1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCurtea Constitutionala deschide partia ministrilor spre DNA

Curtea Constitutionala deschide partia ministrilor spre DNA

Presedintele Romaniei s-ar putea folosi de dreptul garantat de Constitutie de a dispune suspendarea si trimiterea in judecata a membrilor Guvernului, fara a mai cere voie vreunei comisii de avizare: "Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie". Portita legislativa s-a deschis dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au stabilit ca neconstitutionale doua texte de lege. Primul, ordonanta de urgenta prin care Guvernul a blocat practic dosarele ministrilor aflati sub lupa DNA. Al doilea text neconstitutional este un articol din legea privind raspunderea ministeriala din 1999, care statueaza infiintarea acestei comisii de la Cotroceni.

 

Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, la sesizarea Avocatului Poporului, ca si ordonanta de guvern, si articolul pe care aceasta il modifica in vechea lege a raspunderii ministeriale sunt neconstitutionale.
"Principala urmare este ca ordonanta nu se mai aplica, iar acest act legislativ trebuie regandit astfel incat sa respecte Constitutia. Prezenta unor judecatori intr-o comisie de asa natura incalca principiile separarii puterilor in stat. O alta urmare este ca intentia Guvernului Tariceanu de a bloca avizul prezidential al dosarelor sensibile nu se mai realizeaza", ne-a declarat profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir. Cu cele doua texte de lege declarate neconstitutionale, profesorul concluzioneaza: "Se poate spune ca Traian Basescu poate da avizul inceperii urmaririi penale fara o comisie. Ne aflam intr-un moment in care atributiile presedintelui par sa fie extinse".
Profesorul de drept Corneliu Liviu Popescu crede ca existenta unei comisii de avizare este oricum in plus: "Presedintele are dreptul neconditionat, prin Constitutie, sa ceara inceperea urmaririi penale fata de un ministru". Totusi, apele se vor limpezi abia dupa ce Curtea isi va publica motivarea acestei decizii. "CC poate face ce vrea, nu ar fi prima oara. Poate motiva ca a considerat neconstitutionala componenta acestei comisii, si atunci s-ar impune regandirea ordonantei de urgenta. Sau poate contesta existenta in sine a unei astfel de comisii, si atunci presedintele nu va mai avea nevoie de un aviz", explica profesorul Popescu.
Pe vremea cand ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, anunta celebra sa ordonanta de urgenta, seful DNA, Daniel Morar, declara intr-o emisiune televizata: "Ar fi bine ca aceasta comisie sa nu fie, pentru ca nu-mi convine sa-mi divulg probele in fata unei comisii, ci sa hotarasc eu, ca procuror, cand ii spun celui cercetat ce probe sunt. Mai grav, nu imi convine ca probele din dosar sa mearga in fata Parlamentului si 300 de oameni sa vada toate probele care exista in dosar, inainte ca eu sa-i fi putut lua macar o declaratie".

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă