Egiptul fascineaza de secole. Orice om isi doreste sa vada, macar o data in viata piramidele si Sfinxul. O dorinta perfect realizabila in acesta perioada cand vremea e prielnica turismului in aceasta zona nord africana.
Lansata de curand pe piata, agentia de turism TEZ Tour ofera preturi promotionale pentru acesta destinatie avand in vedere ca este o lansare "de ultima ora". Conceputa ca o vacanta la Marea Rosie in statiunile Hurghada (preturi pornind de la 313 euro/pers/sejur) si Sharm-el-Sheic (preturi pornind de la 304 euro/pers/sejur), turoperatorul ofera posibilitatea de a face excursii de neuitat in cele mai importante zone turistice ale Egiptului
Uimitorul Cairo
Cairo, capitala Egiptului, are o populatie de peste 20 milioane de locuitori fiind unul dintre cele mai mari orase din lume. El face legatura intre Africa si Orientul Mijlociu.
Sublimul si ridicolul se intalnesc la tot pasul in uriasa metropola. De la blocuri neterminate, acoperite, in cel mai bun caz doar de rogojini, la vile luxuriante, inconjurate de gradini paradisiace.
Circulatia rutiera este un haotica. In tot orasul nu exista decat un semafor si nici acela nu functioneaza. si este de inteles, la o populatie incredibil de mare, intr-un oras urias este nevoie de un numar de mijloace de transport pe masura. La o prima vedere nu exista nicio regula de circulatie si nicio limitare de viteza, cu toate ca am fost asigurati ca exista un cod rutier strict.
Totusi, cel mai bun loc pentru a descoperi trecutul Egiptului este vizitarea partii vechi a orasului si a celei islamice, foarte bine pastrate. Nici o calatorie la Cairo nu ar fi completa fara o vizita la piramidele din apropiere. Punctul de plecare in descoperirea capitalei Egiptului ar putea fi Muzeul de Egiptologie, aflat in centrul orasului, in piata Tahrir.
Edificiul are cea mai impresionanta colectie de antichitati egiptene: mumiile faraonilor Ramses II si III sau cea a faraonului Seti I, artefactele descoperite in mormantul lui Tutankhamon, lucrari de arta antica egipteana, obiecte de cult, papirusuri, precum si o vasta selectie de artefacte romane si elene. Alese si prezentate la nivelul oricarui muzeu de prestigiu, piesele atrag in fiecare an mii de turisti din intreaga lume, specialisti egiptologi si curiosi, fiind cea mai importanta institutie culturala din Egipt.
Nemuritorii Kheops, Khefren si Mikerinos
Piramidele si Sfinxul sunt simboluri legendare ale trecutului Egiptului. O tara a carei istorie se imbina cu Nilul, faraonii si o bogata cultura. Cultul egiptean al mortilor a condus la ridicarea unei constructii de proportii uimitoare: un munte durat in plin desert de catre oameni. Supusii lui Kheops au inaltat un edificiu din 2,4 milioane de blocuri de piatra, cantarind in medie 2,5 tone fiecare, avand convingerea ca, astfel, conducatorul lor va deveni nemuritor si ca ei il vor urma. Candva, varful placat cu aur al piramidei atingea 147 metri strapungand cerul albastru al desertului, dar cutremurele de pamant au dizlocat blocurile, varful gasindu-se astazi la cativa metri de marea piramida. La constructie ea a fost acoperita cu placi albe de calcar minutios finisate, care au rezistat pana prin secolul XIII-lea, cand o buna parte dintre ele au fost dislocate si folosite ca material de constructie.
La sud-vest de piramida lui Kheops, fiul sau, Khephren (circa 2520-2494 i.Hr.), a ridicat si el o contructie asemanatoare, adaugand insa drept paznic al orasului mortilor un sfinx, ale carei trasaturi ii semanau. Ochii lui stredelitori sunt atintiti catre est, acolo de unde rasare soarele. Mykerinos (2490-2471 i.Hr.), fiul si mostenitorul lui Khephren a ridicat o a treia piramida, mai la vest, fiind cea mai mica dintre ele. Vizita orasului Cairo, a Muzeului de Egiptologie, a piramidelor si a Sfinxului costa 70 euro/pers.
Orasul viilor, orasul mortilor
Orasul Luxor, cunoscut in antichitate ca Teba, este fosta capitala a Vechiului Regat – numita de Homer, in Iliada, "Orasul celor o suta de porti" si a continuat sa fie capitala faraonilor pana in Noul Regat. La intrarea in Templul Luxor se afla doua statui de 15 m, din blocuri de granit, reprezentandu-l pe faraon stand pe tronul sau, iar in spatele intrarii principale se afla curtea interioara a lui Ramses al II-lea, cu doua randuri de coloane si statuile regelui in diferite ipostaze.
Nu departe, in partea stanga a orasului Luxor se afla renumita Vale a Regilor necropola a faraonilor Egiptului antic, amplasata pe malul stang al Nilului. Devenit cimitir regal in timpul domniei lui Tutmes I (cca 1500 i.Hr.) si abandonat in timpul domniei lui Ramses al XI-lea (cca 1100 i.Hr.), aici era locul unde faraonii Noului Regat, dupa procesul de imbalsamare si mumificare, erau transportati intr-un cortegiu solemn (impodobiti cu aur si bijuterii, inconjurati de comori si lucruri pe care le foloseau in viata de apoi) si ingropati intr-o vale izolata, in inima dealurilor Tebei. Pana acum au fost descoperite 62 de morminte ale regilor, care pot fi vizitate.
