» Nicolae Lup si-a pierdut vederea in urma cu 12 ani si, totusi, este unul dintre cei mai apreciati ceterasi bistriteni
Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap a adus ieri la Bistrita, in prim plan, din pacate doar pentru cateva ore, cei mai talentati bistriteni cu dizabilitati. Pe holurile intunecoase ale Casei Municipale de Cultura "George Cosbuc" l-am cunoscut si pe Nicolae Lup, ceterasul orb sau, asa cum ii place sa i se spuna, "Omul orchestra". Are 47 de ani si din 1995 vederea i-a fost afectata iremediabil de glaucom care i-a afectat ambii ochi. Doar muzica l-a tinut in viata. Canta la vioara, muzicuta si tobe, simultan.
Usor emotionat, cu ochii inveliti in ceata, isi incepe cu mandrie povestea. "Nu ca ma laud, dar mi se spune omul orchestra. Is si consilier la Asociatia Nevazatorilor, dar nu de aia. Mie toata lumea imi zice ceterasul. Cant din clasa a V-a la vioara. Omul il vad ca prin ceata. Abia zaresc. Indiferent cine e, un copil sau nevasta-mea, nu-mi dau seama cine e. Noroc cu cantatul. Ca m-am apucat de cantat din clasa a treia. Aveam o sora care canta la mandolina si un frate mi-a cumparat o vioara mica. Tot o fredonam acolo pana cand am reusit sa cant. Dupa aia am reusit sa cant dupa radio si apoi am invatat notele", povesteste ceterasul.
Boala a degenerat si acum nu mai poate citi partiturile, asa ca tot ce canta, canta din memorie. "Nici nu mai stiu la cate nunti am fost. Cant la nunti de cand ma stiu, dar nu vad mireasa. Oricum, odata ce am auzit o melodie o pot reproduce. Singur tin o jumatate de nunta. si la mese festive si la patroni si la institutii merg." Ii plac valsurile si tangoul, insa la Bistrita i se cere mai mult muzica populara si de petrecere. In lupta cu orbirea, muzica i-a fost cel mai pretios aliat. "Fara vedere pot trai, fara muzica nu cred ca as putea", spune ceterasul orb.