» Fondurile structurale pe care Romania le va primi vor adanci discrepantele regionale, in loc sa le reduca.
» Productivitatea muncii este foarte scazuta in cinci regiuni, insa la nivelul intregii tari "se munceste prea mult".
In perioada ianuarie 2005-iulie 2007, costurile cu forta de munca in Romania au crescut cu 60%, in termeni reali. Aceasta explozie s-a produs pe fondul cresterii numarului locurilor de munca vacante, ca urmare a migratiei.
"Criza fortei de munca este in crestere, iar costurile cu forta de munca au o evolutie ascendenta", a declarat ieri, Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA). El a aratat ca se inregistreaza o crestere a ponderii locurilor de munca vacante. "Este nevoie de politici pentru imbunatatirea ofertei de forta de munca si de politici pentru imbunatatirea legaturii dintre mediul educational si piata muncii", a mai precizat directorul GEA.
Crestere economica dezechilibrata
In opinia economistului Liviu Voinea, cresterea economica a Romaniei este dezechilibrata si nu are efect pentru populatie. El a adaugat, totodata, ca productivitatea muncii este foarte scazuta in cinci dintre regiuni. Cu toate acestea, "se munceste prea mult in Romania si se plateste prea prost"; alte cinci regiuni au o medie a saptamanii de lucru de peste 41 de ore, "ceea ce este prea mult, dincolo de limita legalitatii". Reprezentantul GEA considera ca Romania are o crestere economica dezechilibrata, deoarece indicatori sociali precum somajul de lunga durata sau somajul in randul tinerilor s-au deteriorat in ultimii ani, ceea ce ar explica si migratia fortei de munca.
Potrivit Institutului National de Statistica, rata somajului inregistrat in luna septembrie 2006 a fost de 5 la suta in raport cu populatia activa civila totala, in scadere fata de luna septembrie 2005 (5,6 la suta). Rata somajului pentru femei a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mica decat cea inregistrata pentru barbati (4,5 la suta fata de 5,4 la suta).
Discrepante regionale
Rate ridicate ale somajului se inregistreaza in judetele Vaslui (9,8 la suta), Gorj (8,8 la suta), Mehedinti (8,7 la suta), Ialomita (8,6 la suta), Teleorman (7,7 la suta). Cele mai scazute rate ale somajului au fost in judetele Timis (2,0 la suta), Ilfov (2,3 la suta), Bihor (2,6 la suta), Bistrita-Nasaud (2,8 la suta), Satu Mare (2,8 la suta), precum si in municipiul Bucuresti (2,6 la suta).
Rata somajului in Romania va ajunge in luna februarie 2007 la 8 la suta, fata de 5 la suta in prezent, numai datorita simplei schimbari a metodologiei de calcul, a mentionat directorul de cercetare Liviu Voinea.
Voinea a afirmat ca, oricum, in calculul somajului intra in mod fals ca persoane active si taranii, considerati lucratori pe cont propriu. Nu se iau in calcul numarul celor plecati in strainatate si somajul ascuns din sectorul energetic de stat.
Analistii mai considera ca fondurile structurale pe care Romania le va primi dupa aderarea la Uniunea Europeana mai degraba vor adanci discrepantele regionale decat sa le reduca, in conditiile actualului cadru de administrare. Pentru ca fondurile structurale sa-si atinga scopul de reducere a discrepantelor regionale, se apreciaza ca esentiala implicarea autoritatilor locale si regionale.