2.8 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportGuvernul, pe coji de nuca

Guvernul, pe coji de nuca

Politica romaneasca a fost dominata anul acesta de conflictul dintre cele doua Palate. Disensiunile dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au provocat o instabilitate politica resimtita la nivelul actului de guvernare. Acest lucru s-a petrecut mai ales dupa formarea Guvernului Tariceanu II, prin eliminarea de la guvernare a PD. Multi ministri au fost tinta atacurilor presedintelui, unii au fost remaniati in conditiile in care au fost implicati in diferite scandaluri politice, altii au intrat in atentia DNA, fiind suspecti de acte de coruptie. In acest moment, situatia desemnarii Noricai Nicolai drept ministru al Justitiei este pusa sub semnul intrebarii, Basescu sustinand zilele acestea ca nu se grabeste sa semneze decretul de numire in aceasta functie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, inainte de Craciun, ca este timp pentru semnarea decretului de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei, lasand sa se inteleaga ca acest gest il va face la inceputul anului 2008. Cu putin timp in urma, premierul trimisese decizia Guvernului pentru desemnarea ministrului liberal la Justitie. Ca replica la incercarile sefului statului de amanare a semnarii decretului, Norica Nicolai a declarat ca "decizia Curtii Constitutionale il obliga pe presedintele Basescu sa semneze decretul de numire a sa in functie". Ea a afirmat ca este important cum va semna decretul – "cu sufletul deschis" sau "obligat de rigorile Constitutiei".
Tot scandalul legat de suspendarea unor demnitari din Guvernul Tariceanu, in contextul conflictului dintre Executiv si Presedintie, a aparut in momentul in care Comisia prezidentiala a luat in discutie, in septembrie, avizul de incepere a urmaririi penale a ministrilor liberali Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, dar si a unor fosti ministri, Codrut seres si Zsolt Nagy, la solicitarea Parchetului General, care i-a pus pe acestia sub invinuire de acte de coruptie. Guvernul emite la inceputul lunii octombrie o ordonanta de suspendare a Comisiei prezidentiale. Atunci, presedintele ataca ordonanta la Curtea Constitutionala si obtine castig de cauza. Drept consecinta, presedintele obtine dreptul de a aviza inceperea urmaririi penale in cazul ministrilor, la solicitarea Parchetului General. Fiind incoltit, Tudor Chiuariu demisioneaza, insa Paul Pacuraru se ascunde in Senat, unde Biroul Permanent decide ca si aceasta institutie sa aiba dreptul de a aviza inceperea urmaririi in cazul sau, deoarece este membru al acestei Camere a Parlamentului. Acum se asteapta decizia presedintelui privind avizarea inceperii urmaririi penale in cazul lui Chiuariu si al lui Pacuraru.

Chiuariu, un "tanar mafiot"
Ministrul Tudor Chiuariu (numit de Basescu "un tanar mafiot") a demisionat pe 10 decembrie din functia detinuta, dupa ce presedintele Basescu a solicitat remanierea acestuia ca urmare a unei cereri a DNA de incepere a urmaririi penale. Chiuariu a respins acuzatiile ce i-au fost aduse, aratand ca demisioneaza pentru a nu aduce prejudicii de imagine liberalilor si tarii. El a fost desemnat secretar general-adjunct al PNL pe probleme juridice. seful statului a afirmat ca in orice guvern "din aceasta lume, dar mai ales in Uniunea Europeana, trimiterea ministrului Justitiei in fata procurorilor ca urmare a sesizarii procurorilor confirma un faliment al Justitiei, ce poate atrage clauza de salvgardare". Considerat ca fiind un apropiat al liderului liberal iesean Relu Fenechiu, Chiuariu a fost criticat pentru o serie de masuri controversate impotriva procurorilor, in special a sefului Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, pe care l-a acuzat de ineficienta. Pe data de 10 septembrie 2007, DNA a anuntat ca are in lucru un dosar privind "Posta Romana" si ca face verificari cu privire la HG 377/2007, avizata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. In cadrul dosarului penal 218/P/2006, inregistrat in luna septembrie 2006, procurorii au efectuat acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala "Posta Romana", la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai in diferite societati comerciale si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului ca urmare a acestor activitati. Pe data de 18 septembrie 2007, procurorul-sef al DNA l-a sesizat pe presedintele Romaniei pentru a cere urmarirea penala fata de Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei intre decembrie 2004 si iunie 2007, si fata de Tudor Chiuariu, pentru savarsirea infractiunii, asimilata infractiunilor de coruptie, abuz de serviciu contra intereselor publice.

