18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial"Utopii contemporane", un festival studentesc de arta

„Utopii contemporane”, un festival studentesc de arta

Festivalul de arte plastice si vizuale "Utopii contemporane", care se incheie astazi la Galeria U.N.A., are ca tema "Etica locuirii" si reuneste lucrari ale studentilor din Timisoara si Bucuresti.

Lucrarile tinerilor artisti in spatiul Galeriei Universitatii de Arta din Bucuresti invita la reflectie pe teme care merg de la lipsa de identitate a spatiului urban la deformarea comunicarii de catre noile tehnologii. Un film despre calatorii cu trenul care nu respecta nici o regula in timp ce critica tot ce se afla in jurul lor, un altul despre senzatia ca ne miscam prea incet intr-o lume care se deruleaza pe fast-forward, idoli feminini realizati din textile, dupa statuete de la Cucuteni; o campanie importiva cititului, o instalatie despre ostilitatea spatiului urban, o coloana desenata care reprezinta coabitarea si privarea de intimitate ale blocurilor, peretii de sticla ai unei banci decorati cu motive florale, desene reprezentand felul in care omul invadeaza si distruge spatiul natural; o spirala a vecinatatiilor noastre geopolitice in spatiul european, serii identice de desene reprezentand inregimentarea sociala in cadrul companiilor comerciale, o meditatie pe tema mitului Timisoarei ca "mica Viena"; un obiect ca o harta a interactiunilor noastre in spatiu si timp, un ciclu de fotografii sugerand felul in care identitatea fiecaruia este construita de interactiunile cu ceilalti.

Acestea sunt cateva din conceptele artistice create de studentii si artistii bucuresteni si timisoreni care au participat la editia din acest an a festivalului "Utopii contemporane", pe marginea temei "Etica locuirii". Expozitia de la Galeria Universitatii Nationale de Arta ar fi mai apt intitulata "Crize contemporane", majoritatea lucrarilor prezente raportandu-se critic la realitati problematice, nelinistitoare sau de-a dreptul tragice. "Locuirea, scrie profesorul si criticul de arta Alexandra Titu in prezentarea expozitei, este una din practicile majore generate de simpla predicatie a fiintarii". Concluzia unanima a tinerilor artisti pare a fi ca "locuirea" se afla in contemporaneitate intr-o criza etica generalizata, pornind de la nivelul macro al locuirii planetei la felul in care ne locuim propria cultura si identitatea personala. "Ca si in editiile precedente, tinerii artisti semnaleaza contextului social nevoia de asumare a responsabilitatilor pe care se bazeaza supravietuirea in duratele lungi, duratele permanentei, dintre oameni si mediul sau mediile lor de origine sau de optiune, si intre oameni ca indivizi, comunitati, natiuni, rase", spune Alexandra Titu.

Un proiect inspirat ii apartine lui Apor Henter si intitulat "Flori pentru vitrina noastra". "Incerc sa sparg monotonia peretilor de sticla cu veselia increngaturilor motivelor florale. Incerc prin aceasta sa fac mai placute si mai vii rigiditatea si raceala artei moderne si transpun aceste motive florale cu fire textile pe fotografii ale cladirilor, acest lucru putand fi realizat chiar pe cladire, dar cu alte materiale. Fiind vorba de cladiri de birouri, nu am vrut sa le stirbesc sobrietatea, de aceea am folosit culori potrivite" spune Henter.
Unele dintre cele mai expresive lucrari din cadrul expozitiei nu se raporteaza in mod evident la tema locuirii: formele create de lichide supuse interferentelor sonore si fotografiate de Gabriel Kelemen sau proiectul "Strict interzis", despre victimele violentei oficiale la adresa gaylor si lesbienelor in diverse societati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă