7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternațional„Cazul Arkadi Babcenko”. Serviciile secrete rusești făcuseră o listă de 30 de...

„Cazul Arkadi Babcenko”. Serviciile secrete rusești făcuseră o listă de 30 de persoane ce urmau a fi asasinate în Ucraina

După ce vestea uciderii jurnalistului rus anti-Putin Arkadi Babcenko a făcut înconjurul lumii, cu toată „trena” de omoruri executate la comanda Kremlinului, conform investigatorilor, jurnalistul a apărut viu și nevătămat la o conferință de presă împreună cu șeful SBU, Vasili Hrisak.

Babcenko și-a cerut scuze pentru durerea pricinuită celor apropiați, în special soției, la vestea „morții” sale, precizând că nu se putea acționa altfel decât așa pentru a prinde întreaga rețea ce organiza asasinarea sa. El a mulțumit și SBU că a aflat în timp util ceea ce se pregătea și i-a salvat viața, dejucând și „alte acțiuni teroriste majore”.

Este vorba de 30 de persoane din Ucraina ce erau pe o listă neagră pentru a fi ucise din ordinul serviciilor secrete rusești.

SBU a arătat că un cetățean ucrainean fusese racolat de ruși pentru a organiza uciderea lui Arkadi Babcenko și primise suma de 40.000 de dolari, 30.000 pentru ucigaș și 10.000 pentru el, ca intermediar.

„Am reușit nu numai să prevenim această cinică provocare, dar și să documentăm organizarea acestei crime de către serviciile speciale rusești”, a declarat șeful SBU, Vasili Hrisak.

Procurorul general Iuri Lusenko a declarat că nu era altă cale decât să îl declare mort pe jurnalist, astfel încât asasinii să creadă că au reușit și să raporteze „succesul”, SBU reușind astfel să intercepteze „un pluton de execuție al sistemului totalitar rusesc”.

    „Plutonul de execuție” al lui Putin

„Uciderea” jurnalistului rus anti-Putin Arkadi Babcenko, împușcat în locuința sa din Kiev, Ucraina, aduce din nou în discuție un presupus „pluton de execuție” al Kremlinului, care elimină persoanele indezirabile din afara Rusiei.

Arkadi părăsise Moscova anul trecut în urma unor amenințări repetate în legătură cu poziția sa anti-Kremlin. În vârstă de 41 de ani, Arkadi este un cunoscut jurnalist de război, fiind corespondent și la Novaia Gazeta, cel mai cunoscut ziar de opoziție. Articolele sale tratau intervenția rusească în Ucraina, Siria, acuzând Kremlinul că duce o politică brutală ce nu poate fi justificată. „Nu în numele poporului rus” era sloganul lui Babcenko, care era mult mai virulent pe blogul său.

Jurnalistul ar fi fost împușcat în spate, de trei ori, pe holul clădirii unde se mutase împreună cu familia anul trecut, după ce primise  mai multe amenințări cu moartea la Moscova pentru poziția sa anti-Putin. El ar fi fost descoperit agonizând de către soția lui, care a auzit împușcăturile. Ar fi  decedat în ambulanță, în drum spre spital. Omorul, conform autorităților ucrainene, are toate elementele unei asasinări la comandă și amintește de uciderea, în februarie 2015, la Moscova,  a celui mai acerb critic al lui Putin, Boris Nemțov.

Babcenko a fost corespondent de război în cele două campanii rusești din Cecenia, în anii 1990 și la începutul anilor 2000. În timp, a devenit militant împotriva metodelor Administrației Putin de a-și implementa politicile cu forță brutală, ceea ce a iritat la culme autoritățile și chiar pe unii dintre colegii săi.

„Arkașa trăgea foc automat în fiecare zi într-o asemenea manieră încât nici cei apropiați lui nu se simțeau confortabil”, a scris Pavel Kanigin, jurnalist la Novaia Gazeta, crezându-l mort pe colegul său.

„Acesta este încă un atac terorist ce vizează comunitatea jurnaliștilor liberi din Rusia și din Ucraina. Ucigașii îi aleg pe cei mai sinceri, care nu pot fi cumpărați, neînfricați, pe cei care sunt în atenția opiniei publice”, a adăugat Kanigin.

Publicația Novaia Gazeta a pierdut un număr de jurnaliști în ultimii ani, începând cu Anna Politkovskaia, împușcată mortal pe holul clădirii unde locuia în Moscova, în 2006.

    „Patria toxică” Rusia ucide și peste hotare

„Patria toxică ucide în continuare”, scria Serghei Medvedev, profesor la Facultatea de Economie din Moscova. „Acum, otrăvește și în afara granițelor”, a subliniat acesta.

„Patria toxică” este un concept ce se referă la vechiul sistem comunist represiv, care încă mai dăinuie în Rusia, prin foștii ofițeri ai serviciilor de securitate.

Natalia Gevorkian, un reporter foarte cunoscut în Moscova, care acum locuiește la Paris, consideră că situația a devenit atât de gravă, încât SUA și Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri ferme de a-i proteja pe cei nevoiți să se refugieze din Rusia din cauza criticilor aduse regimului.

Babcenko ar fi fost al doilea critic acerb al Administrației Putin care ar fi fost ucis în ultimii doi ani.

Pavel Șeremet, cetățean rus și belarus, a fost ucis în urma exploziei unei bombe plasată sub mașina sa, în 2016. Ancheta s-a împotmolit. Șeremet era foarte bun prieten al lui Boris Nemțov.

Babcenko a părăsit Rusia în februarie 2017, a trăit o vreme în Republica Cehă, apoi în Israel, înainte de a se muta la Kiev. Este producătorul unui program la canalul de televiziune Crimean Tatar Tv.

Încă de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia s-a vorbit despre un „pluton de execuție” format din foști ofițeri KGB, colegi cu Vladimir Putin din „veche gardă”, însărcinat cu eliminarea vocilor puternice anti-Kremlin, care sunt luate în seamă de opinia publică internațională.

Aceste voci arată corupția, metodele criminale încă folosite de un sistem perimat, într-o perioadă când Putin dorește să-și formeze o imagine de erou care luptă împotriva establishment-ului occidental.

Faptul că tentativa de asasinat a lui Babcenko nu a fost „un succes”, nu înseamnă că el nu a fost în fruntea listei cu 30 de indezirabili ce trebuiau uciși, listă care acum se află la SBU.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...

Nelu Tătaru a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Acuzațiile aduse sunt de luare de mită

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar...

Eroare majoră a presei germane înaintea meciului Hoffenheim – FCSB!

Presa germană a încercat să anticipeze formula de start a FCSB-ului pentru confruntarea cu Hoffenheim, din etapa a șasea a fazei ligii Europa League,...
Ultima oră
Pe aceeași temă