Templul din Karnak
O constructie grandioasa ce a durat cca 1.700 de ani si care se intinde pe 60.000 de hectare este Templul din Karnak. Nu putine sunt vestigiile ce pot fi admirate aici. In marele templu de la Karnak pot fi vazute cele doua obeliscuri ridicate cu ocazia celebrarii celui de-al saselea an de domnie a reginei Hatshepsut. Templul de la Karnak a fost cunoscut in antichitate sub denumirea de Ipet-isut, adica "Cel mai ales dintre locuri". Este un oras vechi de mai bine de 2000 de ani si a fost dedicat triadei dintre Amon, Mut si Khonsu. Pentru marea majoritate a populatiei egiptene antice, needucate, acest templu reprezenta doar un loc unde se puteau adresa zeilor. Suprafata imprejmuirilor sacre dedicata lui Amon este de ajuns de mare pentru a aseza pe ea 10 catedrale europene. Poarta principala a Marelui Templu din inima Karnak-ului este imensa. Sala Hypostyle este sustinuta de 134 stalpi si are o suprafata de 5.400 metri patrati. Este cea mai mare camera religioasa care s-a construit vreodata. Ca o completare la templu se mai gasesc o serie de temple mai mici si un vast lac sacru. Karnak-ul este casa zeului Amon, zeu care era reprezentat ca o gasca, iar mai tarziu ca un berbec. Intinderea complexa din templu este rezultatul unor generatii de constructori care au extins si infrumusetat locul pentru zeii lor. Locul este cunoscut ca cel mai mare complex religios din lume.
O excursie la Luxor care va include vizita in Valea Regilor, Templul lui Hatshepsut, dejun si templul din Karnak costa 70 euro/pers.
Safari in Sahara
Cum Egiptul nu inseamna numai vestigii istorice va invitam sa incercati un safari in Sahara. Indiferent de varsta, distractia este garantata. Ziua incepe cu o plimbare printre dune cu ATV-ul. Chiar daca nu aveti carnet, garantam ca in Sahara nu va va intreba nimeni. Apoi veti parcurge cativa kilometri cu masini de teren pana intr-o zona unde apare fenomenul de "fata morgana". La pranz veti ajunge intr-un sat de beduini care va vor initia in modul lor de viata….si de transport….evident cu camile. Seara se va incheia cu un spectacol de dansuri traditionale in care nu va lipsi dansul din buric. Pe tot parcursul zilei veti fi serviti cu preparate traditionale si nelipsitele narghilele. Pretul unui astfel de excursii este de 70 euro/pers.
Templul lui Hatshepsut
Cel mai impresionant mormant din Regatul Nou este imensul templu in care a fost ingropata regina Hatshepsut. Misterul inconjoara pe acest conducator egiptean, fiindca Hatshepsut era o femeie care a ocupat tronul intr-un moment in care doar barbatilor le era permis sa conduca. Regina Hatshepsut (1498-1483 i.Hr.) este una dintre cele mai vestite figuri a Egiptului; fiica faraonului Tuthmosis I, casatorita cu fratele sau vitreg, Tuthmosis al II-lea, mort de timpuriu. Ramasa fara succesor, regina Hatshepsut se proclama coregenta, alaturi de Tuthmosis al III-lea, nepotul sau si conduce tara timp de 15 ani. Ea a fost primul horticultor si zoolog cunoscut in istorie. Templul reginei-faraon Hatshepsut, denumit de ea insasi Djeser Djeseru a fost construit de arhitectul Senmut, devenit consilierul si iubitul reginei. Constructia este total diferita de celelalte temple, fiind amplasata intr-un amfiteatru natural, desfasurat la poalele muntelui pe trei terase succesive, legate intre ele cu alei de sfinxsi; templul avea gradini cu flori frumos mirositoare din care se extrageau esente de parfum, cu fantani, pasari si animale exotice. Dupa moartea ei, Tuthmosis al III-lea, care o ura pentru ca ii uzurpase tronul i-a sters numele de pe monumente si a daramat statuile care o reprezentau.
Cum cumparam
Negocierea este o traditie si o obligatie, pentru ca nu exista o jignire mai mare pentru un negustor egiptean decat sa cumparati ce doriti la pretul cerut initial. Furia celui care i se refuza placerea de a se targui si adesea preturile scad uluitor de mult, nu poate fi descrisa. Asa ca nu ezitati sa alegeti ce va place si sa negociati indelung, totul face parte din traditia locului. Daca dupa o astfel de plimbare simtiti nevoia sa mancati ceva deosebit, o optiune este un fel traditional: Koshray. Este o reteta veche, un amestec de macaroane, spaghetti, legume, orez, cu un sos de usturoi si un sos picant de rosii, totul acoperit cu ceapa prajita.
Ca sfat de calatorie va averizam in privinta localnicilor prea prietenosi, care va vor cere bacsisuri deloc neglijabile pentru orice serviciu, cat de neinsemnat, infuriindu-se daca nu sunt platiti.