15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă1,3 miliarde euro pentru dezvoltarea oraselor

1,3 miliarde euro pentru dezvoltarea oraselor

12 mari zone vor fi finantate in perioada 2008-2013, prin intermediul Programului Operational Regional, cu bani de la buget si din Fondul European de Dezvoltare Regionala.


In luna ianuarie
2008, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va lansa, in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2008-2013, sectiunea Axa 1 – "Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor", in valoare de 1,319 miliarde euro. Cererile de finantare vor putea fi depuse incepand cu luna martie. Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socioeconomica.
"Initial, am propus opt poli de crestere, respectiv Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Iasi, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta, insa Ministerul de Interne doreste adaugarea altor patru zone – Bacau, Oradea, Galati impreuna cu Braila si Cluj. Probabil vor fi 12 astfel de poli urbani. Gestionarea acestei axe este o provocare pentru toti cei care sunt implicati in implementarea programului, deoarece presupune o abordare strategica a problemelor, viziune si multa munca", a declarat ieri Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii.

In procesul implementarii prioritatii POR de dezvoltare urbana, Romania trebuie sa gaseasca cea mai buna solutie pentru atingerea a doua obiective. Primul obiectiv este legat de crearea si dezvoltarea polilor de crestere, concentrati in jurul unui numar limitat de mari centre urbane si ale arealelor lor inconjuratoare urban-rurale, care actioneaza ca motoare ale dezvoltarii regionale. Al doilea obiectiv consta in sprijinirea oraselor mici si mijlocii cu potential de dezvoltare economica si sociala, care actioneaza ca poli de dezvoltare urbana.
Pana in data de 17 decembrie, la MDLPL s-au depus 50 de proiecte in cadrul Axei prioritare 2 – privind imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, dintre care 47 se afla in proces de evaluare si insumeaza 2,124 miliarde lei (630,39 milioane euro). Distributia pe regiuni este urmatoarea: Regiunea N-E – noua proiecte; Regiunea S-E – opt proiecte; Regiunea Sud Muntenia – doua proiecte; Regiunea S-V Oltenia – 15 proiecte; Regiunea Vest – cinci proiecte; regiunea N-V – doua proiecte si Regiunea Centru – sase proiecte.

Cele mai citite

Interes scăzut din partea investitorilor japonezi pentru obligațiunile Samurai verzi emise de România

România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii '90, însă interesul din partea...

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă