13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGeneral ucis la Beirut

General ucis la Beirut

Un general libanez, apropiat al candidatului favorit la presedintie si fost comandant al operatiunilor impotriva rebelilor islamisti, a fost ucis ieri dimineata la Beirut.

O masina-capcana a explodat ieri dimineata in jurul orei 7.00 (ora locala), in Baabda (suburbie crestina a capitalei libaneze, in care se afla ambasade si cladiri oficiale, inclusiv palatul prezidential), la trecerea automobilului cu care generalul FranIois el-Hajj se indrepta spre locul sau de munca, Ministerul Apararii.
In afara generalului vizat, alte doua persoane au murit si opt au fost ranite, au anuntat politia si Crucea Rosie libaneze.
Dupa asasinarea fostului premier, Rafic Hariri, in februarie 2005, sapte alte personalitati politice antisiriene au fost asasinate in capitala libaneza, dar generalul FranIois el-Hajj este prima personalitate militara ucisa. sef de operatiuni al armatei libaneze, generalul el-Hajj a comandat campania impotriva rebelilor islamisti din tabara de refugiati palestinieni de la Nahr al-Bared, din 20 mai-2 septembrie. El era si un apropiat al generalului Sleimane, actualul comandant al armatei libaneze si candidat favorit la presedintie, numele sau fiind vehiculat ca posibil succesor la sefia armatei.
Un deputat al majoritatii parlamentare antisiriene a declarat pentru AFP ca atentatul este "o reactie impotriva armatei" intr-un moment in care exista un consens intre majoritate si opozitia prosiriana in vederea alegerii generalului Sleimane ca presedinte, dupa numeroase tergiversari.

Cronologie
» Politicieni atacati

14 febr. 2005: Fostul premier Rafic Hariri este ucis intr-un atentat soldat in total cu 24 de morti si 220 de raniti.
12 iul. 2005: Ministrul Apararii, Elias Murr, este ranit intr-un atentat cu masina-capcana.
12 dec. 2005: Deputatul si jurnalistul crestin antisirian Gebrane Tuéni este ucis, tot intr-un atentat cu masina-capcana.
21 nov. 2006: Deputatul antisirian si ministrul Industriei, Pierre Gemayel, este ucis prin impuscare.
13 iun. 2007: Deputatul antisirian Walid Eido si alte noua persoane sunt ucise.
19 sept. 2007: Deputatul Antoine Ghanem este ucis intr-un atentat cu masina-capcana, soldat in total cu sase morti si 56 de raniti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă