Senatorii au dat uitarii, ieri, problemele oamenilor si au lucrat intens pentru cele ale animalelor. Ei au aprobat in unanimitate un proiect initiat de Marius Marinescu, fost democrat, care va modifica legea veche, din 2004, de protectie a animalelor. Romanii care detin animale vor fi obligati, daca legea este aprobata si de Camera Deputatilor, sa asigure igiena, hranirea si bunastarea animalelor, sa aiba "un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea". Vor fi aspru pedepsite cruzimile fata de animale, adica uciderea sau "schingiuirea" lor, organizarea de lupte intre animale sau interventiile chirurgicale pentru a modifica aspectul acestora (taieri de cozi, urechi, gheare, dinti sau ciocuri). Vor fi considerate infractiuni si se vor pedepsi cu inchisoare de la trei luni la un an folosirea animalelor pentru cersetorie, maltratarea animalelor, uciderea animalelor "din perversitate" sau supunerea lor la "rele tratamente".
Senatorii au sustinut proiectul prin argumente dintre cele mai ciudate. Senatorul PRM Valentin Dinescu s-a laudat cu liderul Vadim, care ingrijeste "nu mai putin de 30 de caini orfani", si a sustinut ca romanii au un adevarat cult pentru animale si isi numesc vacile si cainii cu nume de oameni. Cei de la UDMR au adus in discutie traditia ungurilor de a crea rase de caini sau de cai. Cireasa de pe tort a pus-o, insa, democratul Ivan Cismaru, care a expus o contorsionata teorie a suprematiei animalelor fata de oameni, invocand scene din filme de la Hollywood, precum "Planeta maimutelor" sau "Razboiul stelelor".
"Vrem sa schimbam mentalitatea oamenilor fata de protectia animalelor, astfel incat sa-i facem sa le respecte drepturile. Sunt sanctionate dur actele de cruzime fata de animale si am impus obligatia TVR si Radioului public sa abordeze teme de protectia animalelor", ne-a declarat initiatorul proiectului, fostul democrat Marius Marinescu. Posesor a sase caini si trei pisici adoptate de pe strazi, Marinescu este multumit ca a reusit, in premiera, sa introduca in lege pedepsirea stapanilor care isi abandoneaza animalele. Autoritatea care va supraveghea bunastarea animalelor din Romania si va imparti cuvenitele pedepse va fi Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA).
Un alt proiect de lege a fost adoptat in mod tacit de Senat luni este cel al Politiei Animalelor. "Este un deziderat nerealizabil in Romania. Ei (senatorii – n.r.) ne spun ca nu au bani de pensii si ca acum ne-am trezit si noi sa luptam pentru protectia animalelor", spune dezamagita Mariana Bec, vicepresedinte al Asociatiei "Ia-ma acasa". Legea va trebui discutata si in Camera Deputatilor, care este in acest caz camera decizionala. Dar, avand in vedere ca proiectul a primit avize negative de la comisiile de specialitate din Senat, reprezentantii asociatiilor de protectia animalelor cred ca nu va avea o soarta mai buna nici in Camera Deputatilor. "Nu vom face un minister al cainilor si pisicilor. Dar va exista o politie a animalelor, in sensul ca inspectorii veterinari ai ANSVSA se vor transforma in politisti veterinari", explica senatorul Marius Marinescu posibilitatea ajungerii la un compromis.
» Hingherii, scosi din joc
Eutanasierea animalelor va fi permisa doar in cazul celor batrane, bolnave incurabil, agresive sau care s-au dovedit periculoase. O alta lege care reglementeaza activitatea Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), din subordinea Primariei Capitalei, da insa dreptul hingherilor sa eutanasieze cainii capturati de pe strazi, indiferent de starea lor, dupa sapte zile de cazare in adaposturi, daca nu sunt revendicati sau adoptati. Noul proiect de lege le ia aceste atributii hingherilor. "Hingherii nu sunt eliminati. Vor avea obligatia de a strange acesti catei si a-i steriliza. Dupa zece zile, daca nu sunt adoptati, vor fi dusi exact de unde au fost ridicati", explica Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte la Fundatia Vier Pfoten, care a colaborat la proiectul de lege. El considera ca aceasta este singura metoda care a dat rezultate in tarile europene. Conform Vier Pfoten, in Bucuresti 40.000 de caini bantuie inca pe strazi, fara stapan. "Cum poti fi de acord sa umpli strazile de caini? Cine isi doreste caine, sa aiba grija de el in curte, in casa, nu pe strada. Bucurestiul nu poate sa devina un oras al cainilor", este revoltata Simona Panaitescu, directorul ASA.