In Ardeal, porcii sunt sacrificati tot dupa metodele stramosesti, nu dupa cele europene
In Bistrita-Nasaud a inceput sacrificarea porcilor. specifica sezonului rece. Potrivit normelor europene, animalele ar trebui sa fie sacrificate prin asomare, insa cum autoritatile sanitar-veterinare au intarziat cu cumpararea pistoalelor cu glont captiv necesare aplicarii acestui procedeu, oamenii continua sa taie porcii in mod traditional. Cu mic cu mare, satenii din satele bistritene si-au scos, sambata, din cotete godacii crescuti vreme de un an si au iesit cu ei prin curti sau chiar pe marginea drumurilor si au pus in practica ritualul sacrificarii asa cum l-au invatat din mosi stramosi.
Unii sateni sustin ca prin impuscarea porcilor renunta la traditii, altora li se pare mult prea complicat sa umble dupa medicul veterinar care sa vina sa le "ametasca de cap" animalele.
"Da. L-am asomat, i-am dat cu ciocanul in cap si l-am taiat. Dupa ce i-am dat in cap cu ciocanul o si ametit asa ca l-am putut taia", spune pe ton de gluma un taran din Domnesti. Nu l-ar deranja prea tare sa impuste porcul, insa cu conditia ca cei care au facut legea sa cumpere pistoale si gloante pentru fiecare gospodar. Normele europene adoptate de Romania impun ca sacrificarea porcilor de Craciun sa se faca cu respectarea normelor legate de bunastarea animalelor. Metoda convenita de specialisti este asomarea cu glont captiv. ANSVSA a organizat la sfarsitul lunii noiembrie instruiri pe tema asomarii cu medicii veterinari din cadrul compartimentelor de bunastare animala ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Cu toate acestea, multi dintre sateni prefera in continuare sa isi ucida animalele cu cutitul in jugulara, ori prin lovirea cu ciocanul. si asta cu atat mai mult cu cat nu exista suficienti medici veterinari pentru a putea controla toate gospodariile, mai ales ca, in aceasta perioada, cabinetele veterinare sunt ocupate cu analizele pentru depistarea unor eventuale cazuri de trichineloza in carnea animalelor sacrificate, precum si cu campaniile de vaccinari care au loc la sfarsitul fiecarui an.
CARNAGIU
In Bistrita-Nasaud, autoritatile se asteapta ca in perioada sarbatorilor sa fie sacrificati circa 50.000 de porci. Insa veterinarii nu detin inca asomatoare pentru ca animalele sa fie sacrificate dupa standardele europene. Asa ca legile Uniunii Europene vor fi aplicate tot in stil romanesc. Teoretic, persoanele care isi sacrifica animalele fara sa foloseasca asomatoare pot fi amendate. In practica, acest lucru se intampla rar.