Ministrul Pacuraru se ascunde la Senat
Un alt ministru aflat in vizorul DNA este Paul Pacuraru. Acesta a reusit pana acum sa-si pastreze postul, in ciuda presiunilor facute de presedintele Traian Basescu de a demisiona. Intr-o scrisoare trimisa Guvernului la sfarsitul lunii octombrie, Basescu solicita demiterea rapida a ministrului Paul Pacuraru care, in urma urmaririi penale declansate de DNA, aduce mari prejudicii de imagine Guvernului. DNA l-a pus pe Pacuraru sub invinuire, fiind acuzat de abuz in serviciu, deoerece ar fi intervenit la companii de stat pentru acordarea de contracte de formare profesionala firmei detinute de fiul sau. Insa Pacuraru incearca se se salveze prin imunitatea de care beneficiaza in urma calitatii sale de senator. Astfel, intr-o scrisoare adresata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a sesizat forul legislativ, in calitatea sa de senator, solicitand "deschiderea procedurii de autorizare a analizei privind existenta unui factor care sa intemeieze inceperea urmaririi penale" in cazul sau. Biroul Permanent al Senatului a aprobat, la cererea Comisiei juridice, sa se solicite DNA documentatia privind faptele pentru care s-ar impune inceperea urmaririi penale.

Remes, demnitarul-"caltabos"
Decebal Traian Remes si-a dat demisia din functia de ministru al Agriculturii pe 11 octombrie, fiind acuzat de DNA de luare de mita: caltabosi, palinca si 15.000 de euro. Mita ar fi primit-o de la Ioan Avram Muresan, fostul ministru taranist al Agriculturii (pus si acesta sub acuzare de procurorii anticoruptie), pentru aranjarea unei licitatii ce trebuia castigata de un om de afaceri, pe numele lui Gheorghe Ciorba.

Cazul ministrilor "tradatori"

La sfarsitul anului 2006, ministrul Economiei, Codrut seres, si ministrul Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, sunt pusi sub invinuire pentru comiterea infractiunilor de tradare prin transmiterea de secrete si sprijinirea unui grup organizat cu caracter transnational. Cei doi ministri sunt acuzati ca au furnizat informatii unui om de afaceri bulgar legate de privatizarea SC Electrica Muntenia. Drept urmare a acestor acuzatii, Comisia prezidentiala privind aplicarea Legii raspunderii ministeriale a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva celor doi demnitari. Cei doi ministri l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca cele doua dosare sunt fabricate de DNA la comanda sa. seres si Zsolt au fost suspendati din functie, iar Partidul Conservator ("solutia imorala" in opinia lui Traian Basescu) s-a retras la inceputul acestui an de la guvernare.

Razvan Ungureanu, victima colaterala

Mihai Razvan Ungureanu este ministrul care a cazut victima conflictului dintre cele doua Palate. In calitate de ministru de Externe, Ungureanu a intrat in vizorul premierului dupa ce a criticat propunerea ministrului Apararii din 2006, Teodor Atanasiu, de retragere a trupelor din Irak. Astfel, Tariceanu a interpretat gestul lui Ungureanu ca o sustinere a politicii duse de presedintele Traian Basescu, acesta opunandu-se propunerii lui Atanasiu. Motivul invocat de premier pentru a-i solicita lui Razvan Ungureanu demisia de onoare: neinformarea premierului, pe 4 februarie, despre retinerea a doi romani in Irak.
Curtea ConstituTionala a dat cAstig de cauza presedintelui
Curtea Constitutionala a Romaniei, care a admis sesizarea privind ordonanta ce a desfiintat Comisia de la Cotroceni si o parte din Legea raspunderii ministeriale, a decis ca multe dintre prevederile legale restrangeau "pana la anihilare" dreptul constitutional al sefului statului de a cere anchetarea ministrilor. In unanimitate, CCR a decis, pe 27 noiembrie, ca prevederile din ordonanta Guvernului prin care s-a modificat Legea raspunderii ministeriale si s-a dizolvat Comisia de la Cotroceni sunt neconstitutionale. CCR a considerat ca o astfel de comisie in interiorul Palatului Cotroceni nu isi are rostul cata vreme presedintele are dreptul – pe care i-l confera chiar textul Constitutiei – de a solicita si inceperea urmaririi penale a unui fost sau actual ministru, si suspendarea unui membru in functie al Guvernului. Astfel, CCR a dat unda verde presedintelui sa decida – fara a mai solicita avize – daca un ministru poate fi anchetat.

Cele mai citite

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă