7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCeausescu, din nou in top

Ceausescu, din nou in top

» Romanii il considera pe Nicolae Ceausescu cel mai bun si, in acelasi timp, cel mai rau lider roman din ultimii 100 de ani. El este secondat de Traian Basescu si de Ion Iliescu.

» Sociologii considera Romania o tara de "nemultumiti optimisti", 33% dintre conationali sperand ca anul viitor vor trai mai bine.

» 58% dintre romani doresc introducerea votului uninominal, iar 42% doresc un Parlament unicameral.

Nicolae Ceausescu ramane
pentru destui romani in acelasi timp cel mai bun si cel mai rau lider politic al tarii din ultimul secol, conform Barometrului de Opinie Publica (BOP), lansat ieri de Fundatia Soros.
Cu un scor de 24%, Ceausescu il devanseaza, astfel, in topul celor mai buni lideri politici pe actualul presedinte, care a reusit sa obtina numai 15%.
Pentru sociologul Mircea Kivu aceasta ierarhie este normala, fiindca "indiferent ca aceia care au raspuns la chestionar cred a facut bine sau rau, Ceausescu a marcat existenta celor mai multi oameni si de aceea avem aceste rezultate". Pe de alta parte, Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, crede ca "ar trebui sa privim procentele pe care Ceausescu le-a strans pentru a se afla in top, pentru ca ele nu sunt foarte mari si de aceea nu trebuie sa generalizam". De altfel, el a mai precizat ca "nu este ceva nou" faptul ca Ceausescu este pe primul loc la cele doua categorii, pentru ca "acest lucru arata ca mentalitatile, cultura politica nu se schimba asa usor". Cu toate acestea, psihoterapeutul Bogdan Lucaciu apreciaza ca "o data cu trecerea timpului, nostalgia, mitul care il invaluie i-au acoperit toate asperitatile".
Fata de 1999, cand a fost lansat ultimul BOP care analiza cei mai buni si cei mai rai lideri politici, ierarhia s-a modificat considerabil. Presedintele Basescu, desi acum opt ani nu aparea in top, este acum pe locul doi, devansandu-l pe fostul sef al statului, Ion Iliescu, care se situeaza pe locul trei, cu numai 7% din increderea populatiei. Acesti lideri se regasesc si in topul politicienilor care au facut cel mai mare rau Romaniei, insa schimbarile sunt mult mai mari fata de clasamentul din 1999. Ion Iliescu, care in 1999 avea 7% in acest top negativ, ocupa acum locul doi, cu 15%. Fostul presedinte Emil Constantinescu se afla pe pozitia a treia, cu 7%, in timp ce in 1999 avea 18%. Nici presedintele Basescu nu lipseste din topul celor care au facut rau si se claseaza pe locul al patrulea. Cristian Parvulescu explica schimbarile din ierarhie prin faptul ca "perceptia anumitor lideri activi sufera modificari in functie de contextul politic", precum si prin prezenta sau absenta lor de pe scena politica. Psihoterapeutul Bogdan Lucaciu socoteste ca procentele obtinute de anumite personaje politice, cum ar fi cel al lui Nicolae Ceausescu, tin mai mult de "nostalgie" si sunt un fel de "reactie la lancezeala politica actuala". In schimb, el crede ca Traian Basescu a obtinut aceste scoruri pentru ca "este foarte prezent pe scena politica, spre deosebire de Ion Iliescu, care in ultima vreme s-a pierdut, nu mai este perceput ca un lider".
Tot din BOP al Fundatiei Soros mai reiese ca romanii sunt niste nemultumiti optimisti. Sociologul Dumitru Sandu, unul dintre autorii Barometrului, spune ca acest lucru nu este cauzat de faptul ca ar fi o calitate innascuta, ci pentru ca starea de sanatate a populatiei este precara, salariile sunt mici, iar institutiile statului nu fac exceptie de la regula mersului prost. Mircea Kivu sustine insa ca "obiectiv, aceste lucruri nu ar trebui sa fie astfel, pentru ca situatia s-a mai imbunatatit", argumentand tendinta de nemultumire din randul populatiei prin "diferenta dintre ceea ce-si doresc si ceea ce-si pot permite oamenii – poate au pretentii prea mari" si prin faptul ca exista un discurs dominant de nemultumire al politicienilor care, involuntar, influenteaza in mod negativ.

Reforma electorala
Conform BOP, jumatate din populatia Romaniei isi doreste un presedinte mai puternic, care sa poata, in limitele stabilite de Constitutie, sa dizolve Parlamentul. Cat despre votul uninominal, oamenii se asteapta la anumite schimbari pozitive. Ei spera sa creasca nivelul de interes al alesilor pentru problemele alegatorilor si asteapta ca parlamentarii sa fie mai usor de controlati de catre cetateni. Tot Barometrul arata ca aproape jumatate din cei chestionati prefera diminuarea numarului de senatori si deputati, precum si un Parlament unicameral. Sociologul Mircea Kivu explica aceste rezultate prin faptul ca "se personalizeaza foarte mult functia prezidentiala si lumea se gandeste daca ii da sau nu mai multa putere lui Basescu. Increderea in parlamentari a scazut foarte mult si atunci populatia isi doreste cat mai putini". Presedintele Pro Democratia crede ca, in cele din urma, "opinia publica nu este detinatoarea adevarului" si de aceea "rezultatele nu trebuie absolutizate".

Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...
Ultima oră
Pe aceeași temă