» Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti avertizeaza ca, in Romania, Constitutia are prea multe lacune pentru a sustine o democratie puternica si de aceea ar trebui modificata.
» Analistii sugereaza ca, prin cele spuse, ambasadorul SUA l-ar putea asigura pe presedintele Basescu de sustinerea diplomatiei americane in incercarea de a schimba Constitutia.
Dezbaterea privind modificarea Constitutiei a fost mereu reluata in mediile politice autohtone, iar presedintele Basescu a vorbit recent despre o urgenta in acest sens. Imperfectiunile legii fundamentale au fost insa remarcate de ambasadorul SUA la Bucuresti, care a caracterizat Constitutia romana ca fiind "usor de schimbat, de incalcat, de manipulat in interese personale". De aceea, in opinia ambasadorului Nicholas Taubman, Constitutia romana "ar trebui ajustata, poate chiar conceputa din nou". Asemenea declaratii, desi nu fac decat sa traga un semnal de alarma, sunt catalogate de unii politicieni ca depasiri ale atributiilor pe care le are un ambasador pentru ca vin din partea unui oficial al SUA in Romania. Social-democratul Adrian Severin, fost ministru de Externe, ne-a explicat ca "rolul unui ambasador este acela de a facilita si a asigura relatiile bilaterale intre tara pe care o reprezinta si tara in care isi desfasoara misiunea diplomatica, in nici un caz nu intra in atributiile sale sa dea indicatii". Adrian Severin a precizat ca "daca are impresia ca o defectiune constitutionala afecteaza relatiile dintre cele doua tari, are canale si mijloace diplomatice pentru a rezolva problema, nu trebuie sa actioneze ca o ONG". De aceeasi parere este si liberalul Crin Antonescu, care crede ca "o astfel de declaratie este destul de neuzuala", dar cu toate acestea spune ca "nu este cazul sa ne alarmam". Solutia vazuta de cei doi politicieni este ca Ministerul Afacerilor Externe sa verifice daca aceste declaratii sunt punctele de vedere personale ale ambasadorului Taubman sau reprezinta pozitia oficiala a Departamentului de Stat american.
Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, socoteste ca declaratiile referitoare la necesitatea schimbarii Constitutiei, venite din partea unui ambasador, sunt "subiecte delicate si riscante si ar trebui abordate cu finete". Pe de alta parte, analistul politic Catalin Avramescu spune ca o astfel de atitudine este perfect normala si chiar benefica pentru Romania: "Este normal sa ne traga de maneca. Nicholas Taubman nu a facut decat sa isi manifeste sprijinul pentru o schimbare, tendinte manifestate de foarte multe persoane". Presedintele Pro Democratia sugereaza ca, prin cele spuse, ambasadorul SUA l-ar putea asigura pe presedintele Basescu de sustinerea diplomatiei americane: "Declaratiile lui Taubman pot fi subsumate eforturilor sefului statului de a intari functia prezidentiala".
Alti analisti sustin insa ca, de cele mai multe ori, cei care au fost principalii promotori ai reformei in Romania sunt chiar ambasadorii. Catalin Avramescu spune, de pilda, ca "lucrurile bune care au avut loc in Romania in ultimii cinci ani au fost facute sub presiunile reprezentantilor SUA si ai statelor membre UE". In plus, el ne-a specificat ca ambasadorul subliniaza numai care sunt problemele intr-o tara fara sa poata face "nimic concret", pentru ca exista "o anumita discretie diplomatica", iar daca "acest lucru a rabufnit inseamna ca au fost multe nemultumiri care s-au strans de mai mult timp si astfel situatia e cu mult mai grava".
Necesitatea schimbarii
Analisti sau politicieni, toti recunosc nevoia schimbarii Constitutiei, dar fiecare propune o alta solutie. Cristian Parvulescu crede ca problema Constitutiei nu este legata de "text, ci de practica institutionala", de aceea, spune el, "modelul care ar putea fi aplicat in Romania este cel al Constitutiei finlandeze, care defineste clar raporturile dintre presedinte si primul-ministru". In schimb, Catalin Avramescu este de parere ca, "daca vrem o schimbare radicala a regimului, putem adopta modelul prezidential american. Exista tari europene care aplica acest model – este vorba, de exemplu, de Cipru". Politicienii cred ca regimul care s-ar potrivi cel mai bine Romaniei este republica parlamentara. Astfel, social-democratul Adrian Severin crede ca un presedinte cu competente limitate, cum se intampla in cazul romanesc, ar trebui ales de catre Parlament, pentru a elimina "definitiv" confuziile "care ii fac pe unii sa creada ca suntem o republica semi-prezidentiala cand de fapt suntem una parlamentara". La randul sau, Crin Antonescu vede ca model, pentru o eventuala modificare a Constitutiei Romaniei, modelul german, cu un prim-ministru foarte puternic.