14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportNumirea noului ministru al Justitiei, amanata

Numirea noului ministru al Justitiei, amanata

» Premierul Calin Popescu Tariceanu nu se grabeste sa numeasca un nou ministru al Justitiei in urma demisiei lui Tudor Chiuariu.

» Exista doua curente in PNL care se infrunta pentru numirea persoanei la acest portofoliu: un om politic, bine asezat in PNL, sau un tehnocrat, bine pregatit in domeniul Justitiei.

Sedinta delegatiei permanente de ieri a durat peste opt ore si a fost destul de tensionata. La capatul ei s-a anuntat ca se asteapta demisia liderilor tuturor filialelor care au obtinut sub 12% la alegeri. Decizia s-a luat cu inima destul de stransa, unii dintre vorbitori anticipand ca acestia vor ingrosa randurile viitorului PDL. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca a primit demisia ministrului de Justitie, Tudor Chiuariu, dar ca partidul nu vrea sa ia o decizie rapida pentru inlocuirea acestuia. "Ma voi consulta cu colegii din Biroul Politic, va fi un vot pentru noul ministru. Avem cateva propuneri, vom stabili unele criterii. Nu este o cursa contra cronometru, nu ma grabesc sa iau o decizie in acest sens", a declarat Tariceanu, care a sustinut ca, ieri, in Delegatia Permanenta nici nu s-ar fi discutat subiectul demisiei lui Chiuariu. Insa, potrivit unor surse liberale, Chiuariu si-a argumentat demisia, in cadrul conducerii liberale, la solicitarea lui Crin Antonescu. Acesta ar fi fost laudat si chiar aplaudat de premierul Tariceanu pentru prestatia sa ca ministru dar si pentru gestul de a demisiona din functie, in interesul imaginii PNL.

Dupa sedinta Delegatiei Permanente, prim-ministrul a afirmat ca se va adopta solutia unui interimat "numai daca va fi nevoie". Insa surse din PNL declara ca ministrul Apararii ar putea prelua interimatul de la Justitie daca nu se va ajunge la un acord privind persoana nominalizata pentru acest minister. Surse liberale sustin faptul ca exista doua curente in PNL in privinta persoanei care va ocupa acest portofoliu: un ministru politic – solutie propusa de Crin Antonescu si sustinuta de Ludovic Orban si de senatorii PNL sau un ministru tehnocrat – varianta sprijinita de premierul Tariceanu. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri ca liberalii vor decide saptamana aceasta asupra succesorului lui Chiuariu, apreciind ca Norica Nicolai are cele mai mari sanse. "Ministrul Justitiei trebuie sa fie un om politic, un reprezentant al PNL", a adaugat Orban. Acesta considera ca Renate Weber, o alta varianta vehiculata printre liberali, ar fi "un bun ministru al Justitiei, dar a ales sa-si indeplineasca mandatul de europarlamentar". O alta solutie, Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, nu prezinta incredere in viziunea lui Orban.

Comisia Europeana refuza sa comenteze demisia ministrului roman de Justitie. "Este importanta continuarea procesului de reforma, care nu se refera la persoane, ci la actiuni", a declarat ieri Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca a avut o buna colaborare si comunicare cu ministrul demisionar, dar lipsita de eficienta.
In schimb, Tudor Chiuariu a continuat atacurile la adresa presedintelui Traian Basescu. "Decizia Curtii deschide o cutie a Pandorei si ceea ce se intampla din acest moment este ca nu mai avem principiul constitutional al raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, avem deschisa posibilitatea presedintelui de a schimba guverne, ceea ce nu este in nici un caz in spiritul Constitutiei", a mai spus Chiuariu. La un moment dat s-a discutat despre posibilitatea numirii ca interimar a fostului procuror la Parchetul General Gheorghe Mocuta (in prezent secretar de stat la Justitie). Mocuta este procurorul care a anuntat in 2000 inceperea urmaririi penale a lui Traian Basescu in dosarul "Flota".


» Demisia lui Chiuariu, In jurul lumii

Agentiile de presa internationale comenteaza demisia ministrului roman de Justitie. Reuters citeaza unele surse de la Bruxelles care sustin ca este tot mai evident ca Romania, divizata de luptele interne, stagneaza sau mai degraba involueaza decat sa inregistreze progrese in eforturile de combatere a coruptiei. Agentia aminteste de ultimul clasament realizat de Amnesty International, potrivit caruia Romania este cel mai corupt stat din UE. AFP precizeaza ca presedintele Traian Basescu dispune de prerogative in baza carora il poate suspenda pe Tudor Chiuariu pentru a permite procurorilor sa demareze investigatia. AP aminteste de reformele anticoruptie promovate de Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, demis in luna aprilie, si de criticile aduse la adresa lui Chiuariu la doar o luna de la preluarea functiei, dupa ce a cerut inlaturarea unui procuror care investiga mai multi politicieni.

Cele mai citite

Producția de servicii din UE: Danemarca, Grecia și România au înregistrat cele mai mari scăderi

Producția de servicii a înregistrat o creștere de 1,5% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro în octombrie 2024, comparativ cu aceeași...

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă