporului se mai afla alte doua comune, Borca si Farcasa. Dar Poiana Teiului a fost lovita de doua ori de revarsarea gheturilor, in 1995 si la trecerea dintre anii 2001 si 2002, cand trei tineri care petreceau revelionul au murit intr-o cabana luata de gheturi.

» Aglomerare de gheata
"Zaiul sau zaporul este format de gheturi care se deplaseaza pe albia raului si se aglomereaza la obstacole. Grosimea acestuia creste cu fiecare strat venit din amonte", a precizat Ioan Ciobanu, sef birou dispecerat si aparare impotriva inundatiilor din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă